Privremeni zastupnici

Kolumna Dragutina LesaraU četvrtak, 3. prosinca, prema odluci predsjednice Grabar-Kitarović, okupiti će se zastupnici 8. saziva Hrvatskog sabora na svojoj prvoj sjednici. Glavni cilj: konstituiranje Sabora. A prema Poslovniku, Sabor je konstituiran u trenutku izbora predsjednika. Istina, predsjednica je, obrazlagavši svoju odluku, rekla da se Sabor mora konstituirati i početi raditi. Moram priznati da ni nakon 12 godina provedenih u Saboru nisam uspio razumjeti što bi Sabor trebao ili mogao raditi ako na istoj sjednici ne potvrdi vladu koju predlaže mandatar odnosno ako ne postoji formirana većina kao osnovni uvjet donošenja odluka.

No dobro, valjda ona ipak zna. Ali, zašto je drugi krug konzultacija sazvala tek za 7. prosinca?

Zato jer je time izvršila pritisak na Milanovića i koaliciju Hrvatska raste. O čemu se radi?

Među izabranim zastupnicima novog saziva Sabora te koalicije su i sadašnji članovi Vlade, a dužnost člana Vlade i zastupnika su nespojive. To znači da sadašnji članovi Vlade izabrani u 8. saziv Sabora najkasnije do srijede 2. prosinca do 10 sati moraju odlučiti hoće li mandat zastupnika aktivirati (podnošenjem ostavke kao člana vlade) ili će im mandat biti u mirovanju a njihove stranke umjesto njih odrediti zamjene.

Ako mandat zastupnika aktiviraju, Hrvatska nema Vladu.

Ako umjesto njih, njihove stranke na konstituiranje pošalju njihove zamjene a koalicija Hrvatska raste ne dobije mandat za sastav vlade ili ga dobije pa ne uspije osigurati većinu, sve te zamjene ispadaju iz Sabora jer će, siguran sam u to, sadašnji članovi vlade aktivirati svoj mandat.

Istina, stranke mogu odlučiti i da za njih ne šalju zamjene. Ali se time koalicija Hrvatska raste dovodi u tešku poziciju: nedostaju im glasovi i za izbor predsjednika Sabora kao i za sve ostale odluke. A svaki glas je bitan, zar ne? Pogotovo stoga što je Milanović rekao da će, ukoliko Petrov ne prihvati ponudu, oni predložiti kandidata za predsjednika Sabora. A siguran sam da će i Domoljubna imati svoga kandidata.

Biti će zanimljivo tko će u četvrtak sjesti u zastupničke klupe. Ali ne samo zbog toga.

Siguran sam da će mnogi birači biti iznenađeni što među njima nema i onih koji su mandat dobili preferencijalnim glasovima a ne redoslijedom na listi. Neće aktivirati svoj mandat zastupnika jer obnašaju nespojive dužnosti. Župana, na primjer. A to su znali i u trenutku kandidiranja. Hm, kako bi se to nazvalo?

| Broj posjeta: 458 |

Želite li komentirati? Objava: "Privremeni zastupnici"

Imate li komentar?