Zašto smo glasali protiv

U raspravi o poustavljenju Zakona o braniteljima saborski zastupnik HDZ-a Petar Mlinarić poručio je kolegama: Tko ne digne ruku za Ustavni zakon, ne voli i ne želi Hrvatsku! Vratili smo se, dakle, u devedesete u kojima se javno propagirala jednažba HDZ=Hrvatska. Svi oni koji su protiv HDZ-a, njegove politike i njegovih pa makar i kvarnih prijedloga neprijatelji su države. A zna se što s neprijateljima treba raditi.

Mlinarić je, zapravo, pozvao na javni pogrom svih onih koji se usude misliti svojom glavom, svih onih koji su se usudili ne podržati politikanstvo HDZ-a. Po Mlinariću, Josipu Đakiću, Andriji Hebrangu – koji na tragu Mlinarića poručuje: Glas za branitelje je glas za Hrvatsku – Đurđice i drugih Sumraka demokracije HDZ postavlja mjeru domoljublja i način na koji se voli Hrvatska. Po njima se Hrvatska ne voli istinom i poštenjem već podrškom manipulacijama i marifetlucima.

Prije tri dana započeta rasprava o prijedlogu HDZ-a da Zakon o braniteljima postane ustavna kategorija, odnosno da se i po sedmi put mijenja Ustav republike Hrvatske, završena je danas, glasovanjem. Prije svake promjene Ustava dvije najveće stranke u Hrvatskoj, HDZ i SDP, vodile su intenzivne pregovore, dogovore, uvjeravanja, prodavale su i kupovale, jednom riječju; trgovale. Dugo, glasno, uporno i – uspješno.

Prvi put je vladajuća stranka nakalnila mijenjati Ustav a da prethodno ne osigura potporu. Što to govori? Da joj i nije stalo da Zakon o braniteljima postane ustavna kategorija već da podijeli hrvatsko društvo. Na domoljube i nedemoljube. A priča ima, naravno, sasvim druge korijene i nakane. Hrvatski laburisti – Stranka rada smatraju da da bi se dignitet branitelja i Domovinskog rata najbolje zaštitio objavom registra branitelja. Da je HDZ-u i vladajućoj koaliciji uistinu stalo do hrvatskih branitelja te da na njih misle toliko koliko se zaklinju, Zakon o braniteljima su mogli poustaviti lanjskim promjenama. A zašto nisu? Jer su im branitelji zatrebali sada, nekoliko mjeseci prije izbora. Smatramo da se branitelji zloupotrebljavaju u političke svrhe te da su, kako to reče Ivan Šuker u raspravi, moneta za potkusurivanje. Ali branitelje potkusurivačkom monetom tretira HDZ.

Zanimljiva je i činjenica da – iako u raspravi jako glasni, suprotstavljeni HDZ-ovom prijedlogu – glasovanju nisu prisustvovali HDSSB-ovci i IDS-ovci a iz HNS-a je glasovanju pristupila samo jedna članica. SDP-ovaca je u trenutku glasovanja bilo tek dvadesetak, tako da će njihova većina (u Saboru ih je pedesettroje) uvijek ima alibi; mi nismo glasovali protiv. A naš zastupnik Dragutin Lesar jest glasovao protiv iz prije navedenih razloga te zbog činjenice da ponovo ni pozicija a ni opozicija nije prihvatila prijedlog Hrvatskih laburista da o ustavnim promjenama odlučuju građani na – referendumu. Tako to, naime, rade demokratske države. I, na kraju; ako je HDZ toliko siguran u svoju pobjedu, zašto nije pričekao izbore te nakon njih otvorio javnu raspravu o tome treba li Zakon o braniteljima staviti u Ustav?! Odogovor je jasan; stigmatizacijom onih koji su protiv te očigledne manipulacije želio je napodjeli društva ušičariti pokoji glas. (B.Vu.)

| Broj posjeta: 1.417 |

2 komentara u "Zašto smo glasali protiv"

  1. Ovi ( HDZ) su jadni jer vjeruju da su građani glupi i da se može njima manipulirati kao sa ovcama. Ovi drugi ( opozicija) su jadni jer se ne osude javno suprotstaviti nečemu sa čime se ne slažu jer isto tako vjeruju da su grđani glupi i da će popušiti foru HDZ-a. Ja se nadam da građani nisu glupi i da će konačno raskrinkati i jedne i druge.
    Baba

  2. Kao hrvatski dragovoljac domovinskog rata mogu samo reći: Oslobodi me bože bilo kakve brige HDZ, bilo ustavne ili neustavne. Tako mi onih najmanje 100 000 branitelja koji nikad, nigdje ni nikoga nisu branili.
    Željko Vojković

Imate li komentar?