Tjedni pregled aktivnosti – reforme, Međunarodni praznik rada

Laburisti su ovaj tjedan u Hrvatskome saboru zatražili stanku zbog reformi Vlade kako bi upozorili na rasprodaju državne imovine. U petak su organizirali konferenciju za medije povodom Međunarodnog praznika rada s temom radničkih prava, a naglaskom na agencijski rad i rad na određeno vrijeme. Na konferenciji su govorili Tomislav Rajković, predsjednik podružnice Laburista Grada Zagreba, i Dario Rastovčan, agencijski radnik iz Zagrebačkog holdinga i povjerenik Sindikata komunalaca za Zagrebačke ceste.

Zastupnik Končevski zatražio je u četvrtak stanku u HS zbog reformi Vlade koje su taj dan trebale bile predstavljene hrvatskim građanima. Končevski je osjetio nužnim reagirati na javni natječaj koji je DUUDI objavio, a u kojem traži savjetnike za neovisnu ocjenu stanja u državnim tvrtkama. Laburisti smatraju da se ne radi o neovisnoj ocjeni, već o ocjeni koja će se donijeti za nečiji interes jer u DUUDI-ju već sada radi 115 visokoobrazovanih djelatnika, a i Nadzorni odbori i Upravna vijeća državnih tvrtki također raspolažu podacima i vrše analize. Zastupnik Končevski je u svojem govoru u Saboru prozvao vladajuće da su monopolizirali domoljublje i poručio im da Laburisti, kao ni hrvatski građani, više u te priče ne vjeruju objasnivši da su njihovo „domoljublje“ pokazali u devedesetima kada se provodila privatizacija. Spomenuo je Hrvatske šume i Hrvatske vode kao one državne tvrtke za koje se nada da neće biti na prodaju. Zastupnik se zatim osvrnuo na mirovinsku reformu prema kojoj se radni vijek produljuje na 67 godina života prikazavši je na primjeru svoje struke, vatrogastva. „Daj si vi zamislite sad mene sa 67 godina, ne daj Bože da se vama zapali kuća i da ja sa 67 godina moram ići gasiti požar u vašu kuću“. Neke profesije neće moći raditi do te životne dobi, objasnio je. Končevski je završio govor svojim viđenjem reformi: „Kome je to u interesu? Zašto se to radi? Ja to ne razumijem. Meni nije jasno da mi stvarno moramo biti toliko ludi da slušamo takve gluposti već 25 godina i ništa se ne događa. I vi uporno i dalje strategija, reforme i samo sve nauštrb naroda“.

Hrvatski laburisti organizirali su konferenciju za medije povodom 1. maja kako bi upozorili na nepoštivanje radničkih prava i ukazali na diskriminaciju radnika koji se zapošljavaju preko agencija na privremeno vrijeme i radnika s ugovorom na određeno vrijeme. Laburist Tomislav Rajković, predsjednik podružnice Laburista Grada Zagreba, opisao je težak položaj agencijskih radnika te iznio zahtjeve Laburista za ograničenje rada na određeno. Prikazao je upravo nepravdu i socijalnu nesigurnost koja proistječe iz ignoriranja prava agencijskih radnika i radnika na određeno kao prave razloge posrnuća demografske slike. 1000 eura nije rješenje za demografsku obnovu, o kojoj se toliko slušalo prije izbora, već poštivanje prava radnika, rekao je Rajković. Dario Rastovčan, agencijski radnik iz Zagrebačkog holdinga i povjerenik Sindikata komunalaca za Zagrebačke ceste, opisao je iz prve ruke položaj agencijskih radnika: rade iste poslove s manjim koeficijentom kako bi umanjili trošak agencije; nemaju plaćen prijevoz, božićnice, regrese, bolovanje i godišnji odmor; ne mogu dobiti stambene kredite; rade bez prekida godinama na istim poslovima. Na kraju ovi radnici shvaćaju da na ovakav način ne mogu napredovati pa napuštaju Hrvatsku, rekao je Rastovčan. Istovremeno dok Grad Zagreb gradi fontane, a Milan Bandić na 1. maj dijeli besplatni grah, u Holdingu zapošljava 600 agencijskih radnika koji u Hrvatskoj ne vide budućnost, poručili su Laburisti.

| Broj posjeta: 437 |

Želite li komentirati? Objava: "Tjedni pregled aktivnosti – reforme, Međunarodni praznik rada"

Imate li komentar?