Tko je katastrofa: bolnički liječnici ili vlada RH

Nakon mučnih pregovora ministar zdravstva Rajko Ostojić je novim kolektivnim ugovorom ponudio bolničkim liječnicima satnicu od 38 kn za dežurstvo, a 8 kn za pripravnost. Sramotno i tužno, ali ostavimo to po strani. Jasno, Hrvatski liječnički sindikat je odbio takvu ponudu.

Na današnjoj sjednici vlade RH (14.11.2013.) pod rednim brojem 33 usvojena je dopunska točka dnevnog reda kojom se uvodi radna obveza doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama.

>> Odluka o uvođenju radne obveze doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama

A što kaže članak 165. Zakona o zdravstvenoj zaštiti:

„U slučajevima izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, ministar je ovlašten poduzimati i one mjere i aktivnosti koje nisu utvrđene ovim zakonom, uključivši i mjere mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i radnika, dok te okolnosti traju.“

Pitam se ima li ikakve veze današnja odluka vlade RH s citiranim člankom Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je bio očito najčvršće uporište za donošenje odluke?

Jer, odlukom vlade traži se uspostava redovite zdravstvene zaštite što je u očitoj suprotnosti sa člankom 165. koji govori isključivo o izvanrednim okolnostima.

Je li štrajk liječnika proglašen katastrofom i epidemijom?

Ili vladajuća elita manipulira pozivajući se proizvoljno na zakone?

Jesmo li svi mi skupa s našom željom za životom u sređenoj i uređenoj državi zapravo katastrofa i epidemija za SDP i njegove satelite?

Dr. sc. Tonisav Antoljak, dr.med.
Ogranak Donji grad, Zagreb

| Broj posjeta: 1.148 |

Želite li komentirati? Objava: "Tko je katastrofa: bolnički liječnici ili vlada RH"

Imate li komentar?