Uređena zemlja, poželjna zemlja

Postojeći model odnosa države, javnih tvrtki i lokalne samouprave treba promijeniti kako bi jedinice lokalne samouprave mogle odlučivati što će provoditi na njihovom području, poručio je David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista i načelnik Općine Fužine.

„Problematiku javnih tvrtki itekako osjete građanke i građani na lokalnoj razini jer umjesto da budu kotač razvoja, državne tvrtke vrlo često su kočnica projektima i aktivnostima koje žele provesti jedince lokalne samouprave, općine i gradovi, kako bi potaknuli puls razvoja.“ – komentirao je Bregovac. Kazao je kako primjera iz njegove načelničke, svakodnevne prakse ima pregršt, a slično je u svim lokalnim jedinicama samouprave, poglavito onih koje ne nose HDZ-ovu člansku iskaznicu.

Smatra da se državne tvrtke ponašaju kao srednjevjekovni veleposjednici, a u trenutku kada lokalna zajednica ima prigovor ili uđe u prijepor s njima, državni aparat staju na stranu državnih poduzeća. Naravno, u slučaju afere Vjetroelektrane, Plenković se ciljano ogradio od vodstva Hrvatskih šuma.

„Goranske općine najvećim dijelom imaju svoje resurse pod upravom ili HEP-a ili Hrvatskih šuma, a samostalni razvoj bez njihove suradnje je fikcija. Dakle, uz reformu javnog sektora, nužno je promijeniti model funkcioniranja na relaciji država – javne tvrtke – jedinice lokalne samouprave.“ – istaknuo je Dalibor Fak, član Hrvatskih laburista i kandidat broj 3. na listi 10. u VII. izbornoj jedinici, koalicije Demokrati, Hrvatski laburisti, Lista za Rijeku i Zeleni savez-zeleni. Suludo je da, primjerice, HEP, odlučuje hoće li se, ili neće neko od jezera koje koriste turistički eksploatirati. Ta odluka mora biti zajednička gdje i lokalna samouprava ima pravo glasa, kazao je.

Osnova bilo kakvog budućeg razvoja, učinkovitosti demografskih politika ovisi o uređenosti države i javnog aparata. Najkvalitetnija demografska politika je upravo uređena zemlja, učinkovitog javnog i pravnog sustava, gdje su svi ljudi jednaki pred zakonom i gdje radnici mogu od svojih plaća pristojno živjeti. Ovakav način upravljanja gdje su javne tvrtke lokalni šerifi koji se ne obaziru na potrebe žitelja vodi samo u provaliju. „Uređena zemlja je poželjna zemlja. Zato izađite na izbore 5. srpnja, počnimo odgovorno uređivati našu zemlju, a promjena kreće od glave.“ – poručio je Bregovac iz Gorskog kotara, zelenih pluća Hrvatske

| Broj posjeta: 151 |

Želite li komentirati? Objava: "Uređena zemlja, poželjna zemlja"

Imate li komentar?