Odluka o provođenju postupka predlaganja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Predsjedništvo Hrvatskih laburista – Stranke rada na sjednici 17. rujna donijelo je Odluku o postupku predlaganja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Odluku smo dugo i pažljivo pripremali iz više razloga. Prvi je što je taj postupak i izbor kandidata izuzetno osjetljivo pitanje za svaku stranku, za našu posebice. Naime, tzv. velike stranke mogu si priuštiti u svom klubu zastupnika i spavače (koji ponekad ne progovore ni riječ, samo poslušno dižu ruku kad je to potrebno) i ljenjivce (koji dane provode čitajući novine i ispijajući kave u kafiću) i maskote (koji se ni ne pojavljuju u Saboru, samo se zna da su na popisu). Laburisti to ne mogu, ne žele i neće. Na našim će se listama naći oni koji će ideje Stranke i interese naših birača, građana koji žive od svog rada, zastupati glasno, jasno i uvijek. I kojima će upravo takvo djelovanje u mandatu biti jedini i najvažniji posao. Dvadeset i četiri sata na dan.

S druge strane, liste se u strankama sastavljaju tako da negdje na mirnom mjestu sjednu predsjednik stranke i par odanih i poslušnih dužnosnika i sastave popis članova koji će, po njihovom mišljenju, najbolje odigrati ulogu u igrokazu – neće stvarati probleme i uvijek će biti vjerni velikom vođi i eliti na vrhu. Pa onda predsjednik stranke kaže da on/ona određuje prvih par mjesta (za koja se očekuje da će ući u Sabor), a za ostale neka se teren „demokratski“ dogovori. Rezultat je Sabor koji predstavlja interese političkih elita, ne interese građana koji ih biraju, a zastupnici su odgovorni onom tko ih je odabrao – velikom šefu.

Pokušali smo predložiti promjene izbornog zakona, upravo takve da se građanima omogući da glasaju za ljude (otvorenim i poluotvorenim listama), a ne za partije. Nije išlo. Pa kad je tako, osmislili smo sustav u kojem će predlaganje naših kandidata krenuti odonuda od kuda nam dolazi legitimitet – od ogranaka.

Prema tom sustavu, ogranci se najprije dogovaraju oko raspodjele kandidata, nakon toga autonomno odlučuju o imenima, a Predsjedništvo i Nacionalno vijeće potvrđuju donešene odluke. Sve to uz poštovanjem temeljnih odredbi Etičkog kodeksa stranke, koji isključuje iz postupka kandidiranja osobe koje su se ogriješile o njega i zakone.

Predsjedništvu i svakom od nas jasno je da je to dulji i složeniji put, da treba više dogovaranja, da troši energije i vremena, ali smo sigurni da je pošteniji i pravedniji. Pa, evo odluke u nastavku.

>> ODLUKA o provođenju postupka predlaganja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

| Broj posjeta: 1.250 |

Želite li komentirati? Objava: "Odluka o provođenju postupka predlaganja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor"

Imate li komentar?