Tjedni pregled aktivnosti – zdravstvo, pravobraniteljica, opoziv premijera (video)

Prošli, zadnji tjedan raspravljanja Hrvatskog sabora u 8. sazivu, Laburisti su objasnili zašto nisu glasovali za opoziv premijera; raspravljali su o izmjenama i dopunama zakona u zdravstvu koje su trebale donijeti neke „reforme“; te su iznijeli stavove u vrlo važnoj raspravi, raspravi o Izvješću o radu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2015.g.

Zastupnica Tireli je, dok se situacija još nije odvila do kraja i dok nije pala odluka o raspuštanju Sabora, objasnila zašto su Laburisti za raspuštanje Sabora i protiv opoziva Oreškovića. Oni smatraju da budući su ga sami doveli, HDZ i MOST u duetu, i uvjeravali cijelu naciju da je to dobar potez, trebali bi ga sami i srušiti, a Laburisti im neće u tome pomoći. Pogotovo što u tome vide samo priliku za novu političku trgovinu, odnosno korupciju. Stoga su zastupnica Tireli i zastupnik Pecnik izričito zahtijevali samoraspuštanje Sabora. Govor zastupnice Tireli najbolje je pogledati u cijelosti jer šteta je izostaviti bilo koju rečenicu njezinog objašnjenja glasovanja protiv opoziva premijera:

Sada već bivši vladajući su trebali prošli tjedan izglasati promjene zakona u resoru zdravstva, a ovaj tjedan im to nakon odluke o raspuštanju Sabora nije uspjelo jer im oporba nije pružila kvorum za njihovo izglasavanje pa tako zasada nećemo morati plaćati preglede na „hitnoj“. Zastupnik Pecnik imao je raspravu na tu temu pri čemu je optužio one koji su pokušali nametnuti tzv. reforme u zdravstvu da samo žele nametnuti novi harač građanima (poskupljenje police zdravstvenog osiguranja, plaćanje pregleda na hitnoj).

Umjesto da se reforme nadovežu na onu o objedinjavanju vlasništva nad bolnicama kao pretpostavci daljnjih reformi, Pecnik je optužio HDZ+MOST da nas vraćaju unazad i vode u nova dugovanja. „Ukratko, umjesto reforme dobili smo korak unazad i vraćanje u nered, ali i zato i veće namete za građane. Ova Vlada znači nije reformska, nego odmah u startu je bila protiv reformska… nova Vlada sa starim ljudima će isto inzistirati na ovome što je, i ako se misli da je to neka vrsta happy enda, ja bih podsjetio na jedan čuveni aforizam Stanislava Iržija Leca koji kaže: I happy end je samo kraj, pa tako i za vas“, poentirao je zastupnik.

Raspravljalo se prošli tjedan o Izvješću Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2015.g., gospođe Anke Slonjšak. Zastupnik Pecnik najavio je u svojoj raspravi da će Laburisti podržati njezino Izvješće. Govorio je o ljudskim pravima i dostojanstvu osoba s invaliditetom. Također je govorio o kršenju prava djece s poteškoćama u razvoju, o segregaciji u školovanju te njihovoj diskriminaciji tijekom života. Također je spomenuo mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom te napomenuo da se zakon poboljšao u tom smjeru, no pokudio provođenje tog zakona. Pecnik se dotakao naravno i gubitka prava na invalidninu, u posljednje vrijeme osoba s Downovim sindromom. Dotakao se i kriterija vještačenja, jedinstvenog vještačenja te mnogim njegovim problemima. Radi se o nedostatku osoblja te predugog čekanja na rezultate vještačenja. Spomenuo je i nejednakost koja postoji između invalida Domovinskog rata i invalida kojima invaliditet ne proizlazi iz sudjelovanja u ratu, a među koje spadaju i invalidi civilne žrtve rata te nerješavanje njihovog statusa. Zastupnik je naglasio da je u sklopu cjelovite skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i odraslih osoba potrebno razvijati oblike skrbi kroz ranu intervenciju, što je u mnogim dijelovima zemlje nemoguće. Što se tiče odgoja i obrazovanja i rehabilitacije učenika osnovnoškolske dobi, treba osigurati materijalni prostor koji nedostaje, rekao je zastupnik. Zaključno je naveo primjer Centra za odgoj Ivan Štark u Osječko-baranjskoj županiji, u kojemu osobe koje navršavaju 21 godinu života moraju napustiti taj sustav obrazovanja, a time i izgubiti sve oblike skrbi i tada „odlaze u regresiju, depresiju, u bolest, uz njih i njihove obitelji“, a to je nužno mijenjati.

Hrvatski sabor donio je u ponedjeljak, 20. lipnja, Odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora na dan 15. srpnja 2016. g. Prijedlog Odluke prvi su podnijeli Hrvatski laburisti te nakon njih drugi klubovi zastupnika te zastupnici. Oni su svoje obrazloženje iznijeli na prošlotjednoj raspravi o pitanju povjerenja Predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću. HDZ je srušio premijera kojeg je sam postavio i napokon sebi, i što je još važnije, nama priznao, da ne postoji mogućnost preslagivanja Vlade s novim mandatarom. 8. saziv Hrvatskog sabora tako je potrajao 6 mjeseci, a nakon novih izbora nadajmo se stabilnijoj Vladi i stabilnijem i efikasnijem parlamentu.

| Broj posjeta: 704 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – zdravstvo, pravobraniteljica, opoziv premijera (video)"

Imate li komentar?