EU – odluka je na vama, mi preporučamo da iskoristimo priliku u EU

Odluka o budućnosti

U nedjelju, 22. siječnja 2012. godine hrvatski građani odlučuju kojim će putem krenuti ova zemlja. Ne odlučuju samo o svojoj budućnosti i o budućnosti svoje djece, kako se to u emocionalnim frazama proljeva po stranicama medija zadnjih par tjedana. Odlučuju i o svojim unucima, praunucima i, vjerojatno, još barem desetak naraštaja i o njihovim sudbinama.

Zbog toga pozivamo naše članove, simpatizere i glasače da iziđu na referendum. Kakav god bio rezultat on mora imati legitimitet više od polovice biračkog tijela. Legalan i pravovaljan bit će u svakom slučaju, ali tek izlazak više od polovice glasača čini ga legitimnim i poštenim. Ne smijemo si dozvoliti da manjina odlučuje o sudbini većine. Previše puta se to u povijesti dogodilo i previše puta je donijelo katastrofalne posljedice. Izlazak na referendum ispunjavanje je dužnosti prema sebi i prema svima koji dolaze iza nas.

Opasnosti

U Hrvatskim laburistima – Stranci rada svjesni smo opasnosti i jednog i drugog puta. Odbijanje ulaska u EU na dugi nas rok veže tamo gdje ne želimo biti vezani – turbulentni Balkan i krvavu prošlost, a istovremeno nas, najvjerojatnije, zatvara u kavez siromašnog juga iz kojeg, a to smo pokazali i proteklih dvadesetak godina, očito ne znamo sami izići. Naravno i samima bi nam moglo biti dobro, odlično čak. Kao što je to Švicarskoj ili Norveškoj. No, treba imati na umu da Hrvatska nije ni Švicarska ni Norveška. I da to tako brzo neće ni biti.

Ulazak u EU također nosi opasnosti. Kupit će nas za mali novac, to je asocijacija neokolonijalnog tipa, temeljena na pljačkaškom neoliberalnom kapitalizmu, u EU nema prave demokracije i još mnogo toga. I za ovo rješenje vrijede prethodni rezoni. Kupit će nas jeftino ako se jeftino prodamo, pljačkaški kapitalizam kod nas vlada upravo sada i sve pokazuje da bi u EU mogao biti pametniji. A demokracija? Ovoliko koliko je danas imamo u Hrvatskoj duboko smo uvjereni da ćemo imati i u EU. Ili više od toga.

Građani i politička elita

Za promišljanje o toj odluci, za prikupljanje informacija, za odlučivanje, konzultacije, pregledavanje dokumenata, zbrajanje pluseva i minusa građani su imali točno 42 (četrdesetidva) dana. Prije toga, naši su vrli pregovarači imali na raspolaganju točno 5135 dana da formuliraju stajališta, predstave ih Europskoj uniji, promijene ih prema uputama europskih birokrata i političara i ispregovaraju sve ono što je u najvećem dijelu bilo sustav „uzmi ili ostavi“. Nakon našeg referenduma parlamenti članica Europske unije imat će otprilike godinu i šest mjeseci da ratificiraju (potvrde) potpisani ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Brojke su jasne – sve su si elite uzele dovoljno vremena i donijele odluku „u ime naroda“. Narodu su ponudili pomalo infantilne propagandne spotove koji opisuju i med i mlijeko i sve druge dodatke blagostanju koje nas čeka. Ne treba to gledati kao prijevaru. Već tamo u prvim fazama pregovora rečeno nam je jasno da je „vrijeme da politička elita preuzme odgovornost“, što znači da će nas politička elita odvesti kamo politička elita misli da nas treba odvesti. Na nama je da potvrdimo odluku političke elite iz jednostavnog razloga što je to elita, a mi elita nismo. Naše je da platimo račune.

Da bi se osiguralo neometano provođenje volje političke elite par stvari je izmijenjeno. Prvotno je hodogram pristupanja predviđao da se najprije održi referendum, da se građani izjasne, a onda da se potpiše pristupni ugovor. Kako bi to moglo dovesti do neželjenih smetnji, redoslijed se promijenio i utvrđeno je da će se ugovor potpisati, a nakon toga će građani na referendumu odlučiti da li taj potpis prihvaćaju ili ne. Da bi se na minimum svele smetnje i eventualni nestašluci, promijenjen je Ustav pa više nije bitno da na referendum o pridruživanju iziđe više od 50% upisanih glasača, već je bitno da većina onih koji na referendum iziđu glasaju ZA. To, naravno mogu biti svi glasači, može ih biti 50%, a može ih biti i 5%. Referendum je jednako punovažan.

Hrvatski laburisti – Stranka rada od osnivanja suprostavljali su se takvim stavovima i takvim postupcima političke elite, bez obzira s koje strane političkog spektra dolaze. Uvijek smo smatrali da je prva odluka na hrvatskim građanima, a da političke strukture služe provođenju izravne volje građana. Zato smo bili protiv promjene redoslijeda postupanja tijekom pristupanja EU i zato smo bili protiv zadnjih promjena Ustava. No, to je prošlo vrijeme, odluke su donesene, postupak je pri kraju i sad se trebamo odlučiti što uraditi u nedjelju.

Unutarstranačka anketa

Pomno smo i detaljno analizirali opasnosti i prednosti oba moguća puta. U toj analizi obratili smo se i našim članovima, tražeći mišljenje i stav. Na dan kad je akcija prikupljanja mišljenja članova počela imali smo 5135 članova. Onima koji imaju elektronsku adresu uputili smo poruku, objasnili namjenu i zamolili da odgovore na isto pitanje koje će se pojaviti i na referendumu – ZA ili PROTIV. Također smo zamolili predsjednike ogranaka, podružnica i povjerenike da zamole članove koji nemaju pristup internetu da nam se jave telefonom, pismom, razglednicom ili bilo koji drugi način. Nažalost, dobili smo svega 1228 odgovora (23,9% članova). To definitivno nije reprezentativni uzorak i ne može se uzeti kao broj koji predstavlja relevantno mišljenje Hrvatskih laburista. Očito još mnogo moramo poraditi na unutarstranačkoj komunikaciji. Od onih koji su se javili ZA je glasovalo 533, a PROTIV 695.

Stav stranke

Predsjedništvo Stranke, zajedno s Klubom zastupnika u Saboru analiziralo je sve dostupne argumente, uključujući i unutarstranačku anketu, racionalno, ne po emocionalnom stavu tko nam se sviđa a tko ne. Zatražili smo i stručnu pomoć eminentnih stručnjaka. Ovim putem pozivamo svoje članove, a to ćemo napraviti i u saborskoj diskusiji, da glasaju ZA pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i da odaberu onu opasnost koja nam nudi prilike, te nama i našim potomcima mogućnost da se izborimo za bolju budućnost. Kako to budemo znali, mogli i htjeli. Ipak, bez obzira što kažu elite, to ovisi o nama.

| Broj posjeta: 2.371 |

6 komentara u "EU – odluka je na vama, mi preporučamo da iskoristimo priliku u EU"

 1. Ovo je sporedno ako se ima u vidu bit teme članka, ali je iznimno značajno za samu našu stranku.
  Rečeno je: [b][i]Očito još mnogo moramo poraditi na unutarstranačkoj komunikaciji.[/i][/b]
  Da naravno! Članstvo nije tu za kratkoročnu predizbornu upotrebu. Unutarstranačka aktivnost mora biti permanentno dinamična i atraktivna.
  Zato molim, poradite na unapređenju unutarstranačke komunikacije. Što prije, to bolje!

  [rjk]

 2. Ako odaziv na interni referendum projiciramo na sveukupno biračko tijelo Hrvatske, onda nas očekuje, da će sa našom, a i sudbinom budućih generacija odlučivati MANJINA!
  Bez obzira na taj siromašni odaziv, većina sudionika je glasala protiv pristupanja EU.
  Pitam se od kuda vam pravo da stav Predsjedništva i Kluba zastupnika predstavljate kao “Stav stranke” kada je većina članova koji su sudjelovali u internom referendumu glasala protiv pristupanja EU?
  Najmanje što možemo učiniti, je da zaokruživanjem “PROTIV” omogućimo što većem broju građana cjelovitost informacija u narednom periodu od 6 mjeseci do godinu dana, bez obzira, da li su informacije “med i mlijeko i pohani piceki” ili iste sadrže natruhe robovlasničkog tretmana hrvatskih građana.
  Pa neka onda građani izaberu svoju sudbinu!
  (a možda stvari sa evropskom perspektivom u tom periodu postanu malo jasnije)

 3. Opet je na djelu volja Predsjedništva stranke. Zašto ste uopće raspisivali unutarstranački referendum ako se ne držite rezultata? Samo zbog toga da možete reći “mi imamo demokraciju”. Svašta.

 4. Mislim da su ove politikancije u vezi unutarstranačke komunikacije apsolutno beznačajna kozmetika. Ono što je važno je da je predsjedništvo stranke ovim stavom pogazilo sva načela djelovanja stranke kao zaštitnika svih onih koji žive od svog rada (i ovo već pomalo postaje izlizana floskula). Stranka koja štiti radništvo definitivno ne može preporučati građanima da glasaju ZA na referendumu pristupanja EU iz mnogih razloga za koje se već manje više zna. Pa je tako svima manje-više jasno da je to jedna mutantna organizacija država koja od samih svojih početaka zapravo počiva na jednoj retorici, a to je ukidanje granica. Točnije carina. Zašto je to jednoj takvoj organizaciji važno? Zbog toga jer su te države (a tu podrazumjevam članice iz onih vremena kad je EU bila elitno udruženje država) krcate proizvodima koje trebaju nekome uvaliti. Kome? Svim mogućim banana državama koje su se uniji naknadno pridružile, a čije su gospodarstvo članice unije prije samog pristupanja temeljito uništile klasičnim podmićivanjem vladajućih političara (http://www.youtube.com/watch?v=UGA5SsrfJkE). Te su činjenice svjesni čak i zastupnici europskog parlamenta. Ti isti zastupnici su također svjesni da ekonomski, gospodarski, politički, moralno, fiskalno itd. Hrvatska nikako ne može biti pogodan kandidat za jednu takvu organizaciju (http://www.youtube.com/watch?v=5Fm7jmkHAxs). Usprkos tome ta ista unija nas i dalje želi u svojem članstvu. ZAŠTO? Svima je već poznato da Europski parlament odavno ne odlučuje zapravo o ničem nego to čine korporacije. Taj je isti parlament (također podmićen od strane multinacionalnih kompanija) godinama radio na tome da hrvatska vlast ne poduzima ništa u iskorištavanja svojih i prebogatih resursa, jer su oni čuvani za naše nove gospodare (tako je primjerice propao projekt Adria koji je trebao otvoriti cca 50 000 radnih mjesta i donijeti mrcinske dobiti Hrvatskoj). Ti isti gospodari su desetljećima lagodno i bogato živjeli na nekakvoj izmišljenoj monetarnoj politici koja je bazirana na izmišljanju novaca (zapravo dugova) bez ikakvih stvarnih pokrića (primjerice resursima). E, na kraju se desilo da su svi ti fiktivni minusi i dugovi došli na naplatu, a oni su veliki, OGROMNI. Dovoljno veliki da se većina članica unije nalazi na rubu bankrota. Ta je ista “demokratska, pravna, moralna i etična” udruga država dozvolila da jedna njezina članica već bankrotira, a mnoge će slijediti. Jedna je od tih članica ponovno aktivirala granice i carinu na uvoz robe iz zemalja EU. To je direktan udarac na europski ustav i zavrjeđuje promptno izbacivanje takve države iz članstva. Ne samo da se to nije desilo nego trenutno ta država predsjeda unijom??!! Velika Britanija se već uvelike priprema za raspad euro-zone, Luxemburg je donio uredbu kojom stranci zaposleni u njihovoj državi ne mogu imati plaće koje prima domicilno radništvo nego iznos tih plaća može biti na razini istog radnog mjesta u državi iz koje radnik potječe. Toliko o demokraciji; nisu nikad ni bili demokrati, otkad se povijest bilježi Europske su zemlje oduvijek bile prvenstveno nacionalističke i takve su ostale do dana današnjeg, sve je ostalo samo šminka. Nema u toj nakaradnoj organizaciji država ni pravde ni demokracije ni morala, samo POHLEPA njih drži na okupu; za sad. Povrh svega određena Anđelica se iz Njemačke javila ministarstvu prosvjete s preporukom da bi se visoko školstvo u hrvatskoj trebalo ograničiti na prvostupanjsko obrazovanje, a daljnje obrazovanje bi ti ljudi stjecali u inozemstvu. To ne samo da Hrvate pretvara u još retrdiraniji narod (kao da bolonjski sporazum nije dovoljno uništio Hrvatsko školstvo), nego vodećim članicama unije dobavlja vrlo jeftinu visoko obrazovanu radnu snagu koja bi još za uzvrat stjecanja višeg akademskog stupnja kod njih trebala taj dug i odraditi. Jednog dana kad su taj “dug” povratili mogu se vratiti u Hrvatsku kao stari, oronuli i iskorišteni kadrovi koji se onda obično uhljebe u nekoj instituciji tipa HAZU-a gdje više nisu od nikakve koristi (na teret Hrvatskog proračuna naravno). Onog dana kad se granice između RH i EU pobrišu mi postajemo ne samo robovi, nego i stranci u svojoj vlastitoj državi. Kad svi ti “europljani” koji su daleko bogatiji od nas nahrle i pokupuju sve što se može Hrvati će završiti na ulici. Da bi stvar bila žalosnija svi su se oni obogatili na račun tzv. gospodarskog rasta koji je uglavnom podrazumijevao beskrupulozno uništavanje kompletnog ekosistema; to su države u čijim je većim gradovima zrak toliko onečišćen da je ljepljiv i praktički nepogodan za život, čije su rijeke nekakva tekućina koja je još samo djelomično tekuća itd.. I tako najzad nastaje paradoks u kojem će takvi koji su se obogatili uništavanjem vlastitog ekosustava tim bogatstvom kupiti naš ekosustav koji je još dobrano očuvan. Dalo bi se tu još svašta napisati, ali više nemam inspiracije, jer zbog ovog članka padam u depresiju. Predsjedništvo jedne stranke koje se bori za zaštitu radnika, pa se opet kozmetički nameće sa prijedlozima zakona o upotrebi Hrvatskog jezika (a to je sve što će od ove države ostati ulaskom u EU) istovremeno taj isti narod gura u robovlasničku kaljužu iz koje se više nikada neće izvuči. Gospodine predsjedniče, pogazili ste temelje na kojima je ova stranka osnovana i smatram da bi kompletno predsjedništvo stranke zbog ovog trebalo svoj mandat staviti na raspolaganje. Sramite se, ovim ste člankom zabili nož u leđa svakog poštenog građanina ove države.

  S poštovanjem,

  Miroslav Poznić

 5. Očito je da je stav stranke PROTIV!
  Kao i većine građana u Hrvatskoj. Nažalost lobiranje i cenzura daju rezultate. Žalosno je da se i vodstvo stranke HL-a priklonilo tome. Valjda i oni računaju na privilegije.

 6. Kažimo “ne” političkoj oligarhiji koja nas maloumno tretira lažući o blagostanju koje nas čeka nakon ulaska u tu neoliberalnu podvalu krupnog kapitala!
  Kažimo im “ne” u nedjelju i prisilimo ih da u slijedećih šest mjeseci pokrenu javnu raspravu o svim manama i prednostima ulaska u tu novu asocijaciju!

Imate li komentar?