ZA BUDUĆE SABORSKE ZASTUPNIKE: Zašto su Laburisti danas napustili Sabor? (video)

Jedan od najmoćnijih dokumenata koje donosi Sabor je njegov Poslovnik. S ovim se slažu i priznati ustavni stručnjaci, i oni koji bi to željeli biti. Ova mala neugledna knjižica glavno je oružje za prepucavanje u Saboru, nitroglicerinska bočica koju svaki (pismeni) zastupnik drži ispod klupe. Neki od njih ga i pročitaju, a ima i onih koji stvarno kuže o čemu je riječ.

Kako bilo, ako ne znaš što piše u Poslovniku, to ti je ko da si kupiš avion i odeš se malo provozat, bez da si pročitao uputstva za uporabu. Koliko je Poslovnik važno oružje pokazuje i to da sa svakom promjenom vlasti, jedna od prvih stvari koju će izmijeniti brzinom munje bit će upravo saborski Poslovnik. Poslovnikom ušutkavaš oporbu, Poslovnikom određuješ da je tvoja riječ zadnja, Poslovnikom sabotiraš prijedloge suparnika. Kukurikavci su ga mijenjali dva puta. Prvi put malo sramežljivije, a drugi put ovaj tjedan ko pijani šerifi koji su došli razvalit sve u birtiji i istući svakog ko im se nađe na putu (uključujući konobara da si mogu sami točit). A što su to napravili…? Predstavljamo glavne bisere:

1. OPORBA BI PREDLAGALA ZAKONE? E NEBU IŠLO.

Jedna od najvažnijih zadaća svakog saborskog zastupnika je predlagati zakone. Da biste predložili neki zakon, trebate napraviti par stvari. Prvo dakle, napišete zakon. Onda ga pošaljete predsjedniku Leki, on vaš prijedlog zakona fotokopira i pošalje svim zastupnicima i Vladi da si ga pročitaju. Da bi vaš prijedlog dospio do saborske rasprave, ključna su još dva dokumenta. Prvo je mišljenje Vlade o vašem prijedlogu, a drugo je mišljenje saborskog odbora koji se bavi temom iz vašeg zakona. I tu dolazimo do glavne zamke saborskog Poslovnika koju sve, ama baš sve vlade provode, u svoju korist, i u korist sabotiranja oporbenih prijedloga. Naime što? U Poslovniku ne piše DO KADA Vlada mora dostaviti svoje mišljenje o vašem prijedlogu zakona. Mogu razmišljat o vašem prijedlogu i tri godine ako treba. To znači da Vaš prijedlog može stajati u Lekinoj ladici do kraja mandata. Bez ikakvog problema i bez sankcija za ikoga. Bez mišljenja Vlade, ni saborski odbor ne želi dati svoje mišljenje o vašem prijedlogu. A zašto je to tako pitate se, tko im brani da misle? Pa NITKO im ne brani. Al im je malo neugodno na svoju ruku mislit, bez da su čuli što misli Vlada. Jer saborski odbori po sastavu odgovaraju sastavu Sabora, dakle – saborska većina ima većinu i u odboru. A svi dobro znamo kako se većina ponaša kod glasovanja – ko da dobiju kolektivni grč u laktu kad treba dizat ruke za Vladine prijedloge. Još se nije dogodilo da je neki zastupnik iz vladajućih redova ustao i rekao da misli drugačije. Mislim, stvarno NIJE da ne smije. Naravno da smije. Ako se usuđuje.


Stavovi Kluba Laburista na Poslovnik, 27. lipnja 2013.

I eto jednostavnog recepta kako bilo koji oporbeni prijedlog ostaviti u ladici do kad god to odgovara našoj Vladi. Naši zastupnici bili su vrijedni i u saborskoj raspravi (po stoti put) upozorili da ovakve odredbe Poslovnika predstavljaju notornu glupost i jeftinu sabotažu oporbenih prijedloga. Na uloženi (i odbijeni) amandman na ovu temu, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (SDP) dao nam je briljantno pravno objašnjenje, značenja sljedećeg: „Ja mislim da ne treba propisati rok u kojem Vlada treba dostavit mišljenje o oporbenom prijedlogu zakona. Zato jer je Sabor neovisno i hrabro tijelo koje uopće ne mora čekati mišljenje Vlade da o nekom prijedlogu raspravlja. Ne mora se čekat ni mišljenje odbora. U ovoj državi postoji trodioba vlasti, a Sabor je totalno neovisan od Vlade. Ne znam o čemu pričate. I nemamo kolektivni grč u laktu kod glasanja.“


Amandmani Kluba Laburista na Poslovnik, 28. lipnja 2013. (nemojte da vas zavaraju na početku videa)…

2. „ZORANE, SJEDI! DAJ MI POSLOVNIK!! ZORANE, REKO SAM TI DA SJEDNEŠ!“ – ODLAZI U PROŠLOST

E, do ovakvih situacija više neće dolazit. Nema više neko da viče na Zorana! A kako će to bit? Vidjet ćete uskoro! No, bilo bi dobro da si pripremite kokice i ugodno se smjestite u kauč, jer već na jesen premijer će smjeti doći u Sabor i sat vremena bez prestanka saborskim zastupnicima pričati o uspjesima Vlade u toj godini. Na njegovo izlaganje zabranjene su replike. Niko ne smije ni zuc. Saborski zastupnici smiju ga pobožno slušati i gledati očiju suznih od ganuća, a nije zabranjen ni gromoglasan spontani pljesak koji će se vjerojatno prolomiti sabornicom nakon toga. Kada završi, na red smiju doći i zastupnici. ALI NE SVI! Naime, novi Poslovnik zabranjuje raspravu u kojoj bi sudjelovali svi zastupnici. To bi ipak pokvarilo dojam premijerovog svečanog govora. Govoriti smiju samo predstavnici klubova zastupnika, ali i na njihovo izlaganje zabranjene su replike! Nakon što predstavnici klubova završe, premijer dobiva i završnih 20 minuta da ih poklopi i rastumači im da je on zapravo super.

Kad smo već kod dodatnih odgovora, sjećate se zadnjeg aktualnog prijepodneva? To je ono sa „Zorane sjedi, sjedi Zorane!“, kad je premijer mislio da smije govoriti uvijek i odgovarati na svako zastupničko pitanje postavljeno bilo kojem ministru. Onda to nije smio, ali sad će smjeti! Premijer se izborio (ne može na to utjecati zbog trodiobe vlasti) za vlastitu zaštitu na aktualnom prijepodnevu tako što sad smije odgovoriti na SVAKO postavljano pitanje, tj. dopuniti svakog svog ministra, ako se ovaj malo zbuni. Smije pričat u Saboru više nego bilo koji zastupnik, a to je zato što Vlada za svoj rad odgovara Saboru, pa će nam i odgovorit! Nego šta.

Napuštanje sabornice za vrijeme glasanja krajnji je korak koji poduzima neki saborski zastupnik. Ovaj se čin koristi kada je jasno da nema nade ni za kakvu demokratsku raspravu i da je na djelu jednostrano i nasilno zadiranje ne samo u prava zastupnika, već prvenstveno u prava građana koji su nam dali svoje povjerenje. Od 13 amandmana na ovakav Poslovnik koje je dao naš Klub zastupnika, većina ih je odbijena. Iako Sabor prihvaćanjem ovakvog Poslovnika samog sebe ponižava i potpuno se podređuje Vladi, naša saborska borba će se nastaviti, a sigurni smo da će nam se u njoj nakon sljedećih izbora pridružiti i mnogi od Vas. (Uredništvo)


Završni komentar o Poslovniku HS, uz napuštanje sjednice, 28. lipnja 2013.

| Broj posjeta: 1.231 |

Želite li komentirati? Objava: "ZA BUDUĆE SABORSKE ZASTUPNIKE: Zašto su Laburisti danas napustili Sabor? (video)"

Imate li komentar?