Programski dokumenti

Ovi programski dokumenti, odnosno razrada temeljnog programa Stranke po segmentima, rezultat su rada Stručnih odbora, osnovanih odlukom Predsjedništva 8. prosinca 2010. godine. Krenuli smo u razradu programa Stranke prihvaćenog na Osnivačkom saboru želeći dobiti stavove i doprinos naših članova, ali i dobronamjernih simpatizera i izraditi program prihvatljiv i razumljiv i našim članovima i građanima za koje se radi. Za razliku od svih drugih stranaka, nismo u tajnosti okupili vijeće mudraca i podobnika koji bi predstavili svoju mudrost običnom puku. Izrada programa bila je otvorena svima i svi su u njoj mogli sudjelovati. Mnogi su tu priliku iskoristili i ovo je rezultat svih pojedinačnih doprinosa.

Takav način izrade programa ima i svojih nedostataka. Pokrivena su samo ona područja za koja su članovi ovog trenutka pokazali interesa. Pojedina područja bila su predimenzionirana pa smo ih u završnoj redakciji kratili i ponešto pojednostavili. Tekstovi nisu bili ujednačeni i valjalo ih je uskladiti, neki su se dijelovi ponavljali i tome slično. Posla je bilo više nego što smo očekivali, potrajao je preko tri mjeseca, ali uvjereni smo da se isplatilo.
Stručni odbori Stranke dobili su zadaću da završe nacrt programskih dokumenata do 5. veljače 2011. godine.

Nakon toga obavljena je završna redaktura, dokumenti su unificirani radi lakšeg praćenja i završni oblik nacrta upućen je Predsjedništvu stranke, gdje je usvojen i poslan u javnu raspravu. Javna rasprava je trajala do 12. travnja 2011. godine, nadopunjeni tekst vratio se voditeljima i upućen je, nakon završne redakture Nacionalnom vijeću Stranke. Na sjednici 21. travnja 2011. godine Nacionalno vijeće prihvatilo je prijedlog programskih dokumenata i on je upućen Saboru stranke i usvojen 1. svibnja 2011. godine.

Hrvatski laburisti – Stranka rada ne pišu program radi sebe niti za sebe. To je program kojeg nudimo građanima i kojeg ćemo ostvarivati s građanima. Pišemo ga za građane, pa je i u postupku donošenja bio otvoren svim građanima, ne samo članovima stranke. Pozvali smo sve koji su zainteresirani, bez obzira da li su članovi naše Stranke, simpatizeri ili samo građani koji žele bolju Hrvatsku, da se priključe svojim primjedbama u izradi ovog programskog dokumenta. Odaziv je bio zadivljujući i zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos, bez obzira da li je su njihovi prijedlozi ušli kao integralni tekst u ovaj dokument ili su nam dali temu za razmišljanje i korigiranje naših stavova.

Ovo nije politički pamflet stranačke vrhuške, ovo je dokument u kojem možete sudjelovati i kojem možete pridonijeti. Što je najvažnije, ovaj dokument nije završen niti zapečaćen. Mijenjat će se i nadopunjavati i nakon Sabora Stranke i bit će sasvim sigurno bolji nego što je danas. Koliko, ovisi o svima nama. Iz njega će vrlo skoro proizići brojni projekti, kojima će naša stranka pokušati konkretnim mjerama utjecati na poboljšanje ove zemlje i njeno pretvaranje u zemlju ugodnog življenja, kako smo si to uvijek sanjali i obećavali. Za sada, pohvala svima koji su u izradi programa sudjelovali i zahvala onima koji su svojim sugestijama pripomogli.

PODRUČJA KOJA OBUHVAĆA PROGRAM:

 • Obrazovanje i znanost
 • Socijalna politika, ljudska prava i branitelji
 • Tržište rada
 • Pravosuđe i zakonodavstvo
 • Zaštita okoliša
 • Poljoprivreda
 • Energetika
 • Gospodarstvo
 • Porezni sustav
 • Zdravstvo
 • E-Hrvatska
 • Upravljanje javnim poduzećima
 • Prometna politika

odlomak Programski dokumenti Hrvatskih laburista – Stranke rada pdf (pdf)

| Broj posjeta: 1.693 |

4 komentara u "Programski dokumenti"

 1. Znam da nije lijepo pametovati, ako se u stručnim skupinama nije dalo svoj doprinos.
  No, ipak.
  [b]Rad[/b] vrlo visoko kotira na ljestvici metafizičkih pojmova. Govoriti o [b]tržištu rada[/b] zvuči jednako nezgrapno kao govoriti o [b]tržištu slobode[/b] ili [b]tržištu istine[/b].
  Jest, da nam je liberalni kapitalizam naviknuo uši na tu sintagmu i da bi njegovi derivati rado stavili i slobodu i istinu na tržište, kada bi nanjušili mogući profit od toga, ali smatram da bi mi [b]laburisti[/b] trebali koristiti eventualno sintagmu [b]tržište poslova[/b], a nikako [b]tržište rada[/b].
  Ako je sad prekasno za intervencije u tekst, predlažem da se o tome porazmisli u budućnosti.

  Romano Krauth
  Ogranak Trnje

 2. U poglavlju „Branitelji“, u nekoliko rečenica (ni kartica teksta) predstavljen je „program“ koji bi trebao riješiti sve globalne probleme onih koji su Republiku Hrvatsku branili svojim životima. Za mene osobno, kao dragovoljca i branitelja, taj komadić teksta je čista uvreda, napisan tek reda radi i od strane onih koji sigurno nisu dijelom te, braniteljske, populacije. Tekst započinje vrhunskim cinizmom i kaže:

  „Opći je dojam da je braniteljska populacija zapostavljena i marginalizirana, da nije adekvatno uključena u sustav rada i civilnog društva, te da se mora reformirati i mirovinski sustav kako bi se umanjile ničim opravdane nastale razlike u braniteljskim mirovinama.“

  Kada jedna Stranka ima programsko rješenje za neki problem, a ovdje su to branitelji, te taj problem rješava u 15 (slovima: petnaest) rečenica onda je to zaista cinizam i vrijeđanje. Kud ćete više zapostavljanja i marginaliziranja branitelja, nego u tih nekoliko, na silu, sklepanih rečenica.

  O daljnjem sadržaju, ukratko:

  – problem je očito što država braniteljima isplaćuje mirovine iz mirovinskih fondova. Pisac programa našao je rješenje za taj problem, citiram: „Najveći dio nepravda u sustavu braniteljskih mirovina riješio bi se drugačijim definiranjem braniteljskih primanja.“
  Kako, to predlagač ne zna.

  – problem je što se: „Braniteljski korpus sastoji se od branitelja koji su bili na prvoj crti obrane i branitelja koji su sudjelovali u logistici.“
  Predlagač nudi rješenje: „Tu nepravdu ćemo ispraviti i na odgovarajući način valorizirati doprinos upravo onih koji su s puškom u ruci riskirali vlastiti život u obrani domovine.“
  Koji je to odgovarajući način i kako će tu nepravdu ispraviti, pisac „programa“ nije naveo.

  – problem je što državne institucije krše Zakon o braniteljima onemogućavajući im prednost pri zapošljavanju i sl. Pisac teksta i za to je pronašao rješenje; objava Registra branitelja. Kako će javna objava Registra riješiti sve braniteljske probleme, ostaje prava tajna. Uostalom, taj je Registar već objavljen (na Internetu), pa se ništa značajno nije dogodilo.

  Na naslovnici ove web stranice gdje je objavljen i komentar o nastanku i sadržaju programskih dokumenata, nepoznat netko hvali se kad kaže:
  „Za razliku od svih drugih stranaka, nismo u tajnosti okupili vijeće mudraca i podobnika koji bi predstavili svoju mudrost običnom puku. Izrada programa bila je otvorena svima i svi su u njoj mogli sudjelovati. Mnogi su tu priliku iskoristili i ovo je rezultat svih pojedinačnih doprinosa.“
  Osobno mislim da je to čisti alibi za eventualne kritike tih amaterskih uradaka ljudi koji nisu upoznati s materijom o kojoj pišu. Alibi zato što će se kazati da za neke ozbiljnije studije profesionalaca i visokoobrazovanih stručnjaka kao Stranka nemamo novca, pa smo eto, uložili vlastite napore, a kako je ispalo – ispalo je, bilo je od srca.
  Ovu moju kritiku, jer ona to jest, nemojte shvatiti kao destrukciju, jer razlika u mišljenju to nije. Dobro, i predobro sam upoznat s problemima branitelja. Ti su problemi puno kompleksniji, a rješenja kompliciranija nego što se u ovih petnaestak rečenica željelo prikazati. Bolje je i ne baviti se nečim što ne znamo i nismo sposobni, nego tek ovlaš i reda radi, usputno, doticati se tema za koje očigledno nemamo kompetentne ljude. To treba priznati, jasno i glasno, pa će nas ljudi, odnosno birači znati cijeniti. Uostalom, registriranih branitelja danas je oko pola milijuna. Ne ulazeći u raspravu oko realnosti te cifre, mišljenja sam da se braniteljima treba posvetiti puno veća pažnja nego što smo to mi, na pola A4 stranice, napravili.
  I da se ne zaboravi, branitelji su i radnici, veliki dio njih, nisu svi u mirovinama. Branitelji su i invalidi, a branitelji skoro svakodnevno dižu i ruku na sebe, ubijaju se. Mislite li da je to zbog silnih povlastica? Zato što nemaju problema?
  Na kraju, vjerojatno ćete mi postaviti pitanje: pa kad ste tako pametni kolega Dragaš, što se niste javili i sudjelovali u stvaranju programskih dokumenata? Odgovor je jednostavan; iako sam se e-poštom na vrijeme (iza Božića prošle godine) javio u „stručni“ odbor kolegi koji je preuzeo obavezu pisanja prijedloga za izradu dijela koji se odnosi na branitelje, dobio sam odgovor da, ako ću trebati, da ću biti pozvan. I nisam bio pozvan, nikad.

  Zbog svega ovog, molim vas da uklonite dio programskih dokumenata o braniteljima, a koji su objavljeni na našim web stranicama, ne samo zbog samih branitelja ili zato što sam i ja jedan od njih, nego što tih nekoliko jadnih, sramotnih i nemuštih, tek reda radi napisanih rečenica, ako ih se dočepa neki normalan ali znatiželjan novinar, može izazvati više štete nego koristi.
  Stranci, naravno.
  Na kraju, molim vas u središnjici Stranke da ovaj moj prijedlog, odnosno sugestiju shvatite ispravno, a ne kao sve moje primjedbe i komentare do sada – kao rušenje Stranke, podmetanje klipova i destrukciju. Programske dokumente stavili ste na javnu raspravu, pa sam ja to tako i shvatio. Tako i nikako drugačije.
  Kada kažemo da mi laburisti nismo isti, onda tu vjerojatno podrazumijevamo da svatko od nas može slobodno iznijeti svoje viđenje stvari. Ja sam to ovdje i napravio.

  Osobno, bio bih sretan da se još netko uključi u ovu javnu raspravu.

  Srdačan pozdrav,

  DRAGAŠ, Nenad
  Hrvatski laburist

 3. Slažem se sa gospodinom Krauthom da je izraz
  TRŽIŠTE RADA za nas pre,da tako kažem,
  neoliberalnokapitalistički i da treba naći bolji izraz.Mislim da bi bio bolji ovaj koji predlaže dotični:TRŽIŠTE POSLOVA.
  Podsječam također gospodina Krautha da u članku prije otvaranja stranice PROGRAMSKI DOKUMENTI stoji da je sve podložno promjenama ukoliko se nađu bolja rješenja.

  Ivan Zlatko Kovač
  Ogranak Sveta Nedelja

 4. Iskreno Vam se zahvaljujem na komentaru.

  Srdačan pozdrav,

  Romano

Imate li komentar?