Tjedni pregled aktivnosti – prijevremeni izbori, pravobraniteljica za djecu

Laburisti su ovaj tjedan uputili u saborsku proceduru Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi raspisivanja prijevremenih izbora. Razloge tome zastupnica Tireli obrazložila je nakon stanke koju je zatražila u srijedu u sabornici. Govorila je o aktualnoj političkoj situaciji i ovom zahtjevu Laburista kao odgovor na nju. Zastupnik Pecnik raspravljao je u ime Kluba o Izvješću o radu Pravobraniteljice za djecu za 2015.g. branivši njezin rad od napada s desne strane sabornice.

Zastupnica Tireli u kratkom obraćanju zastupnicima nakon stanke u HS kako bi prokomentirala aktualnu političku situaciju u zemlji sažela je problematiku „političke talačke krize“ te objasnila zašto Laburisti predlažu raspuštanje Sabora kako bi je riješili. Oni se naravno zalažu za što prije raspisivanje prijevremenih izbora za zastupnike u HS pri čemu je prvi korak raspuštanje Sabora. „Kada Vlada ne zna, ne želi ili ne može, odgovornost jeste na Saboru“, rekla je Tireli i apelirala na zastupnike da glasaju o Prijedlogu odluke o raspuštanju HS kada dođe na dnevni red sukladno odgovornosti koju osjećaju za hrvatske građane i dobrobit zemlje. Podsjetila je prisutne da, iako je cjelokupna javnost usmjerena na političku i moralnu odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka (slučaj INA MOL), ne zaborave i na odgovornost drugog potpredsjednika Vlade, Bože Petrova. Zbog nefunkcioniranja Vlade svih ovih mjeseci i političke nestabilnosti koja se ne povlači iz političkog izravno, pa i gospodarskog, društvenog i drugog života Hrvatske neizravno, Hrvatski laburisti nedvosmisleno su za održavanje novih parlamentarnih izbora.

Budući da je trenutno nesigurna vladajuća većina odlučila mijenjati niz pravobraniteljica iz ideoloških razloga, zastupnik Pecnik odlučio ih je obraniti. Nakon što Izvješće Pučke pravobraniteljice nije dobilo prolaznu ocjenu u Saboru što vodi smjeni Pučke pravobraniteljice, tako ni ovaj tjedan vladajući nisu imali namjeru podržati Izvješće Pravobraniteljice za djecu, koje nažalost isto nije prošlo. Pecnik je u svojoj namjeri da obrani branitelje prava govorio o neovisnosti pravobranitelja i predložio da ih se bira na mandat od osam godina kako bi se zadržala njihova neovisnost, samostalnost i objektivnost. Zastupnik je iznio niz problema iz Izvješća, koje je odlučio podržati u ime Kluba Laburista. Govorio je o neusklađenosti zakona kojima se propisuju nadležnosti, npr. u predškolskom odgoju. Pedagoški standard propisuje država, ali ona ne financira predškolski odgoj, već lokalna samouprava, koja ga ne može postići zbog nedostatka sredstava. Pecnik je također iznio problematiku koje se dotakla Pravobraniteljica u vezi iskorištavanja djece u predizbornim kampanjama te rekao govoreći o granici zlouporabe djece: „Jedina granica koju vidim to je granica u nama samima, u nekoj našoj moralnoj svijesti, savjesti i o tome što smatramo da su vrijednosti, što treba činiti i što ne treba činiti“. Nadalje, komentirao je problem štrajka prosvjetnih radnika s aspekta zaštite djece koji je u Izvješću spomenut. Pecnik je uglavnom branio štrajk, iako je bio protiv toga da nastavnici pozivaju djecu da ne dođu u školu u danima štrajka. Založio se za strože kazne za nasilje nad djecom, pogotovo u situaciji kada prema jednom istraživanju 37% mladih iskazuje vjerojatnost da će kao roditelji koristiti tjelesno kažnjavanje. Nakon što je iznio stav o još nekim temama iz Izvješća poput djece izbjeglica i prava na očuvanje osobnosti, odnosno prava na spolni rodni identitet djeteta, predložio je mjere za bolji rad pravobraniteljstva za djecu. „Trebalo bi povećati broj istraživanja po pitanjima iz Izvješća, povećati sredstva za rad Pravobraniteljice i njezine ekipe jer im nedostaje ljudi te što je više moguće obilaziti ustanove i institucije za skrb djece“, rekao je zastupnik naglasivši terenski rad kao aktivnost koja daje najbolje rezultate.

| Broj posjeta: 555 |

2 komentara u "Tjedni pregled aktivnosti – prijevremeni izbori, pravobraniteljica za djecu"

  1. Izbori koštaju,izborne komisije rade kako rade.Ako ustavni suci nemaju kredibilitet imamo pravo sumnjati u sastav izbornih komisija.Predlažem da se listići podjele po strogo evidentiranim brojevima da se zna koliko ih je ostalo i gdje će ZAVRŠITI!pOSEBNA KOMISIJA neka vodi brigu o brojevima ne važećih listića ?Sve strogo pod nadzorom jer se bojim da će opet biti EGAL!Tona

  2. Radi budućnosti molim neka se analizira pozicija našeg predsjednika vezano uz MI SMO BEZ AFERA a afera na kućnom pragu. Samo bez euforije svi smo u dugovima jer nas DRŽAVA tome naučila. Svaki dobar potez valja valorizirati pa tako i rad novog Sabora uz smanjenje prihoda za sve.Nije to od jučer Država tone a oni izvrsno rade? Naj prije 9999 a onda dalje jer činjenice su i argumenti. Kad Država STANE NA NOGE NEKA SE I NJIMA DIŽU PLAĆE INAčE MOGU ODSTUPITI u svako doba jer oni koji su ih birali imaju pravo ih i maknuti. Tona

Imate li komentar?