Klub zastupnika o aferi "konzultantica" i rasprodaji državne imovine (video)

Zagreb, 11. svibnja – Saborski zastupnici rad su jutros počeli stankom zbog aktualnih političkih događaja koji štete nacionalnim i državnim interesima, točnije o temi povezanosti supruge Tomislava Karamarka s MOL-ovim lobistom. Druga zanimljiva rasprava bila je ona o provedbi Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, o čemu je u ime Kluba Laburista govorila Nansi Tireli.

Samo dan nakon izbijanja afere “konzultantica” kada su Laburisti zatražili od premijera Oreškovića promptnu smjenu Karamarka, Klub zastupnika zatražio je stanku u Saboru kako bi pozvao odgovorne na konačno raspetljavanje situacije u slučaju INA-MOL.

“U ovom trenutku Hrvatskoj treba reforma moralnosti vladajuće nomenklature. Očekujem da kao saborski zastupnici preuzmemo odgovornost i da uistinu tražimo da se članovi Vlade, u ovom slučaju pogotovo prvi potpredsjednik Vlade, gospodin Karamarko, očituje o situaciji kojoj smo svjedoci te da jasno i transparentno kaže koliko je, što je i na koji način dobio od koga? Jer uistinu u ovom trenutku priča o tome da prvi potpredsjednik Vlade može odvojiti osobni interes, privatni interes od društvenog interesa nikoga od nas ne zadovoljava’, rekla je Tireli.

Druga zanimljiva rasprava bila je ona o provedbi Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, o čemu je u ime Kluba Laburista govorila Nansi Tireli izazvavši velik broj replika, kako vladajućih tako i oporbe. Tireli je upozorila kako u planovima reorganizacije, tj. reforme nigdje nije naišla na otvaranje novih radnih mjesta:

“Govorimo da ćemo prodati trgovačka društva i staviti ih na burzu što nije nužno loše, međutim ono što me rastužuje kad govorimo o reorganizaciji trgovačkih društava u vlasništvu RH u ovom izvješću svugdje čitam o racionalizaciji zaposlenika, otpremninama, odlasku u mirovinu itd. Nigdje ne piše da ćemo otvarati u tim trgovačkim društvima nova radna mjesta.”

Tireli je upozorila i da se rasprodajom državne imovine krpanjem proračunskih rupa samo kratkoročno dobiva, dok se dugoročno izuzetno puno gubi:

“Dokle god ne budemo znali koja nam je vrijednost trgovačkih društava i koji prosperitet ta trgovačka društva na tržištu imaju, koji nam je prioritet u tim trgovačkim društvima, da li nam je prioritet trgovačka društva jednokratno prodati, začepiti rupe u proračunu i reći da smo bili uspješna i kvalitetna Vlada koja je smanjila BDP ili nam je prioritet napraviti plan poslovanja tih trgovačkih društava, staviti u ta trgovačka društva menadžere koje će bit u prvom redu odgovorni i koji će odgovarati za rezultate koje moraju postići i cilj odnosno prioritet svih prioriteta ta trgovačka društva maksimalno iskoristit da bismo u njih mogli zaposliti čim više ljudi.”

Tireli je replicirala i HDZ-ovom Goranu Mariću podsjetivši ga kako je upravo HDZ započeo katastrofalan odnos prema državnoj imovini dovevši Hrvatsku maltene na prosjački štap. (IL)

| Broj posjeta: 486 |

Želite li komentirati? Objava: "Klub zastupnika o aferi "konzultantica" i rasprodaji državne imovine (video)"

Imate li komentar?