Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi raspisivanja prijevremenih izbora (video)

Nansi Tireli: kada Vlada ne zna, ne želi ili ne može, odgovornost je na Saboru

Na temelju članka 85. Ustava Republike Hrvatske (NN 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i članka 172. Poslovnika Hrvatskoga sabora (NN 81/13), podnosimo Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi raspisivanja prijevremenih izbora. (Odluka PDF)

>> Fonogram rasprave u Saboru

USTAVNA OSNOVA ZA DONOŠENJE ODLUKE

Ustavna osnova za donošenje Odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi održavanja prijevremenih izbora sadržana je u članku 78. stavku 1. Ustava Republike Hrvatske (NN 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske).

RAZLOZI ZA DONOŠENJE ODLUKE

Parlamentarni izbori za osmi saziv Hrvatskoga sabora održani su 8. studenog 2015. godine. Hrvatski je sabor konstituiran 28. prosinca iste godine. Parlamentarna većina koja se sastoji od Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista, izglasala je povjerenje nestranačkom premijeru Tihomiru Oreškoviću i članovima njihove Vlade 23. siječnja 2016. godine.

U posljednjih nekoliko mjeseci, a posebice posljednjih tjedana, hrvatska javnost svjedok je neuspješnog eksperimenta koalicijske suradnje HDZ-a i MOST-a, u kojem je, zbog antagonizma i neslaganja vođa dviju stranaka – Tomislava Karamarka i Bože Petrova, u drugi plan stavljena dobrobit Republike Hrvatske. Građani su, bez vlastite krivnje, postali žrtve lažnih obećanja o gospodarskim, društvenim, pa i moralnim reformama. U stvarnosti, sadašnja Vlada RH ne funkcionira obzirom da njezini ključni akteri – prvi potpredsjednik Karamarko i potpredsjednik Petrov, kao ni njihove stranke, nisu u stanju ostvariti kvalitetnu suradnju ni dijalog, niti iznaći rješenje koje bi vodilo stabilizaciji i funkcioniranju sadašnje Vlade. Stoga se opravdano dobiva dojam da na vagi nacionalnih prioriteta, čitava Republika Hrvatska, svi njeni građani, institucije i gospodarstvo, imaju manju težinu od činjenice da su Karamarko i Petrov u sukobu. HDZ i MOST očito nisu u stanju riješiti otvorena pitanja u najboljem interesu hrvatskih građana – a to je u prvom redu zakonska i politička odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka vezano uz njegov mogući sukob interesa u slučaju INA-MOL. Iako je cjelokupna javnost usmjerena na političku i moralnu odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka, bilo bi nepošteno zaboraviti i na pitanje odgovornosti Bože Petrova koji nam je obećavao reforme i samo reforme, a na kraju je pristao postati taocem Domoljubne koalicije i njihovog načina vladanja.

Stoga smatramo da je jedino rješenje trenutačno samoraspuštanje Hrvatskoga sabora i održavanje prijevremenih izbora.

| Broj posjeta: 1.111 |

Želite li komentirati? Objava: "Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi raspisivanja prijevremenih izbora (video)"

Imate li komentar?