Hrvatska od poljoprivrede može živjeti svega šest mjeseci, a Istra mjesec dana

Istra može od vlastite poljoprivredne proizvodnje proživjeti najviše mjesec dana, a Hrvatska svega šest mjeseci poručio je Damir Kajin iz Nedešćine u Istri, nezavisni kandidat na listi koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista za VIII izbornu jedinicu.

„Zašto je to problem Istre? Prije svega problem leži u poljoprivrednom zemljištu. Mi smo 1960. godine imali oko 175 tisuća hektara poljoprivredne zemlje, deset godina kasnije u vrijeme najvećeg razvoja i stambene izgradnje na području istarske županije imali smo još uvijek 165 tisuća hektara poljoprivrednih površina. Tamo negdje 1995. godine ta brojka pada na svega na 55 tisuća hektara, da bi na današnji dan Istra pod poljoprivrednim površinama imala svega 25 tisuća  hektara poljoprivredne zemlje.“ – upozorio je Kajin.

Dogodilo se trapulivanje, prenamjene i pretvaranje javnog u privatno, kazao je. Ostali smo bez supstance i ostali smo, gubitkom poljoprivrednog zemljišta, bez agrarne politike i budućnosti. Zahvaljujući takvom mešetarenju, pojedinci su se bezobrazno obogatili i jednoga dana će ih netko pitati, naglasio je Kajin.

Komentirao je kako danas IDS-ovi čelnici, počev od Jakovčića preuzimaju državnu zemlju za 1-2 kn po metru kvadratnom pa na tako založenu dobivaju stotine tisuća eura kredita. Upozorio je kako Istri i Hrvatskoj treba “agrarna reforma”, a bez komasacije i novog Zakona o nasljeđivanju Istra će za 10 god još više ovisiti o uvozu.

No da bi se to promijenilo bitno je potaknuti kroz demografske politike bavljenje poljoprivredom, kazao je.

„Niti jedan kraj Istre 90-tih nije stradao kao Labinština. Labin je danas jedino mjesto u Istri koje posjeduje tešku industriju. Da je nema bio bi i uz turističke punktove daleko iza ostalih u Istri i zato u ovo vrijeme kraha turizma treba se izboriti za svako radno mjesto. Prioritet svih prioriteta Labinštine danas je razvoj luke Bršice i modernizacija pruge od Lupoglava do luke.“ – zaključio je Kajin.

| Broj posjeta: 19 |

Želite li komentirati? Objava: "Hrvatska od poljoprivrede može živjeti svega šest mjeseci, a Istra mjesec dana"

Imate li komentar?