Hrvatsko predsjedanje EU – bilo pa prošlo

30.06.2020., Zagreb - Konferenciju za medije koalicije stranaka Demokrati, Hrvatski laburisti i Liste za Rijeku na temu "Predsjedanje Republike Hrvatske Vijecem Europske unije". Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupstini Grada Zagreba, Mirando Mrsic, predsjednik Demokrata. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska je imala sjajnu priliku za pozicioniranje unutar i izvan Europske unije, ali su ju Plenković i ekipa nažalost propustili, poručio je Renato Petek, nezavisni kandidat na listi koalicije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti povodom zadnjeg dana predsjedanja Vijećem Europske unije. Dodao je da ni građanima naše zemlje nije jasno što se to događalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nažalost, premijer Plenković nije ponudio sadržaj koji bi pozitivno utjecao na naše živote. Posljednjih šest mjeseci jedino što je mogao pokazati EU liderima je njegov partner Bandić i kako u Zagrebu funkcionira korupcija. Zbog toga nismo trebali predsjedati Europskom unijom. Dovoljno im je bilo da googlaju Bandića i njegove krugove, komentirao je Petek. Dodao je kako je „šest mjeseci Europskom unijom predsjedala zemlja koja sama sebe traži“.

Naše predsjedanje EU jedno je od najbesmislenijih, a tome nije uzrok korona kriza. Manjak sadržaja, poput ovih praznih stolica, zoran je primjer predsjedanja EU od strane Plenkovića i HDZ-a. Diplomacija ne može biti svedena na jednog čovjeka i telefonske razgovore s Charlesom Michelom ili s Ursulom von der Leyen.“ – poručio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata.

Hrvatska se trebala pozicionirati na potpuno drugačiji način, kazao je Mrsić. Spomenuo je kako Hrvatska nema što raditi s velikima jer će nam veliki ostaviti samo mrvice. Ono što trebamo raditi je udružiti se s nama sličnim zemljama u Europskoj uniji i biti onda protuteža velikima posebno Parizu i Berlinu. „Premijer Plenković očito to ne može jer mu je važnije da sjedi do nogu Merkelice i Macronu i da skuplja mrvice koje oni bacaju sa stola.“ – poručio je Mrsić.

Nažalost, Hrvatska je mogla učiniti puno za susjedne zemlje, mogli smo isplanirati i kvalitetno se pripremiti, a onda bi i sadržaj mogli ponuditi i riješiti određene probleme koji nas muče. „Otvorena granica s Bosnom i Hercegovinom, problemi koji tište Crnu Goru i Albaniju u pristupnim pregovorima pa čak i Sjevernu Makedoniju, a i Srbiju – izostavljeni su. Moglo se učiniti puno više. Nažalost, ovo je šest mjeseci propuštenih prilika i nitko neće pamtiti niti po jednom potezu hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe.“ – poručio je Petek.

 

| Broj posjeta: 42 |

Želite li komentirati? Objava: "Hrvatsko predsjedanje EU – bilo pa prošlo"

Imate li komentar?