HODači, žene odlučuju

27.06.2020., Zagreb - Na Cvjetnom trgu odrzana je konferencija za medije koalicije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti na temu "HODaci, zene odlucuju". Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupstini Grada Zagreba Renato Petek, predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac, predsjednik Demokrata Mirando Mrsic, potpredsjednica stranke Demokrati Bojana Hribljan, Davor Dobrovic, nezavisni kandidat Damir Kajin Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Demokrati i Hrvatski laburisti poručili su: „HODači, žene odlučuju o svom tijelu, a vaš hod je govor mržnje koji umanjuje prava žena i lansira Hrvatsku iz 21. stoljeća u mračni srednji vijek.“. Danas su se na Cvjetnom trgu okupili članovi koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista, a posebno su muški članovi odlučni u odgovornoj borbi za ženska prava jer smatraju kako se za prava jednakosti žena u Hrvatskoj trebaju, jednako i glasno, boriti i muškarci.

Noseći jasan transparent „HODači, ŽENE ODLUČUJU.“ Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista i načelnik Općine Fužine, Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i Damir Kajin, nezavisni kandidat, poručili su biračima da biraju odgovorno. U podršci su im bile žene, članice stranaka i kandidatkinje na listama po izbornim jedinicama. Među njima bila je i Bojana Hribljan, potpredsjednica Demokrata i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije koja je ujedno prva na listi u II. Izbornoj jedinici koja broji osam žena od ukupno četrnaest kandidatkinja i kandidata.

27.06.2020., Zagreb – Na Cvjetnom trgu odrzana je konferencija za medije koalicije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti na temu “HODaci, zene odlucuju”. predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas se verbalno spaljuje žene, fizički zlostavlja i diskriminira na radnom mjestu, a srednji vijek odavno je iza nas. Mi se borimo za jednaka prava svih žena, građanki i građana. Svi trebaju imati jednake šanse u obrazovanju, ista prava na zdravstvenu zaštitu, kao i jednake izglede za zapošljavanje i poslovanje, neovisno o spolu, dobi i socijalnom statusu.“ – kazala je Hribljan. Kvazi Hodači za život nisu sposobni sagledati dalekosežne posljedice svog djelovanja komentirao je Bregovac. „Svojim djelovanjem potiču govor mržnje koji se odražava kroz nasilje u obiteljima i diskriminacijom na radnom mjestu. Kaznit ćemo oštro nasilje i modernizirat ćemo radno zakonodavstvo kako bi dodatno osnažili pravo na rad svim ženama i njihova jednaka prava na pravednu plaću.“ – naglasio je Bregovac.

Mrsić je upozorio kako je priziv savjesti postao epidemija na ginekološkim odjelima i nakaradan oblik pristupa ženama u društvu kojeg treba maknuti iz bolnica i ginekoloških ordinacija. „Odgovorno tvrdim da bilo kakva zabrana prekida trudnoće vodi do razvoja crnog tržišta i iznimno nehigijenskih uvjeta koji bi bili pogubni za zdravlje žene. Kvalitetna edukacija, destigmatizacija seksualnosti i seksualnog zdravlja dio je preventivnih mjera jer ni jednoj ženi prekid trudnoće nije jednostavan i lagan čin. Ne smije se dopustiti da u Hrvatskoj narušimo demokratska načela i prava žena koja su okosnica razvoja društva.“ – naglasio je Mrsić, ujedno i liječnik onkolog.

„Škore, Raspudići i svi muškarci slični njima jedno govore, a druga im pravila vrijede u kući. Po svemu sudeći, žene im drže i više od četiri kantuna kuće. Njihov politički rad bazira se na čistoj kalkulaciji i manipulaciji građankama i građanima koji emotivno okidaju na principima teškog patrijarhata za koje znamo da nam ništa dobro ne donose, niti potiču razvoj demokracije u Hrvatskoj.“ – kazao je Kajin.

Sloboda, solidarnost i ljudska prava načela su bez kojih nema demokracije za koja se borimo svaki dan, kazao je Petek. Napomenuo je kako je bitno da su građanke i građani slobodni u izražavanju, s punom slobodom iskazivanja svojih vjerskih, političkih, seksualnih i drugih različitosti. „Sloboda izražavanja pojedinca je temelj demokracije. No, svijest o učincima vlastitog izražavanja je ključna jer tada znamo kada potičemo mržnju i raskol, a kada jasno potičemo razvoj i solidarnost koja nam omogućuje da budemo odgovorni pojedinci koji brinu i o onima koji iz zbog bilo kojeg zdravstvenog, ekonomskog, socijalnog razloga trebaju pomoć zajednice.“ – istaknuo je Petek.

Mrsić je ujedno savjetovao kako je i u vrijeme korona pandemije bitna pravovremena dijagnostika, posebno, ženama gdje je karcinom dojke jedna od najčešćih bolesti koje se mogu prevenirati i uspješno liječiti pravodobnim odlaskom liječniku. Komentirao je kako je tehnički ministar Beroš po političkom ključu zanemario pravo na dijagnostiku građankama i građanima u vrijeme korona pandemije što svjedoči o neučinkovitosti njegova rada. „Beroš je jednima dao mogućnost na zdravstvenu skrb, drugima je uzeo, jedni moraju u samoizolaciju, a drugi ne moraju. Nije zaštitio pravo jednakosti na zdravstvenu skrb za vrijeme korone, a kao pomoćnik ministra Kujundžića to je zanemarivao i prije korone dugim listama čekanja.“, zaključio je Mrsić. Ne treba vjerovati lažnim obećanjima ni lijevih i ni desnih, provjerite prije finalne odluke o izboru vašeg budućeg zastupnika u Saboru što su točno radili u proteklom razdoblju, a što je čista izborna promocija, poručili su Demokrati i Laburisti, pozivajući građanke i građane da biraju odgovorno.

| Broj posjeta: 53 |

Želite li komentirati? Objava: "HODači, žene odlučuju"

Imate li komentar?