Korumpirani moraju otići ne samo s vlasti već i s političke scene!

Već se godinu dana zna, od poznatoga suđenja u SAD, da je njemački automobilski div Daimler podmitio političare i visoko rangirane službenike 22 zemlje kako bi što lakše svojim proizvodima zavladao njihovim tržištima. Hrvatskoj je Daimler prodao 210 vatrogasnih vozila u vrijednosti od 85 milijuna eura. Za mito hrvatskih političara i birokrata izdvojio je 4,7 milijuna eura. Iako se to – jedno od tisuća – klupko moglo odavno odmotati, jer su i Amerikanci i Nijemci imali dokaze o tome tko je davao i tko je primio mito – hrvatski je represivni aparat djelovao puževom brzinom. Tek su danas uhapšeni šefovi IM Metala, tvrtke koja je u prljavome poslu bila zadužena za pranje novca. Hrvatski laburisti su jedini – čim se doznalo za aferu – poslala jasnu poruku javnosti. Ali se vlast, kao i obično, oglušila na zahtjeve da se reagira brzo i učinkovito.

Riječ je, ponavljamo, o uvezenoj korupciji. Ovaj put iz Njemačke, odnosno; EU. Zato je hrvatska vlast trebala, ako joj je stvarno do borbe protiv korupcije, istoga trenutka zatražiti od Njemačke da joj dostavi sve poznate podatke o aferi. Dok ne stignu podaci Hrvatska je trebala staviti embargo na poslovanje s Daimlerom.

Umjesto toga, vlast se odlučila za trakavicu, iz, naravno, političkih razloga i obrazloženjem da će naše institucije same istražiti ono što Amerikanci i Nijemci odavno znaju. Daimler je priznao da je davao mito. Priznao je komu je davao mito. Jedino naša vlast nije bila zainteresirana da to sazna!? Načina da se to sazna je više. Ali nema volje.

Iz dva razloga. Prvi je skupljanje (nesigurnih) političkih poena, jer se sada do guše u kriminal uvaljena vlast konačno može blatom nabacivati na SDP, za čije je koalicijske Vlade ugovor s Daimlerom potpisan. Drugi razlog pak leži u činjenici da je Daimler potkupljivao političare od 2002. do 2008. godine. Dvije godine su novac primali – posvjedočile su istrage – ljudi iz SDP-ove vlasti a pet godina iz HDZ-ove. Sve se dakle zna, pa se postavlja pitanje kome je stalo da se ta afera tako dugo razvlači.

Iako je čitava hrvatska javnost znala da se za pranje novca, odnosno, posredovanje u podmićivanju političara sumnjiče šefovi karlovačkog IM Metala, koji su – usput rečeno – i vlasnici tvrtke za proizvodnju oružja HS Produkt, premijerka Jadranka Kosor je samo prije nekoliko dana, na splitskom sajmu naoružanja, uz osmijeh od uha do uha, hvalila upravo uhićene Zabčića i Vukovića. Koji pak su, i nakon što se saznalo za aferu, najnormalnije nastavili poslovati s državom. Koja ih je devedesetih optužila za šverc tri tisuće pištolja. Sudski proces se razvlačio tako dugo dok nije otišao u zastaru.

Dakle, i afera Daimler – kao i sve druge afere – dokazuje da korumpirani moraju otići ne samo s vlasti već i s političke scene. S njima – pa i onima koji su krali za vrijeme Račanove Vlade – Hrvatska će tonuti sve dublje.

Dragutin Lesar, predsjednik

| Broj posjeta: 1.298 |

3 komentara u "Korumpirani moraju otići ne samo s vlasti već i s političke scene!"

 1. U tome i je problem, što će se noktima držati da ostanu na vlasti, kao i braniti jedni druge jer se skoro svima smješi Remetinec.
  Ne samo da nisu obustavili poslovanje sa Daimler-om i karlovčanima nego nisu niti ODMAH strpali u pritvor podpisnike ugovora za koje postoji OSNOVANA sumnja da su imali koristi od stavljanja svojeg autograma na tako dragocjeni dokument. Oni se brane da nisu znali ništa o ugovoru kojeg su podpisali, ok onda vratite sve plače retroaktivno jer ste oštetili Hrvatsku iz nemara i niste zaslužili plaču ako niste ništa znali.
  Baba

 2. I sad će naravno početkom srpnja uslijediti nadmudrivanje HDZ-a i SDP-a tko je [b][color=800000]kriv[/color][/b] što pregovaračko poglavlje 23 nije na vrijeme zaključeno!

  Nama je isto tako naravno jasno, da i HDZ i SDP možemo jedino smatrati [b][color=800000]zaslužnima[/color][/b] za to!
  😡

  Romano Krauth
  Trnjanski Ogranak
  Zagrebačka Podružnica

 3. meni je najbolji vic kak za korupciju proziva lesar koji si je sinčiča zaposlil u stranci. to nije korupcije jel. da to radi kosorica sa svojim sinom u hdz to bi bila korupcija.

Imate li komentar?