Na Svjetski dan socijalne pravde, Vlada ruši i zadnju liniju obrane – plaće!

Vlada ruši zadnju liniju obrane koju je i sama najavila braniti, a to je smanjivanje bruto plaća u javnom sektoru za 3 posto, što će imati posljedice i na plaće u privatnom sektoru.

U Hrvatskoj Svjetski dan socijalne pravde dočekujemo s 373.917 nezaposlenih. Na žalost, oni koji rade, rade u prosjeku za neto satnicu 30,23 kune. Za taj novac, može se kupiti štruca kruha, litra mlijeka i pola kile konjetine.

Čak 18,2 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj, radi za neto satnicu koja je ispod socijalnog minimuma, a koji iznosi 24,22 kune. A Vlada još predlaže da minimalna bruto plaća iznosi 2.986 kune, što je samo 37 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

Umjesto uvođenja poreza na kamate veće od 6 posto i poreza na kapitalnu dobit, Vlada ograničava minuse građana, tobože zabrinuta za 7,5 milijarde minusa građana. Ali nije zabrinuta za 17,3 milijarde kuna duga više od 246.000 građana koji imaju blokirane račune i zbog provođenja ovrha nad jednim jedinim stanom koji imaju za stanovanje.

Vlada time pokazuje svoju nesposobnost za pokretanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Povećava se dohodovna nejednakost, socijalno raslojavanje i ušli smo u društvo duboke društvene nepravednosti.

S ciljem pravednije raspodjele, Hrvatski laburisti predlažu da se:

1. Ove godine smanji PDV na 24%, a sljedeće godine na 23%

2. Uvede četvrti razred oporezivanja dohodaka većih od 50.000 kuna, po stopi 45%

3. Uvedu četiri porezna razreda za oporezivanje dobiti

  1. Do 10 milijuna kuna – po stopi od 10%
  2. Od 10 do 100 milijuna kuna – po stopi od 20%
  3. Od 100 do 500 milijuna kuna – po stopi od 25%
  4. Iznad 500 milijuna kuna – po stopi od 30%

4. Omogući investitorima jednokratni otpis investicija i time im omogući smanjivanje porezne osnovice

Dragutin Lesar

Svjetski dan socijalne pravde, 20. veljače 2013.

“Ono što sanjaš sam, ostaje samo san; međutim, ono što sanjaš s drugima, moći će postati stvarnost.” — Edward Schillebeeckx

Svjetski dan socijalne pravde (World Day of Social Justice) obilježava se 20. veljače nakon jednoglasnog odobrenja 192 članice Ujedinjenih naroda donesenog na Generalnoj skupštini u studenome 2007. Skupština UN-a prepoznala je “potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednaka mogućnost i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.”

I Međunarodna organizacija rada (MOR) u lipnju 2008. godine u Ženevi usvojila je Deklaraciju MOR-a o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. Deklaracija stavlja punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad u središte gospodarskih i socijalnih prilika te afirmira četiri strateška cilja MOR-a:

• promoviranje zaposlenosti stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okružja,

• razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite,

• promoviranje socijalnog dijaloga i tripartizma,

• poštivanje temeljnih načela i prava na rad.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za ostvarenje “društva za sve”, kako je zabilježeno u rezoluciji kojom se uspostavlja Svjetski dan socijalne pravde. Plan aktivnosti za promociju socijalne pravde treba se ostvarivati na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Također, treba promicati jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i iste mogućnosti između osobe i osobe, muškarca i žene.

„Uspostavimo zajedničkim radom ravnotežu u globalnoj ekonomiji i izgradnji novog društvenog ugovora u 21 stoljeću. Zacrtajmo razvojni put koji vodi do veće socijalne pravde i budućnosti kakvu želimo.“

Glavni tajnik Ban Ki-moon
(Poruka za 2012., Svjetski dan socijalne pravde)

| Broj posjeta: 856 |

1 komentar u "Na Svjetski dan socijalne pravde, Vlada ruši i zadnju liniju obrane – plaće!"

  1. [url=http://www.un.org/en/events/socialjusticeday/2013/sgmessage.shtml]Secretary-General’s Message for 2013[/url]

    Nemam vremena prevoditi, ali danas svi znaju engleski, osim onih koje smo poslali u diplomaciju 😛

    [rjk]

Imate li komentar?