Siva zona predsjedničkih pomilovanja – je li Šeks jedini krivac?

Potaknuti jučerašnjim razrješenjem posebnog savjetnika za ustavno-pravna pitanja Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koji je izjavio da osjeća moralnu dužnost napustiti Pantovčak jer je pomilovani diler droge Vanja Goldberger bio njegov savjetnik u vrijeme obnašanja dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora te prijatelj njegovog sina, potičemo javnost, medije i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da si postave sljedeća pitanja:

1. Koji su kriteriji kojima se Predsjednica RH vodi prilikom davanja pomilovanja?

2. Koja je odgovornost same Komisije za pomilovanja RH koju prema Ustavu imenuje Predsjednica kao svoje savjetodavno tijelo, te jesu li i s kojim obrazloženjem njezini članovi predložili pomilovanje Vanje Goldbergera?

3. Postoji li kod razriješenog predsjedničinog savjetnika Šeksa i kaznena odgovornost za trgovanje utjecajem i je li došlo do pritisaka prema Komisiji za pomilovanja Republike Hrvatske?

4. Je li Ministarstvo pravosuđa dalo pozitivno mišljenje na pomilovanje Vanje Goldbergera?

Radi zaštite javnog morala i sprječavanja da se institut pomilovanja pretvori u sivu zonu kaznene rehabilitacije rođaka, kumova i donatora, pozivamo Predsjednicu RH na javnu objavu dokumenata i obrazloženja vezanih uz pomilovanje Vanje Goldbergera, transparentno očitovanje Komisije za pomilovanja Republike Hrvatske o ovom slučaju te javnu objavu kriterija kojima se Predsjednica RH vodi kod pomilovanja osuđenih za kaznena djela.

Predsjednica
Nansi Tireli, v.r.

U Zagrebu, 4. veljače 2016.

| Broj posjeta: 243 |

Želite li komentirati? Objava: "Siva zona predsjedničkih pomilovanja – je li Šeks jedini krivac?"

Imate li komentar?