Tjedni pregled aktivnosti – aktualno prijepodne, HRT

Hrvatski sabor započeo je nakon trotjedne stanke „aktualnim prijepodnevom“ na kojem je zastupnik Laburista Jaroslav Pecnik postavio pitanje premijeru Tihomiru Oreškoviću. Pitanje koje je postavio odnosilo se na stav premijera o relativiziranju ustaštva i povijesnom revizionizmu pojedinih članova Vlade i dijela hrvatskog društva. Zastupnik Pecnik također je raspravljao o Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a, aktualne teme zbog kadrovskih čistki koje se provode na HRT-u od dolaska HDZ-a i MOST-a na vlast.

Laburisti su na prvom “aktualnom prijepodnevu” ove Vlade odlučili svoje zastupničko pitanje uputiti prvom čovjeku Hrvatske, premijeru Tihomiru Oreškoviću. Zastupnik Pecnik u svojem obraćanju premijeru optužio je ministra Hasanbegovića za promociju ustaštva i povijesnu reviziju ustaštva, a prvog potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka za kreiranje i mentoriranje “cijelog tog sramotnog projekta”, kako se izrazio. Direktno je upitao g. Oreškovića na koga misli kada osuđuje politiziranje oko Jasenovca, na “one koji promoviraju ustaštvo ili na one koji osuđuju ustaštvo odnosno ukazuju na opasnost oživljavanja ustaštva?“ Nakon nezadovoljavajućeg odgovora premijera, Pecnik je nastavio u svom tonu rekavši da premijer pod osudom svakog totalitarizma zapravo krije ono što je bitno, a to je da osudi ustaštvo. „I onda zapravo činite zamjenu teza. Nama poturate ili barem, meni se čini, poturate ono što sami radite“, zaključio je zastupnik svoj komentar na odgovor premijera.

Burna rasprava vodila se ovaj tjedan u Hrvatskom saboru i o Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a. Pored pitanja kadrovskih promjena na HRT-u svaki put kad nastupi promjena vlasti, zastupnik Pecnik se u svojoj raspravi u ime Kluba zastupnika dotakao programa HRT-a, i to radijskog kojeg smatra zapostavljenim, a koji je prema njemu daleko kvalitetniji. Pohvalio je Prvi i Treći program Hrvatskog radija i istaknuo emisiju „Inventura – tjedan pod povećalom“ gospođe Ivane Hedl Šubarić i Ivice Ružičića te Treći program ocijenio kao najbolji promotor hrvatske kulture, hrvatske glazbe i hrvatskih autora. Govorio je naravno i o stanju na HRT-u za vrijeme i nakon smjene glavnog ravnatelja Radmana spominjući nezadovoljstvo djelatnika na tom mediju. Pecnik je rekao da Radman nije popravio stanje na televiziji, a da je imao priliku, te zaključio da se dolaskom novog ravnatelja također ništa neće promijeniti jer se politika neće odmaknuti od televizije. Na kraju izlaganja zastupnik je iznio svoj stav o samom Izvješću: „Što se mene tiče, ja nemam neki stav o prihvaćanju ili ne prihvaćanju izvještaja Programskog vijeća jer Programsko vijeće tako i tako nema nikakve ovlasti, Programsko vijeće je tako i tako savjetodavno, to je kao sveta vodica koja niti šteti niti koristi“.

| Broj posjeta: 321 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – aktualno prijepodne, HRT"

Imate li komentar?