Hrvatski laburisti šokirani odgovorom obnašatelja dužnosti predsjednka Sabora Josipa Leke

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko odgovorom na zahtjev Kluba zastupnika laburista ukida temeljnu ulogu Sabora

Odgovor gospodina Leke na inicijativu Hrvatskih laburista, a temeljem najave Vlade o privatizaciji Croatia osigurnaja i Hrvatske poštanske banke, kojeg sam dobio putem medija, ali ne i službeno, u potpunosti je neprimjeren i neprihvatljiv. Točno je da laburisti “dramatiziraju” situaciju, kako tvrdi gospodin Leko, kad to već ne čini osoba koja je trenutno na čelu Hrvatskog sabora.

Prvo, netočno je da Vlada ništa nije poduzela, već je točno da je Vlada započela postupak traženja savjetnika za provođenje najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju. Drugo, koliki je značaj privatizacije takvih sustava dokazuje činjenica da je svojedobno za prodaju INE i HEP-a Sabor donio posebne zakone. Treće, Vlada nema izvorne ovlasti u slučaju kada postoji Zakon o upravljanjnu državnom imovinom, a on je donesen, kao što to gospodin Leko mora znati, 2010. godine. Upravo temeljem tog zakona Vlada je dužna predložiti Saboru Strategiju upravljanja državnom imovinom ili prodaja državne imovine i davanje koncesija neće biti zakonito provedeno. Četvrto, uloga obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora je jasna, dužan je štiti Ustav Republike Hrvatske i ovlasti Hrvatskog sabora.

Ovakvim postupkom i ekstenzivnim tumačenjem zakona gospodin Leko može izazvati jedino čuđenje javnosti i Hrvatskih laburista. Tko bi trebao “dramatizirati” situaciju u kojoj je Vlada iznad Sabora, ako to ne čini obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora? Ne vjerujem da bi odsutni predsjednik Sabora, gospodin Šprem, na isti način postupio. Ne bi to smio činiti niti privremeni obnašatelj!

Dakle, niti Vlada niti Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne mogu započeti najavljene postupke bez prethodno donesene Strategije upravljanja državnom imovinom. Ukoliko nam ne treba Strategija, onda nam ne treba niti Zakon! I to je jedino bitno, a sve ostalo je ignorantsko uzurpiranje ovlasti i kršenje zakona. Hrvatski sabor to dovodi ispod razine svoje uloge i izvan Ustava i predviđenih ovlasti. I to se mora dramatizirati!

Dragutin Lesar, predsjednik

| Broj posjeta: 1.191 |

2 komentara u "Hrvatski laburisti šokirani odgovorom obnašatelja dužnosti predsjednka Sabora Josipa Leke"

  1. Ma, gospodin Leko može kao i njegov stranački šef u svakoj situaciji izvući adut iz rukava, pa reći da je problem nastao od tuda, što prijašnja HDZ-ova vlast nije pročitala Zakon o upravljanjnu državnom imovinom, a ova nova Kukuriku vlast trenutno nema novaca da bi ga pročitala 😛

    Romano Krauth

  2. Ministarstvo financija objavilo je da je došla jedna valjana ponuda za savjetnika za privatizaciju HPB.
    To znači da je vlada donjela nekakvu odluku glede privatizacije te da je za to i osigurala sredstva, što direktno znači da Josip Leko laže.

Imate li komentar?