Uz medicinare, protiv daljnjeg urušavanja zdravstva

Hrvatski laburisti – Stranka rada podupire legalni i legitimni štrajk Hrvatskog sindikata liječnika i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, nakon dva neuspjela pokušaja mirenja s Vladom RH. Podupiremo njihova nastojanja da se svim dopuštenim sredstvima izbore za kolektivni ugovor po kojemu će im sav rad (prekovremeni, dežurstva, pripravnost, rad po pozivu) biti adekvatno registriran i plaćen. Uvjereni u nužnost potpisivanja kolektivnih ugovora u svim granama i sektorima, kojima bi se regulirala pravična naknada za rad i ostala materijalna prava zaposlenika te razina ispod koje poslodavci ne bi smjeli ići u definiranju odnosa sa zaposlenicima, stojimo iza opravdanih zahtjeva zdravstvenih sindikata.

Osobito ih ohrabrujemo u njihovim naporima da spriječe daljnju eroziju i devastaciju zdravstvenog sustava, koji će u mandatu Vlade Zorana Milanovića kvalitetnu zdravstvenu uslugu i liječenje osigurati samo imućnima. Vlada koju predvodi socijaldemokratska stranka odlučila je pravo na zdravstvenu zaštitu poništiti kao socijalnu i solidarnu kategoriju u društvu, i zdravlje građana učiniti ovisnim o količini novca kojim raspolažu. Javnosti je poznato da je ministar zdravlja Rajko Ostojić u više navratu boravio na stručnim usavršavanjima u SAD-u, ali njegova osobna fasinacija tamošnjim zdravstvenim sustavom koji ulazi u red lošijih u svijetu, budući da je zdravlje tamošnjih građana u izravnoj relaciji s debljinom novčanika, ne daje mu dopuštenje za amerikanizaciju zdravstva u Hrvatskoj. Takva rješenja nisu najavljena ni famoznim Planom 21, nego se stva ri odvijaju upravo suprotno od obećanog u kampanji – od smanjenja lista čekanja do podizanja razine zdravstvene zaštite svih građana, neovisno o imovinskom stanju.

Odluka aktualne Vlade da izdvajanja za zdravstveni doprinos smanji s 15 na 13 posto pokazala se, kako smo na vrijeme upozoravali, višestruko pogrešnom i štetnom. Glavni argument kojim su vladajući branili ovu problematičnu odluku – da će se smanjenjem doprinosa za dva indeksna poena olakšati situacija poslodavcima i osloboditi dio sredstava za novo zapošljavanje i daljnje investiranje – pokazao se potpuno promašenim. Dramatično su izostale i nove investicije i rast zaposlenosti u svim sferama gospodarstva, a razliku novca dobivenu smanjenjem doprinosa poslodavci su pospremili u svoje džepove. Takvo je rješenje samo jedan u nizu dokaza kako su vlast Kukuriku koalicije i kapital na istoj strani, suprotstavljenoj radu i građanima koje ne prezaju dovesti do krajnjeg ruba izdržljivosti u svakom pogledu. Istodobno, spomenuta je odluka dodatno urušila ionako zabrinjavajuće l oše stanje u zdravstvenom sustavu, uskraćujući mu novac i premještajući ga na račune poslodavaca.

Aktualni ministar tešku situaciju u svom resoru dodatno pogoršava odlukama koje urušavaju kvalitetu zdravstvene usluge, te uz njihovo paralelno poskupljenje zdravlje pretvara u luksuz za građane. Oštro se protivimo najavljenim poskupljenjima participacije, propisivanjem najjeftinijih lijekova na recept, novčano stimuliranje liječnika da što manje propisuju bolovanja, ukidanju pojedinih odjela po bolnicama te tzv. outsourcingu nezdravstvenih usluga u bolničkim ustanovama. Osim što pristup pacijentima ne bi smjeli imati radnici iznajmljeni po raznim agencijama za posredovanje, tzv. outsourcing, prema dosadašnjima iskustvima i kadrovskim rješenjima Milanovićeve Vlade, bit će samo još jedan bazen za dodatno zapošljavanje i dodjeljivanje poslova podobnima sa sigurnim priljevom proračunskih sredstava.

Premda zdravstvenog osoblja kronično nedostaje, uslijed mjera ove Vlade lako je predvidjeti samo nastavak njihovog pojačanog odljeva preko granice, pogotovo od priključenja Hrvatske Europskoj uniji, gdje mogu očekivati pravičnu naknadu za svoj rad, kvalitetnije, organiziranije i funkcionalnije zdravstvene sustave te neusporedivo bolje uvjete rada. Hrvatskim bolnicama ozbiljan problem sada već postaje i nabava osnovnog materijala poput higijenskih sredstava, zavoja, igli, konaca, rukavica, hrane, posteljine.

Da je Vladi Zorana Milanovića uistinu stalo do dobrobiti svih građana, i pravičnosti i solidarnosti u društvu, onda bi, primjerice, bez razmišljanja prihvatila prijedlog Hrvatskih laburista – Stranke rada o smanjenju plaće svim državnim dužnosnicima za 21 posto, što je odbila braneći se kako je riječ o zanemarivoj uštedi, umjesto da štedi – tom logikom jednako zanemarivo – na prekovremenom radu medicinskog osoblja. ‘Zanemarivu’ štedu na dužnosničkim plaćama mogla je, primjerice, prenamijeniti za nabavu toaletnog papira i sapuna, kako ih pacijenti ne bi morali sami donositi u bolnice. Ovako, još smo jednom dobili potvrdu favoriziranja kapitala i podobnih privatnika na račun javnog dobra te potpunog negiranja socijalne države u aranžmanu neoliberalne Milanovićeve Vlade.

Uz snažnu i nedvosmislenu potporu štrajku medicinara, zahtijevamo i neodložan povratak izdvajanja za zdravstveni doprinos na 15 posto, kao mali, ali prvi korak povratka zdravstva u sferu javnog interesa i važnosti.

Dragutin Lesar
predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada

| Broj posjeta: 1.010 |

Želite li komentirati? Objava: "Uz medicinare, protiv daljnjeg urušavanja zdravstva"

Imate li komentar?