Gola Maja je uspjela

Vladan IvkovićU Daruvaru je u noći s 14. na 15. ožujka nestala lijevana brončana skulptura, među Daruvarčanima poznata kao Gola Maja. Brončana Kupačica rad je hrvatskog umjetnika Antuna Augustinčića iz 1927. godine. Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, kao sastavni dio Lječilišnog kompleksa Daruvarske toplice, stavljena je pod preventivnu zaštitu.

Kao dobronamjerni građani našega grada, mi, Hrvatski laburisti, htjeli smo doprinijeti rasvjetljavanju slučaja nestanka Augustinčićeva umjetničkog djela pa se policiji i gradskoj vlasti želimo obratiti s nekoliko zaključaka koji bi mogli pomoći u istrazi. Nadamo se da će naša saznanja koristiti u tom pravcu.

Naime, prvo bismo htjeli nešto reći o motivima ovoga djela. Mi, Hrvatski laburisti, ne zamjeramo Goloj Maji. S obzirom na trenutnu situaciju, nije ni čudo da je Maja napustila Daruvar. Zlonamjernici bi rekli da je uspjela. U gradu na čijem je području preko 2500 tisuće nezaposlenih, u kojem je teško zamisliti perspektivu za mladost, u kojem jedni te isti i kada zapošljavaju, zapošljavaju svoje stranačke drugove bez obzira na stručnost i obrazovanje, došli smo, u međusobnom razgovoru, do zaključka da je Gola Maja, najvjerojatnije, Daruvar napustila iz tih razloga i da je to središnji motiv odlaska.


Foto: Panoramio.com

Kako je otišla naša Maja? Tijelima istrage nudimo sljedeća saznanja. Augustinčićeva ljepotica, saznajemo iz najpouzdanijih izvora, nije Daruvar napustila vlakom. Dakle, ne treba je tražiti na kolodvorima Sirača, Banove Jaruge, Pčelića ili Virovitice jer pruga, bez obzira na 1500 potpisa predizborne kampanje, nije u funkciji. Maja vlakom nije mogla iz grada. Vjerujte nam! Nadalje, raspolažemo pouzdanim podacima kako ta divna skulptura sigurno nije rastopljena u pogonima Dalita. To je naprosto nemoguće, to vam može potvrditi oko 1500 Daruvarčana svjedoka. Isto tako, vrlo je nevjerojatno ustvrditi kako je ista umjetnina autobusnim prometom dospjela u Bjelovar. Autobusne veze s tim gradom kao i da ne postoje. Uz sve napore i iscrpnu potragu, nismo Maju uspjeli naći niti u jednom proizvodnom pogonu u gradu. Opet, Maja ne radi ni u Billi, Merkatoru ili Lidlu. Niti naplaćuje parkirne karte. Nema je niti u pošti. Bez obzira na sve to, kako je Gola Maja uz svu tu prometnu izoliranost napustila grad?

Najvjerojatnije pješke ili biciklom, znajući da su biciklističke rute najbolje označene na području grada. Nadamo se da smo, draga policijo i draga gradska vlasti, pomogli utoliko da eliminiramo neke elemente koji bi vas mogli odvesti u krivom pravcu. Ali, uvjereni smo, da će se Maja i njezina mladost vratiti same onda kada osjete da je njihovo mjesto usidreno s više od par željeznih sidra. Recimo, zaposlenjem, perspektivom, domom, poštenjem.

Sigurni smo da bi samo neki od ovih uvjeta zadržali Maju u našem gradu kao što smo sigurni da bi i naša mladost teže dizala sidra u potrazi za izvjesnijom i svjetlijom budućnosti.

Ovako, budućnost nam je jasna onoliko koliko su policijski službenici vidjeli na nadzornim kamerama. A vidjeli su mutne i nejasne obrise sumnjivih i amoralnih tipova koji bez trunke savjesti odnesoše simbol ljepote, mladosti i umjetnosti.

— Vladan Ivković

| Broj posjeta: 1.265 |

2 komentara u "Gola Maja je uspjela"

  1. Gola maja sa stanom u Reljkovićevoj ulici u Zagrebu.Dizala se u pet ujutro i po noći dolazila na posao kako bi ispunila svoju normu.Ali ugovor koji je sklopila sa gazdom sud ne priznaje bolje rečeno njegovu odluku stavio na ćekanje./narod bi rekao čekaj magare dok trava naraste/. Takovi likovi gospodare Hrvatskom i još k tome pričaju da se bore za ženska prava. Sada bi nabrojio sve dučane u vlasništvu Kamenskog, kuće europske mode, ali ćemu to kad za to sve znaju i sindikati samo što su oni zaboravili svoju ulogu u svemu tome.I tko je sada rezgolitio i ktome prepilio njeno tjelo.Gola Maja mogla se zvati i sv.Marija što vrijedi ako ne vide u svemu tome ŽENU majku odgojiteljicu časnu djelatnicu ovoga društva.

  2. Za neke Kuća europske mode je kao kuća nekog bordela svjetske klase.Za nekoga kuća je dom, pitanje egzistencije kao kuća Europske zajednice u koju smo ušli kada je bilo najteže i kod toga svojim dolaskom unjeli poljuljani optimizam.Nedajte da tu pred nama u METROPOLI caruje kriminal koji proizvode kriminalci i vade oči našim spomenicima kulture. Kaznite kriminalce bez internacionalizacije slućaja na vrijeme!

Imate li komentar?