Igra li Vlada Monopoly sa strateškom imovinom države?

Laburisti u potpunosti podupiru akciju prikupljanja potpisa koju pokreću koordinacije udruga i sindikata za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta.

Upravljanje državnom imovinom tema je o kojoj smo u više navrata jasno iskazali svoj stav. Protivimo se nekontroliranoj rasprodaji državne imovine kao i davanju izgrađenih državnih cesta u koncesiju. Shodno tome ćemo i operativno podržati inicijativu koordinacije udruga i sindikata, a dodatni je razlog netransparentnost i neuvjerljivost Vlade u provođenju namjere “monetizacije autocesta”.

Proračunski razlozi su razumljivi, skupi krediti dolaze na naplatu i to je svakako veliki udarac na naš proračun i ukupni javni dug, ali, niti mi niti javnost, nismo uvjereni da je Vlada izabrala najbolji instrument, upravo suprotno! Predlagali smo, i nismo jedini, da se obveze reprogramiraju, a zatim otplaćuju putem obveznica koje bi otkupila Hrvatska narodna banka ili drugim sličnim instrumentima koje Vlada ima na raspolaganju. Tim prije što ne postoji javnosti dostupna i potpuna analiza isplativosti koncesioniranja autocesta. U kolovozu prošle godine Dragutin Lesar je ispred Hrvatskih laburista jasno rekao da “ne vjeruje Vladi tako dugo dok ne objavi studiju kojom bi pokazala da je tzv. monetizacija autocesta isplativija ili jedino moguće rješenje”. Studiju nismo vidjeli do danas!

Dodajmo tome da Strategija prometnog razvitka Republike Hrvatske nije gotova, a to podrazumijeva niz nepoznanica i rizika. Značajan je i problem što ugovor s koncesionarom podrazumijeva obvezu države da nadoknađuje štetu koncesionaru u sada neizvjesnom iznosu ukoliko je promet manji od planiranog. I tako idućih 40 godina.

Tako se ne upravlja državnom imovinom i strateškim resursima. Hoćemo li sutra isto učiniti sa šumama i vodama? Premijer će vjerojatno odgovoriti da su naši zahtjevi populistički, ali ga podsjećamo da je upravo on u svom nedavnom Izvješću u Hrvatskom saboru istaknuo da je “populizam politika koja žrtvuje budućnost jedne zemlje za račun kratkotrajnih, najčešće parcijalnih interesa”. U ovom poslu s autocestama sigurno je jedino da će koncesionar zaraditi, a mi u konačnici ne znamo koliko će to koštati Hrvatsku državu i njene građane.

Podsjećamo premijera na još jednu njegovu rečenicu u kojoj kaže: “dužni smo raspolagati svojom imovinom i svim resursima u korist jačanja nacionalne ekonomije, odnosno veće zaposlenosti i proizvodnje”. U kakvoj je to korelaciji s vrlo izglednom činjenicom da će koncesionar radi svog profita nakon nekoliko godina otpuštati ljude, a pitanje je i kakvu će kvalitetu usluge nuditi, i u kojem će nam stanju autoceste biti vraćene za četrdeset ili više godina?

Nedavno je i Institut za javne financije objavio vrlo ozbiljnu analizu (“Restrukturiranje javnih društava – ključ uspjeha reformi javnog sektora u Hrvatskoj”) upozoravajući da se monetizacija autocesta “čini” opravdanom mjerom “za hvatanje kratkog daha za državu”, ali da stanje javnih društava i državnih agencija ozbiljno ugrožava financijsku stabilnost”. I tu treba tražiti dugoročne odgovore na trenutno stanje koje ne možemo riješiti monetizacijom autocesta. Dapače, radi šnicle ostat ćemo bez krave!

Pozivam još jednom sve naše članove da se pridruže akciji i volonterski, bez stranačkih oznaka, pomognu realizaciji prikupljanja potpisa za ovaj izuzetno važan referendum. Možda će to natjerati Vladu da jasnim pokazateljima uvjeri građane koji se opravdano protive “monetizaciji autocesta” ili jednostavno odustane!?

Nansi Tireli
potrpedsjednica

Izvor: Inicijativa "Ne damo naše autoceste"

| Broj posjeta: 820 |

Želite li komentirati? Objava: "Igra li Vlada Monopoly sa strateškom imovinom države?"

Imate li komentar?