U Hrvatskoj bi uskoro sve moglo biti po deset kuna!

Jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika, prvo HNS-ovac a onda nezavisni Dragutin Lesar, sa stotinjak je istomišljenika nedavno osnovao stranku »Hrvatski laburisti« okrenutu, kako kaže, »svima onima koji žive od svog rada«. O tome što »oni koji žive od svog rada« mogu očekivati u ovim kriznim vremenima i što će im Hrvatski laburisti ponuditi u svom programu, razgovarali smo sa šefom najnovije stranke na hrvatskoj političkoj sceni.

– Naš program se temelji na općeprihvaćenim društvenim vrijednostima: slobodi, demokraciji, istini, poštenju, pravdi i društvenoj solidarnosti…

Kao i programi svih ostalih stranaka u Hrvatskoj.

Tako je, ali razlikujemo se po tome što smatramo da u Hrvatsku trebamo uvesti i oblike neposredne demokracije, odnosno da građani na referendumu a ne političke elite, trebaju odlučivati o nekim važnim stvarima kakve su bile, recimo, ulazak u NATO ili arbitražni sporazum sa Slovenijom. Za razliku od ostalih, mi mislimo da EU nije cilj nego sredstvo i ako za ostvarivanje bolje države treba usporiti ulazak u EU – onda ga je bolje usporiti nego platiti previsoku cijenu.

Ali što se konkretno u tom programu referira na probleme onih koji žive od svog rada? Što njima konkretno »nudite«?

Pravednu raspodjelu društvenog bogatstva. Ne može biti društveno prihvatljivo da kad je gospodarska situacija dobra, profit međusobno dijele država i vlasnici kapitala, a onda kada nastupi kriza, teret snose radnici – te radnici su višak, te treba smanjiti plaće, ukinuti dnevni odmor i naknadu putnih troškova, zamrznuti mirovine, ukidati socijalna prava. Krizu su proizveli vlasnici kapitala i vlast, a oni cijenu krize platili nisu. Hrvatska je jedina država u kojoj je gospodarstvo u krizi, građani u minusu, a banke ostvaruju profit u milijardama kuna. Zašto i Hrvatska nije, kao druge države, ušla u vlasničku strukturu banaka kojima je novcem poreznih obveznika pomogla da prebrode krizu? Hrvatska je prvo rasprodajom banaka izgubila financijski suverenitet, potom smo izgubili gospodarski suverenitet, a onda i energetski suverenitet problematičnom predajom upravljačkih prava u Ini. Ostali su nam samo vode, poljoprivredno zemljište, šume te komunalna i prometna infrastuktura. Smatramao da treba staviti moratorij na svaku daljnju privatizaciju tih resursa, kako Hrvatska uskoro ne bi sličila na kineski dućan u kojem je »sve po deset kuna«. To i jest cilj onih koji su nas doveli u ovo stanje: da se nacionalna imovina ne proda, nego rasproda.

Biste li bili za to da se zbog EU zatvore brodogradilišta?

Najveću cijenu kraha brodogradilišta plaćaju radnici i podkooperanti, a jedinu korist imaju oni zaposleni u brodogradilištima koji sklapuju ugovore s kooperantima te kooperanti koji ništa ne rade nego samo ubiru proviziju. Tema brodogradilišta trebala je biti na dnevnom redu prije deset ili pet godina, kada EU nije tražio privatizaciju nego samo skidanje sa subvencija mimo pravila EU. Bojim se da sada više ni privatizacija nije rješenje, jer ne vjerujem da će biti kupaca koji će nastaviti proizvodnju i zadržati radnike. Bojim se da će se nakon neuspjeha drugog tendera morati proglasiti bankrot.

Ali pitam vas za rješenja za takvu situaciju! Da ste na vlasti u tom trenutku, što biste napravili?

Stranka nam je stara tek tri tjedna, i kad bismo imali sve odgovore, tražili bismo da izbori budu sutra. Formiramo stručni tim, vladu u sjeni i moramo još razraditi program. Nemam u ovom trenutku odgovore na sva pitanja, ali ubrzo ćemo ih ponuditi.

Iskustva novih stranaka na političkoj sceni nisu baš bajna, one uglavnom bilježe loše rezultate. Mislite li da ima prostora za još jednu stranku?

Razlika od svih stranaka na koje ste mislili, mi nismo nastali kao posljedica raspada i unutarstranačkih frakcijskih borbi. Više od 80 posto naših osnivača i članova su dosad bili politički neaktivni, ima nas već oko 500 i pokrili smo 13 županija s povjerenicima.

Tko su vam poželjni koalicijski partneri?

Naš je moto: »Ne u vlast pod svaku cijenu, i ne u vlast sa svakim«. Na izbore ćemo izaći sami. Ne postoji mogućnost da postizborno koaliramo s HDZ-om ili strankama koje su u koaliciji s njima. A što se tiče tzv. Kukuriku koalicije, ne postoji ni prema njima bianco obećanje o postizbornoj suradnji. Koalirat ćemo s onima koji prihvate naša programska načela.

Kojim biste izbornim rezultatom bili zadovoljni?

Prerano je za takve prognoze. Bili bi zadovoljni da uspijemo organizirati stranku da može izaći na izbore.

Izvor: Nataša BOŽIĆ, Novi list

| Broj posjeta: 1.607 |

Želite li komentirati? Objava: "U Hrvatskoj bi uskoro sve moglo biti po deset kuna!"

Imate li komentar?