Vratit ćemo Hrvatsku na glavne prometne pravce

29.06.2020., Rijeka - Konferencija za medije koalicije stranaka Demokrati, Hrvatski laburisti i Liste za Rijeku. Gordana Vukosa, Damir Kajin, Zvonimir Peranic i Diinko Svorinic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Europska unija namijenila je 7,5 milijardi eura bespovratnih sredstava za koje Hrvatska nema programa kako ih utrošiti. To jasno govori koliko se loše upravlja državom, upozorio je Damir Kajin, nezavisni kandidat na listi koalicije Demokrata, Hrvatskih laburista i Liste za Rijeku na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci.

„Da bi taj novac iskoristili Istra, Rijeka i Primorsko-goranska županija moraju kandidirati projekte: željeznički tunel Učka da se istarske željeznice integriraju sa matičnim te da se spoje na europske koridore; obnova luka Rijeka, Bršica i Pula; izgradnja nizinske pruge Rijeka-Zagreb; sanacija Kaštjuna i Mariščine te izgradnja auto ceste Rijeka – Žuta Lokva“ – poručio je Kajin s riječkog Korza. Komentirao je kako bi se s ovim projektima, između ostaloga, otvorila nova radna mjesta, osigurao dugoročan i stabilan gospodarski razvoj, a povrh svega, Hrvatska bi bila vraćena na glavne prometne pravce Europe. „Ovako smo slijepo crijevo glavnih prometnih pravaca u Europi. Ne napredujemo, a ni HDZ, ni SDP nemaju jasnu strategiju razvoja kako osigurati da Hrvatska postane nezaobilazan prometni pravac Europe.“ – naglasio je Kajin.

Funkcionalno ujedinjavanje jedinica lokalne samouprave grada Rijeke i riječkog prstena u granicama bivše općine Rijeka je nužnost kako bismo osigurali razvoj riječkog kraja. „Besmislenost ove rascjepkanosti vidimo i u korona krizi kada ljudi nisu mogli do ljekarne na drugoj strani ceste, u trgovinu iza ugla i slično.“ – poručio je Zvonimir Peranić, riječki gradski vijećnik i član stranke Liste za Rijeku. Komentirao je kako je Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji u potpunosti ne upravlja svojim obalnim pojasom od Sušaka pa sve do 3. Maja. Tim prostorom sada upravlja državna ustanova Lučka uprava Rijeka. Osigurat ćemo da kompletan obalni pojas, koji se ne koristi za pretovar tereta i nije od strateškog interesa za RH, vrati gradu Rijeci, kazao je Peranić.

Gordana Vukoša, članica stranke Hrvatski laburisti, posebno se osvrnula na radnička prava, poglavito žena u radnom odnosu. Komentirala je kako se žene teže zapošljavaju, imaju manje plaće, rade u slabije plaćenim sektorima i u prosjeku rade više sati tjedno nego muškarci, jer osim rada na radnom mjestu, vode brigu o kućanstvu i obitelji te da su na poslu često izložene seksualnom i drugom uznemiravanju.

„Sveprisutna spolna diskriminacija u radnom okruženju ženama onemogućava vertikalno napredovanje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2017.g. 60 posto žena su magistri znanosti, a 55 posto doktori znanosti, no veći broj zaposlenih na poslovima koji zahtijevaju takvo obrazovanje su muškarci. U Uprave tvrtki, nadzorne odbore i skupštine žene ne ulaze tako lako, to je muški svijet u kojem u Hrvatskoj žene sudjeluju od 13 do 16 posto.“ – istaknula je Vukoša.

Trebamo odgovornu Hrvatsku 2.0 u kojoj će se riječi uskladiti s djelima. Trebamo odgovornost i hrabrost političara koji znaju povući prave poteze za korist svih hrvatskih građanki i građana. Izađite na izbore 5. srpnja, birajte odgovorno i glasajte za koaliciju Demokrati, Hrvatski Laburisti i Liste za Rijeku, lista broj 7 u VIII. izbornoj jedinici, poručili su.

| Broj posjeta: 29 |

Želite li komentirati? Objava: "Vratit ćemo Hrvatsku na glavne prometne pravce"

Imate li komentar?