Apsurd

Kolumna Dragutina LesaraPravo na javno zdravstveno osiguranje ima oko 4 milijuna ljudi. Doprinos plaća njih oko 1.7 milijun. Ostale je država oslobodila. I obećala da će troškove za njih plaćati iz proračuna. Naravno da ne plaća.

Oko 900.000 ljudi ta ista država oslobodila je plaćanja dopunskog zdravstvenog. I opet obećala da će ona umjesto njih plaćati. Naravno da ne plaća.

I sada kažu da je javni zdravstveni sustav u gubicima i neodrživ. To je trošak koji država ne može izdržati. Treba ga reformirati. Tako da povećavaju plaćanje onima koji plaćaju. Oni koji ne plaćaju ni doprinos ni dopunsko – ništa.

Dug u javnom zdravstvu stvorila je država jer nije HZZO-u plaćala ono što je po zakonu morala.

S druge strane, kada država kapitalistu dodijeli novac, to nazivaju stvaranjem povoljne poduzetničke klime. Kako bi oni, kapitalisti „otvarali nova radna mjesta“.

Pa im tako daju poticaje, subvencije, besplatna građevinska zemljišta, jeftiniju ili besplatnu infrastrukturu.. Pa čak su ih oslobodili plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za, tobože, novozaposlene radnike (to su oni koje najprije otpuste pa ih onda zaposle s poticajima ili oslobađanjem plaćanja doprinosa).

Kada se dakle mora podmiriti drug države za javno zdravstvo to je neopravdani trošak kojega država ne može izdržati. Kada se novac daje kapitalistima to je mjera unapređenja gospodarstva i poboljšanje poduzetničke klime. Pa makar radnici primali i minimalac.

I na kraju, ti kapitalisti koji su dobili pomoć države vašim novcem dobit iznose u inozemstvo. Legalno. Ili putem offshore kompanija.

| Broj posjeta: 501 |

1 komentar u "Apsurd"

  1. Cilj ove zemlje je da bude unikatna. Uhljebništvom građani obično krste državne i javne zaposlenike, a pravi uhljebi su očito uz pomoć države postali naši domaći kapitalisti!

    [rjk]

Imate li komentar?