Još jedna od niza svinjarija i odluka s figom u džepu koju nam Vlada nudi kao dokaz svoje reformske orijentacije i demokratičnosti

Hrvatska vlada je na današnjoj sjednici u hitnu saborsku proceduru uputila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, s konačnim prijedlogom zakona. U njemu se predlaže izjednačavanje zastupnika i zastupnica glede vremena odlaska u mirovinu.

Hrvatski laburisti – Stranka rada uputili su u prosincu 2010. godine Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za ocjenu ustavnosti ovog zakona u kojem smo ustvrdili da se odluka o rodnoj jednakosti kod odlaska u mirovinu odnosi na sve građane osim na saborske zastupnice, članice Vlade i sutkinje ustavnog suda. Da toga nije bilo sasvim sigurno ne bi došlo ni do ove promjene zakona koja se sada predlaže.

A promjena je još jedna od niza svinjarija i odluka s figom u džepu koju nam Vlada nudi kao dokaz svoje reformske orijentacije i demokratičnosti.

Prije svega, povišenje dobne granice odnosi se i prema postojećem zakonu tek na one koji će sljedećim izborima ući u Sabor, Vladu i Ustavni sud. Zastupnici su i ovako male restrikcije primijeniti na one buduće, nikako za sebe. Sadašnji zastupnici i svi oni koji su pravo na saborsku mirovinu ostvarili prije, a nisu ga aktivirali mogu u mirovinu s 55 godina, zastupnice s 50.

Ubuduće će, prema prijedlogu Vlade, i zastupnici i zastupnice ići u mirovinu sa 60 godina, s time da se za zastupnice utvrđuje prijelazni rok do 2030. godine, kao i za sve žene u Hrvatskoj. Nikome nije palo na pamet da su zastupnici u Saboru, ministri u vladi i suci Ustavnog suda građani Republike Hrvatske i da bi se i na njih na isti način trebali odnositi svi hrvatski zakoni kao i na druge građane. Politička elita nema se namjeru spustiti na prava naroda kojim upravlja. Ona taj narod ne predstavlja.

Hrvatski laburisti zahtijevaju da se svi hrvatski građani stave u isti položaj i da svi mogu u mirovinu po istim propisima i u istoj starosnoj dobi. Sve drugo je prijevara i lopovluk.

| Broj posjeta: 1.797 |

5 komentara u "Još jedna od niza svinjarija i odluka s figom u džepu koju nam Vlada nudi kao dokaz svoje reformske orijentacije i demokratičnosti"

 1. Katastrofa! 20 godina prilagodbe za saborske zastupnike…..
  Baš su neprilagodljivi. 🙁

  Marijo G.

 2. meni bude dobro, a Vas ko j…. , tako dižu kredite, tako prodaju tvrtke, imovinu, izvore, tako izglasavaju zakone, zerpove, ulaske u NATO, EU…
  baba

 3. Svaka vam čast, vi ste ljudi po mojoj mjeri.Podržavam vas od A do Z

 4. Privilegije,ništa od njih nije drugo za očekivati.Zato smo mi drugačiji i takvi trebamo ostati.Samo tako naprijed do pobjede.

 5. Kako smo krenuli izjavljivati ljubav jedni drugima,za 20 g nas neće ni biti.

Imate li komentar?