Novi zakon – stara bahatost (Koliko ono u Hrvatskoj košta čovjek?)

Po hitnom postupku u Sabor je došao Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Nakon što je nedavno usvojena Strategija upravljanja državnom imovinom 2013.-2017. izglasat će većina u Saboru i ovaj Zakon bez imalo grižnje savjesti.

Sve što nam se trenutno događa, činjenice s kojima se svatko od nas u Hrvatskoj suočava, upućuju na neuspješnost Vlade i pogrešnu strategiju razvoja, ali i opstanka.

BDP je u 2012. pao za 2% u odnosu na 2011. kada je rast bio 0%, u prvom kvartalu ove godine pao je 1,5%, povećao se broj nezaposlenih za 40 000, smanjio broj zaposlenih za 47 000, inflacija je 3,4%. Ovi podaci upućuju na nesposobnost Vlade, a ovakva se neuspješnost ne može nikako nadoknaditi pristupom upravljanju državnom imovinom na način kako to Vlada predmetnim Zakonom predlaže.

Na samom početku Zakona u čl. 2 stoji da raspolaganje državnom imovinom podrazumijeva pravo na otuđenje, opterećenje, ograničenje i odricanje prava. U tom se jednom jedinom članku razaznaje osnovna vodilja predlagatelja – OTUĐENJE. Je li to pravi smisao upravljanja državnom imovinom ili bi smisao morao biti učinkovito i efikasno upravljanje državnom imovinom!?


“Koliko ono u Hrvatskoj košta čovjek?” – Laburistica Nansi Tireli

To je stara bahatost Vlade koja prodaje Croatia osiguranje, Hrvatsku poštansku banku i daje u koncesiju naše autoceste. Kako i pod kojim uvjetima? Croatia osiguranje vrijedi 15 milijardi kuna, a prodajemo je za 2 milijarde!?

Zadaća svake Vlade morala bi biti osnažiti fiskalni kapacitet države, a to se može samo kroz gospodarski rast. Ako to nije sposobna onda nikako nema pravo svoju nesposobnost nadoknađivati rasprodajom državne imovine, pogotovo ne na ovakav način. Kad se jednom nešto proda toga više nema. I zašto uopće prodajemo nešto što dobro posluje i ostvaruje dobit? Vjerojatno samo zato jer će pametni poduzetnik kupiti ono što ima poduzetničkog kapitala, a ne nešto što ne valja i ne donosi prihod. Zašto nešto što valja ne zadržimo za sebe?

I zbog čega ovako važan Zakon koji teži oko 31 milijardu eura treba bit donesen po hitnom postupku? Kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić, to je nužno zbog zaštite nacionalnih interesa kao i zbog toga što Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) nije radila svoj posao onako kako je morala. A po svemu kako stvari stoje jedina zaštita nacionalnih interesa svodi se na veliki javni dug koga možemo sanirati samo rasprodajom državne imovine.

Valja naglasiti kako se Strategija i Zakon koji se tiču upravljanja državnom imovinom donose bez stvarnog stanja što to i koliko toga uistinu imamo čime možemo gospodariti. Nemamo Registar državne imovine i sada za njegovu uspostavu trebamo 5 milijuna kuna iako je AUDIO, koji se ukida, već započeo sa upisom državne imovine u svoju informatičku bazu koja bi trebala preći u vlasništvo pravnog slijednika, a to je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). U Upravnom vijeću AUDIO-a sjedili su gospodin Neven Mimica (predsjednik) i ministri Ivan Vrdoljak (zamjenik predsjednika), Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina i Darko Lorencin (članovi) te Davor Majetić ( HUP) i Mladen Novosel ( sindikati) kao članovi. Po izrečenom ispada da su upravo članovi Upravnog vijeća najviše krivi za loše rezultate AUDIO-a.

Po novom Zakonu uređuju se tijela koja upravljaju državnom imovinom. To su DUUDI kao središnje tijelo za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, Centar za restrukturiranje i prodaju koji upravlja dionicama i poslovnim udjelima u trgovačkim društvima koja nisu proglašena društvima od strateškog interesa. Ali to nije sve. S ciljem učinkovitog upravljanja državnom imovinom Vlada Republike Hrvatske odlukom imenuje dva povjerenstva: Povjerenstvo Vlade za upravljanje strateškim trgovačkim društvima kojeg čine potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, ministar financija, gospodarstva, pomorstva, prometa i veza, poljoprivrede, poduzetništva i obrta i rada i mirovinskog sustava te Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koga čine: potpredsjednik Vlade kojeg odredi Vlada i ministri pravosuđa, financija, graditeljstva i prostornog uređenja, poljoprivrede, turizma i obrane. Pametnom dosta. U Upravnom vijeću AUDIO-a nismo znali, ali sada kada smo promijenili ime u Povjerenstvo, sve ćemo odrađivati kvalitetno!

Koje su to ovlasti DUUDI-a? Predlaže Vladi donošenje odluka o utvrđivanju popisa trgovačkih društava, imenovanje predstavnika vlasnika u skupštinama trgovačkih društava, daje mišljenje za imenovanje članova i predsjednika nadzornih odbora, raspolaže fondom stanova, rezidencijalnih objekata, imovinom oduzetom uslijed presuda, raspolaže čak i sukcesijom koja teži oko 2 milijarde dolara obostrano, ovlašten je uz suglasnost Vlade osnivati društva posebne namjene (ne bi li trebalo biti drugačije?!), a obavlja i druge poslove iako nigdje ne piše koji su to poslovi. Spomenuti DUUDI nema čak ni Upravno vijeće, već samo predstojnika državnog ureda (jedan jedini čovjek). A taj Predstojnik samostalno raspolaže nekretninama čija je tržišna vrijednost do milijun kuna. Odluku o raspolaganju nekretninama koje vrijede od milijun do sto milijuna kuna donosi Povjerenstvo Vlade za raspolaganje nekretninama na prijedlog DUUDI-a. Kako će se raspolagati nekretninama skupljim od sto milijuna kuna odlučuje Vlada na prijedlog DUUDI-a.

I za kraj samo pitanje, dva. Tko to čini Vladu? Tko to čini Povjerenstva? Tko je to ovim Zakonom postao najmoćniji čovjek Hrvatske? I zasigurno najteže pitanje: kako ovakvim Zakonom građani Hrvatske bilo što više mogu sačuvati od prodaje i samovolje?

Koliko ono u Hrvatskoj košta čovjek?

P.S. Po vrijednosti imovine Hrvatska je na petom mjestu u svijetu – iza Norveške, Finske, Islanda i Švedske.

Nansi Tireli

| Broj posjeta: 1.230 |

1 komentar u "Novi zakon – stara bahatost (Koliko ono u Hrvatskoj košta čovjek?)"

  1. Kratko i konkretno iz čega je sve jasno.

Imate li komentar?