Zahtjev za provođenje konzultacije klubova zastupnika glede sazivanja izvanredne sjednice Sabora

Josipu Leki, potpredsjedniku Hrvatskoga Sabora

Temeljem ovlaštenja i odgovornosti koji proizlaze iz Poslovnika Hrvatskoga sabora, Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada traži da, kao ovlašteni potpredsjednik Sabora, pokrenete, temeljem članka 78. Ustava Republike Hrvatske, konzultacije predsjednika klubova zastupnika u Saboru oko sazivanja izvanredne sjednice Sabora, kako bi se izbjegla nezakonita situacija i opasnost za pravni poredak Republike Hrvatske uzrokovani potezima Vlade oko upravljanja državnom imovinom, a koji izravno proturiječe važećim zakonskim propisima na tom polju.

Hrvatski laburisti – Stranka rada već su otvorenim pismom upozorili predsjednika Vlade i hrvatsku javnost na nezakonitost nakane prodaje značajnih društava u vlasništvu Republike Hrvatske (prvenstveno Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, kao i nekih drugih) i tzv monetarizacije (odnosno davanja u koncesiju) Hrvatskih autocesta i Autoceste Zagreb – Rijeka. Naime, člancima 8. do 10. Zakona o upravljanju državnom imovinom propisani su dokumenti koje je potrebno donijeti da bi se moglo legalno upravljati državnom imovinom.

Nadalje, člankom 60. istog zakona propisani su rokovi u kojima se ti dokumenti moraju donijeti. Ovi podzakonski akti (Strategija i Plan) do sada nisu donešeni. Jasno je da time nisu ispunjeni zakonski uvjeti za najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju, te da bi takvim postupanjem Vlada izravno kršila zakon, što, nadamo se, nitko nema namjeru i nikome nije u interesu. Nažalost, Vlada je već pokrenula neke korake u suprotnosti s navedenim propisima, pa je očito da je potrebno žurno reagirati.

Smatramo da je obveza Sabora ne samo donositi zakonske propise nego i brinuti o tome da Vlada (koja Saboru odgovara za svoj rad) poštuje te propise. Uvjereni smo da je potrebno sazvati izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bi se raspravila nova situacija i donijeli potrebni akti.

Zbog svega ovoga tražimo da se u najskorijem roku, a najkasnije do kraja kolovoza, obave konzultacije predsjednika klubova zastupnika i sazove izvanredna sjednica Sabora. Hrvatski laburisti – Stranka rada, kao inicijatori, spremni su prirediti nacrt zaključaka koji može poslužiti kao temelj sazivanja izvanredne sjednice Sabora.

Predsjednik Kluba zastupnika
Dragutin Lesar

| Broj posjeta: 1.117 |

2 komentara u "Zahtjev za provođenje konzultacije klubova zastupnika glede sazivanja izvanredne sjednice Sabora"

 1. Podupirem zahtjev,tim više što je to određena pomoć vladi.Ako vlada misli da su,odluke koje namjerava donijeti,dobre onda će dati i valjano obrazloženje,pa je logićno da će dobiti i potporu svih dobronamjernih zastupnika /a to Laburisti zasigurno jesu,za očekivati je i ostali/,što bi dodatno osnažilo planove vlade.
  Iz ovog kako je to vidljivo iz medija,nije moguće izvući logičan zaključak da bi najavljene mjere bile od interesa za RH,prije bi se reklo da su štetne.
  Dakle zahtjev Laburista,nije ništa drugo doli briga za interese RH i namjera da se pomogne vladi da ne napravi krive poteze.

  Ivan Tomić

 2. Poštovani,
  napokon da je netko digao glas protiv nerazumne prodaje državne imovine.
  Smjena direktora tijekom godišnjih odmora i ponovno postavljanje podobnih.
  Pozdrav iz još uvijek dobre firme CO.

Imate li komentar?