Laburistički Plan A za bolju Hrvatsku (foto, video)

Kada bi se predstavljanje programa Hrvatskih laburista – Stranke rada trebalo sažeti u nekoliko riječi evo kako bi glasio izvještaj: “Malo riječi, puno sadržaja”. Po svim relevantnim istraživanjima treća stranka u Hrvatskoj predstavila je u srijedu 19. listopada, točno u podne, u Tribini grada Zagreba, program pod nazivom Plan A. Program je predstavio predsjednik Laburista Dragutin Lesar istaknuvši na početku da nije riječ o prigodnom, predizbornom programu već sažetku programa koji je stranka usvojila na svojemu saboru 1. svibnja ove godine.

“Evo, pred vama je otisnuti Plan A, sažetak programa Hrvatskih laburista, a ja ću ga prezentirati usmeno još kraće” – obratio se Lesar novinarima, istaknuvši kako na prezentaciji neće biti plesačica, blještavila i ostalih zavodljivih pomagala jer je riječ o stranci koja se glasačima obraća jasnim rješenjima i akcijama. Na kraju, preduhitrivši novinare, Lesar je rekao: “Sigurno vas zanima imamo li i Plan B. Imamo. U njemu piše samo jedna rečenica – ‘Ponovo pročitaj Plan A‘.”

Laburisti - Plan A (foto Iva Petrović)

Nakon što su odslušali dvadesetak minuta konkretnih prijedloga o tome kako će Laburisti riješavati nagomilane probleme te Hrvatsku učiniti uistinu socijalnom državom u kojoj se cijeni rad i oni koji žive od svojega rada, novinare je zanimalo koliko bi Laburisti mandata u Saboru smatrali uspjehom te s kim bi eventualno koalirali.

“Građani će odlučiti koliko nam mandata pripada. Ali, vjerute, Laburisti će u novom sazivu Sabora imati svoj klub zastupnika. A što se tiče eventualnog postizbornog koaliranja, s HDZ-om i njegovim partnerima nećemo u koaliciju, jer meni se ne ide u Remetinec. Nećemo ni poziv Kukuriku koalicije čekati s nestrpljenjem. Preduvjet za razgovore s njima je prihvaćanje naše pregovaračke platforme” – rekao je Dragutin Lesar.

Evo i najskraćenije verzije programa Hrvatskih laburista – Stranke rada predstavljenog javnosti (Laburisti će širom Hrvatske za nekoliko dana građanima dijeliti tu najskraćeniju verziju programa te uz nju letak na kojemu će biti predstavljeni laburistički kandidati za hrvatski parlament).

Plan A znači: alternativa (postojećim neuspješnim politikama), afirmativno (laburisti će graditi a ne se besplodno baviti tuđim promašajima), angažirano (nije nam cilj osvajati fotelje već prostor za rad), antikorupcijski (izgraditi ćemo antikorupcijski sustav jer je samo to stvarna borba protiv korupcije), aktivno (ne želimo biti puki promatrači već kreatori bolje Hrvatske).

Nakon 20 mjeseci rada, s oformljenim 81 ogrankom, 13 županijskih organizacija i 4200 članova, Laburisti su i te kako spremni za izbore i za ulazak u Sabor. A to pak znači da smo spremni preuzeti odgovornost. Bez straha, s jasnim idejama i poštenim ciljevima, i bez srama zastupati ćemo interese svih onih koji žive od svojega rada. Predvoditi ćemo borbu za društevnu pravednost i socijalnu državu a protiv onih koji SOCIJALIZIRAJU GUBITKE dok istovremeno PRIVATIZIRAJU PROFITE. Predvoditi ćemo u borbi protiv modernoga ropstva kojemu tepaju s neoliberalni kapitalizam ili korporativna demokracija.

Temelji programa Hrvatskih laburista su: RAD, ISTINA, POŠTENJE, ZNANJE i DRUŠTVENA PRAVEDNOST. Bez tih temelja za političko djelovanje ne možete imati dušu, iskrenost, principijelnost i dosljednost te, naravno, nemate što slijediti. To što smo alternativa znači da ćemo često puta ostati sami ali to ne znači da nismo u pravu.

Laburisti - Plan A (foto Iva Petrović)

Prva i najvažnija zadaća je osigurati nova radna mjesta a ona su moguća jedino obnovom proizvodnje. A nju pak se može obnoviti ako se smanji cijena kapitala te u korijenu sasiječe unutrašnja nelikvidnost. Pokretačima proizvodnje treba kapital učiniti dostupnim, što je zadaća nove monetarne politike u Hrvatskoj. Suverenitet se brani i uspostavlja jačanjem povjerenja u kunu – što znači da treba hitno ukinuti deviznu klauzulu – te uspostavom snažne domaće, hrvatske banke.

Laburisti će uvesti porez na aktivu banaka i štedionica, koje su devedesetih sanirane novcem građana. Na ime poreza na aktivu banaka i štedionica država bi mogla ubrati oko 800 milijuna kuna. Uvesti ćemo plaćanje PDV-a na imovinu tvrtke koja nije u funkciji djelatnosti tvrtke, a vlasnici tim neoporezivim novcem kupuju jahte, dvorce, lovišta ili avione.

Donijeti ćemo novu strategiju gospodarskoga razvoja za razdoblje od najmanje 10 godina i time definirati razvoj hrvatskoga gospodarstva. A ono se može razvijati ako njegovim potrebama prilagodino obrazovni sustav. Laburisti će se boriti za državu koja će ispravljati propuste, pogreške i nepravednosti tržišta. Primjerice, u vrijeme kada u EU raspravljaju kako kazniti neogovorne financijaše, u Hrvatskoj se vlast ne usudi uvesti kaznenu odgovornost za neisplatu plaća!?

Naravno, Hrvatski laburisti svojim prioritetom smatraju i sve ono što je vezano uz radno pravo. Zakon o radu mora štititi radnika od samovolje kapitalista. Uz Zakon o radu kolektivni ugovori su temelj zaštite prava radnika. Laburisti su stanovišta da gubitak posla nije problem pojedinca već problem – društva. Naravno, svjesni smo da se u kapitalizmu, pa i onom daleko humanijem od ovog hrvatskog, ne može jamčiti radniku sigurno radno mjesto do penzije. Ali u socijalnoj državi mora postojati i sigurnost zapošljavanja i sigurnost zaštite onih koji su ostali bez posla. Prekovremeni rad te rad noću, nedjeljom i blagdanima može se uvesti samo u ona poduzeća koja su obuhvaćena kolektivnim ugovorom te, naravno, ako je to koletivnim ugovorom regulirano. Jednostavno, rad noću, praznikom i nedjeljom te prekovremeni rad treba dodatno platiti po unaprijed preciziranim uzusima. Iako Laburisti preferiraju kolektivne granske ugovore, spremni smo podržati sindikate ako zatraže opći kolektivni ugovor kojim bi se utvrdila minimalna prava radnika. No, bez radnih sudova – u najkraćem periodu u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku a u roku četiri godine u još čet
iri grada – nemoguće je kompleksno i pravedno riješavati prava radnika.

Laburisti - Plan A (foto Iva Petrović)

Neisplata plaća je – bez ikakve dvojbe, ponavljamo – kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i neplaćanje doprinosa. Sva se plaćanja moraju izvršiti u roku od 30, odnosno, 60 dana, s tim da REGOS mora preuzeti obvezu slanja obavijesti o uplati doprinosa svakom osiguraniku. Neoporezivi dio plaće treba ODMAH povećati do iznosa minimalne plaće a u slijedeće četiri godine do 80 posto prosječne plaće. Laburisti će se boriti za sustav minimalnih plaća po sektorima profitabilnosti te da u budućoj Vladi postoji zasebno ministarstvo rada, uz ministarstvo gospodarstva, jedno od najvažnijih ministarstava.

Hrvatska mora smanjiti energetsku ovisnost, a za to je nekoliko rješenja. U najkraćem mogućem roku moraju se izgraditi dva skladišta prirodnog plina (postojećeg kapaciteta OKOLI). U što kraćem roku raspisati koncesijski natječaj za istraživanje i eksploataciju plina i nafte a HEP mora postati nostelj izgradnje vjetro i solarnih elektrana.

Niti jedan prirodni resurs, poput plina ili vode, ne smije se prodati kao što se ne smije prodati, odnosno, privatizirati komunalna, prometna te neregetska infrastruktura. U koncesiju se ne može dati ništa što se izgradilo novcem poreznih obveznika. U koncesiju država može dati samo ono što je izgrađeno novcem koncesionara.

Jedan od najvećih problema u Hrvatskoj je moralno zapušteno društvo te, posebice, politika koja ne djeluje na principima poštenja i interesa općega dobra. Političkim kodeksom treba inaugurirati političku odgovornost, koja se – naravno – razlikuje od kaznene. Za pogrešne odluke ili nečinjenje političari moraju odgovarati gubitkom funkcija. A početak kaznenog postupka ujedno je i kraj karijere imenovanim dužnosnicima. Do okončanja postupka. Političara na političku scenu može vratiti samo oslobađajuća presuda. Oni političari koji su u sukobu interesa moraju se odmah razriješiti s imenovanih funkcija a dokazani sukob interesa je izabranim političarima javni poziv za ostavku. Osim političara odgovornost moraju snosti i stranke; za korupciju, za crne fondove, za nerad u Saboru. Kako regulirati političku odgovornost? Političkim kodeksom. I, nema plaće za političare u Remetincu ili političare i dužnosnike u bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

Laburisti - Plan A (foto Iva Petrović)

Laburisti sumnjaju u model javno-privatnog partnerstva i zato traže analizu uspješnosti i efikasnosti toga modela gradnje i ulaganja. Treba utvrditi na postojećim primjerima je li JPP jeftinije od kredita. JPP se može primjenjivati samo u komunalnoj, prometnoj i energetskoj infrastrukturi ali ne i u gradnji objekata za zdravstvo i obrazovanje.

U javnoj upravi treba prepoloviti rukovodeći kadar, koji se posljednjih petnaestak godina, od kako buja, istaknuo u pronalaženju nevjerojatnih naziva funkcija.

Kada građanin ishoduje dozvolu ili zahtjev, kada komunicira na bilo koji način s institucijama države, birokracija ima od njega pravo tražiti jedino OIB.

A OIB je i sredstvo kojim se kontrolira dio poreza.

Laburisti neće uvesti porez na imovinu ali hoće na financijske transakcije, koji su pod poreznim udarom EU zemalja ili će se na poreznome udaru naći vrlo skoro.

Što s nezakonito stečenim bogatstvom? Na njega nije plaćen porez a to znači da ga treba – oduzeti. Imovina stečena bez plaćenoga poreza postaje državno vlasništvo. To je prva zadaća nove porezne uprave.

Porezi su i temelj socijalne pravednosti. Laburisti traže progresivno oporezivanje dohotka, dobiti i dividendi. Stoga ćemo povećati porezne razrede na najmanje četiri porezne stope kod oporezivanja dohotka, najmanje tri kod oporezivanja dobiti (20, 30 i 40 posto).

Državne institucije – FINA i HNB – moraju zaštiti od ovrha socijalna primanja te onemogućiti da se ovršuje bez ovršnog naloga.

Posebno poglavlje na koje su fokusirani Laburisti je neposredna demokracija. Sve važne, za sudbinu građana sudbonosne odluke moraju donijeti građani a ne isključivo politička elita. Zato ćemo tražiti promjenu Ustava, odnosno, promjenu odredbe kojoj se propisuje da za referendum treba prikupiti 10 posto glasova punoljetnih građana RH. Mi tražimo 5 posto.

Promjena zakonske regulative o izborima jedan je od glavnih preduvjeta za demokratizaciju društva. Novi zakon o prebivalištu preduvjet je toga preduvjeta. Nakon zakona o prebivalištitu a do lokalnih izbora 2013. godine treba napraviti nove biračke spiskove. Laburisti traže otvorene liste tako da građani biraju svoje predstavnike a ne stranke.

Laburisti - Plan A (foto Iva Petrović)

Lokalna i regionalna samouprava u samome nazivu nosi i tip organiziranja. Ako je samouprava, tada politička elita nema pravo o njoj odlučivati. Licemjerno se zalagati za pravo građana na lokalnu samoupravu a onda im dekretom to pravo oduzeti. Dva su kriterija za opstojnost lokalne samouprave. Prvi je finacisjki kriterij samoodrživosti, a drugi je – referendum. Ako građani žele većim porezima i doprinosima plaćati funkcioniranje svoje općine – koja nema dovoljno prihoda – onda joj to pravo politička elita ne smije oduzeti.

S posebnom će se pozornošću Laburisti fokusirati na zaštitu posebnih skupina, korisnika financijskih usluga (proširiti ovlasti HANFE), na zaštitu prava pacijenata i zaštitu prava potrošača.

Odlučno se protivimo smanjenju doprinosa za mirovinsko osiguranje, jer i sada u Fondu nedostaje novca. Iz fonda mirovinskog osiguranja treba izuzeti sve mirovine koje nisu posljedica osiguranja, odnosno plaćenih doprinosa. Želi li država pojedine skupine nagraditi, mora to činiti novcem iz proračuna a ne mirovinskog fonda. Treba odmah napraviti reviziju svih povlaštenih skupina umirovljenika. Za prosječnu starosnu mirovinu prosječna mirovina mora iznositi 50 posto prosječne plaće. Potrebno je napraviti hitnu reviziju troškova i pronosa mirovinskih fondova drugoga stupa te utvrditi isplativost. Neplaćanje doprinosa u mirovinski fond treba tretirati kao kazneno djelo. Laburisti se protive povećanju dobne granice za umirovljenje tako dugo dok se stopa nezaposlenosti ne spusti na 5 posto a godine staža ne uvedu kao drugi kriterij.

Laburisti - Plan A (foto Iva Petrović)

Bolni rezovi?

Da. Ali za privilegirane kaste koje je 17 godina stvarao HDZ i financirao ih, uglavnom, iz državnog proračuna. Da, bolni rezovi za povlaštenu u elitu krupnih kapitalista i bankara, da, bolni rezovi za korupcijsku bandu, da, korupcijski rezovi za političku elitu. Ako tada ne bude dovoljno novca, imati ćemo snage reći radnicima; sada ste vi na redu. Radnici su posljednji koji bi trebali osjetiti bolne rezove jer je njima već sve – odrezano.

Da, i na kraju, nakon ovih izbora nitko nema pravo na reklamaciju. Prvi put možete glasati ZA, jer postoje Hrvatski laburisti – Stranka rada. Glasate li za Laburiste, spasili ste svoj glas.

Zašto? Zato što nismo isti, mi smo Laburisti.

A sada Plan B! On glasi – zapamtite – pročitajte još jednom Plan A. Pametni znaju čemu služe Laburisti.

>> PLAN A (pdf)

PLAN A

| Broj posjeta: 2.323 |

1 komentar u "Laburistički Plan A za bolju Hrvatsku (foto, video)"

  1. Sve što govorite u Saboru i javno, je pošteno,moralno i hrabro i podržavam vaš program,ali me još zanima uz sve navedeno,što ćete s braniteljima i njihovim obiteljima koje još trpe posljedice iživljavanja neosuđenih srba,tužbe,odštete,istine , promoviranju Hrvatske,demantiranje laži koje srbi srboljupci šire po svijetu ,što planirate sa školstvom,vrtićima,gospodarstvom,što je s domoljubljem i zašto ste bili protiv na referendumu o braku,muškarca i žene.Šteta,bili biste savršen kandidat za vladanje.Još bih dodal,kako se možemo obogatiti na izumima naših inovatora i genijalaca!

Imate li komentar?