Predizborna hrvatska građevina

Vozila sam se gradom i na puno mjesta susrela suženja na cestama zbog radova. O tome koliko se upravo gradi i pregrađuje u centru neću ni spominjati. Pogađate o čemu je riječ, takvi radovi su izgleda nužnost u ovo doba godine. Što su radili cijelu zimu? Pa turisti su već tu.

Naši graditelji cesta izgleda rade samo kad je lijepo, toplo vrijeme. Ne razumijem zašto ne mogu raditi po hladnom vremenu? Zašto ne rade cijelu zimu? Po svemu sudeći nije pogodno ni poželjno da rade zimi. Sada je očigledno došlo njihovo idealno vrijeme za radove pa su iznijeli mehanizaciju i počeli raskopavati ceste, prekopavati pločnike, preuređivati kanale a za koji mjesec, u jeku pune turističke sezone, završavati će asfaltiranje istih.

Ipak mi je čudno što sam u zemljama zapadne Europe, navodno naprednijim od naše, takve radove viđala preko zime. Tamo radnicima ne smeta u radu ni kiša, ni snijeg, ni temperature puno niže od temparatura kod nas. Vidjela sam da rade čak i noću uz umjetno osvjetljenje. U čemu je stvar? Jesu li tamo radnici možda izdržljiviji? Naravno da nisu. Često su to ljudi upravo iz naših krajeva. Imam tri hipoteze zašto kod nas takvih radova nema zimi a po europskim metropolama je to normalno.

Evo prve: Možda ipak netko kod nas potajno misli na dobrobit radnika!? Na kraju krajeva, malo ih je, treba ih čuvati. Bolje da zimi na otvorenom ne rade, kako se ne bi prehladili!!! Bolje da ne rade, nego da završe na bolovanju na račun HZZO-a! Ali tko za, možda je tome kumovao i teoretski ne tako loš ali rijetko primjenjivan Zakon o zaštiti na radu ili narodna mudrost, bolje spriječiti nego liječiti (prehladu). A po Europama, kako to ovdje volimo reći, jadni se radnici smrzavaju po raskopanim jarcima usred zime,obučeni u bunde, da se ne prehlade. Rade po svim vremenskim uvjetima valjda zato što je tada ipak moguće raditi i zato da se nužni popravci što brže završe, pa su za to dobro i na vrijeme plaćeni.

Druga hipoteza je stvar nacionalnog ponosa: Kod nas se tako malo potrebnoga radi, zato sada kad je lijepo vrijeme i kad su svi vanka, pokažimo im da nešto radimo. Neka vide i domaći i turisti da se ovdje konačno nešto korisno radi. Lijepo pokažimo da i mi znamo, možemo i hoćemo krpati svoje ceste na svjetlu toplih sunčanih dana. Zašto to skirivati pod krinkom zime i noći?

Treća najvjerojatnija hipoteza je ona o predizbornim natječajima. Nisu izvođači radova krivi što se tek sada radi. Kriva je vlast koja želi osigurati da se radovi obavljaju upravo u predizborno vrijeme pa je tek nedavno raspisan natječaj za izvođače radova. Mogli bismo nagađati što se sve tu još krije i što to žele iskopati ili možda zakopati, o čemu već ima i viceva.

Možda i vi imate neku svoju hipotezu?

| Broj posjeta: 29 |

Želite li komentirati? Objava: "Predizborna hrvatska građevina"

Imate li komentar?