Zagrebački holding dio je hobotnice koja se još uvijek hrani obiljem javnog novca – SDP i Bandić to odlično znaju!

Zagreb, 9. travnja — Holding je srce Grada Zagreba, financijsko zaduženje je dokaz tome. Pitanje je kako ćemo idućih godina servisirati obveze koje prelaze 6,7 mlrd. kuna? „Ako se na cipele zaposlenika ZET-a putem javne nabave plaća 700 kn po paru, dok takve cipele svatko može kupiti u maloprodaji za 500 kuna, jasno je da se troši dva ili čak tri puta više novca na nabavnu cijenu, a koliko tek nestaje novca u poslovima teškim desetke ili stotine milijuna kuna? Zašto institucije sistema to ne vide ili ne žele vidjeti?“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Branko Vukšić, kandidat Hrvatskih laburista za gradonačelnika Zagreba.

U Zagrebačkom Holdingu sve po starom, jedino se glavni glumci smjenjuju u ulogama, Bandić s SDP-om, Bandić bez SDP-a, SDP bez Bandića i danas s Čovićem, Bernardićem i Ostojićem, a i dalje je sve isto. Građani i dalje plaćaju, ne samo preskupu direkciju, jer to je kap u moru neodgovornog upravljanja Holdingom, već i dalje kroz javnu nabavu cure milijuni kuna i slijevaju se u privatne džepove privilegiranih dobavljača i njihovih mecena. Nije dovoljno što neki u direkciji i upravama Holdinga zarađuju i 7 puta više od prosječne plaće.

Državna revizija za 2011. godinu pročešljavala je svu papirologiju, poslovne planove, sektor javne nabave, računovodstvo – jasno je pokazala da je sustav trošenja javnog novca netransparentan i ukazala na značajne mogućnosti korupcije iako to naravno nije izrijekom i rekla.

Skandalozno stanje koje je revizija pokazala nastavlja se i dalje, a nitko ne reagira.

Holding nije smanjio troškove niti je restrukturirao tvrtku! Nekad je bio odgovoran Bandić, a danas je odgovoran Ivo Čović, SDP-ov šef Holdinga o čijoj se nesposobnosti da već dugo raspravlja, a zna se i da je premijer Milanović dao osbno blagoslov za čuvanje njegovog mandata do lokalnih izbora. Koga briga za gubitke i obveze koje stižu na naplatu.

Rezultati poslovanja odstupaju od planiranih („predviđali su dobit, završili u gubitku od nekoliko stotina milijuna kuna“), u sektoru javne nabave pronađeni su deseci zamjerki, troškovi su se u nekim knjigama drukčije prikazivali, obveze se nisu izvršavale, a nije provedena ni sistematizacija radnih mjesta, kao ni podjela odgovornosti i nadležnosti među zaposlenima.

Novac i dalje curi na sve strane u pojedinim podružnicama, pa tako i u ZET-u, u kojem nije provedena reorganizacija poslovanja. „Cipele su samo kap u moru novca koji curi kroz javnu nabavu, možemo tek slutiti koliko novaca nestaje u magli poslova koji su vrijedni desetke ili stotine milijuna kuna. Ključno je pitanje zašto nitko ne reagira, zašto institucije sistema, npr. DORH, koje često spominje gradonačelnik Bandić, ne rade svoj posao?“

U 365 provedenih postupaka javne nabave 2011. godine za 95 je pristigla samo jedna ponuda i zatim je zaključen ugovor. U većini slučajeva ne postoji obrazloženje inicijative za nabavu, opravdanost samog postupka, kao ni analiza isplativosti. A najveći dio javne nabave obavlja se na temelju okvirnih sporazuma na rok od četiri godine. Zaključeni su na temelju nerealno planiranih količina i vrsta robe, a često su obuhvaćene znatne količine i vrste robe koje se ne nabavljaju. U nekim slučajevima, u sektoru građevine, provođeni su postupci javne nabave nakon što su radovi obavljeni, a obračuni ispostavljeni. Sve to stoji u reviziji koja je provedena za 2011. godinu, a danas je gotovo sve isto.

Državna revizija pod posebno je povećalo stavila podružnicu ZET-a, poslovično najvećeg gubitaša u Holdingu, čije poslovanje guši cijelu tvrtku. Revizija je utvrdila da je ZET u 2011. imao prihode od 1,07 milijardi kuna – 568 milijuna kuna dobio je od Grada Zagreba, 316 milijuna od prodaje karata i 194 milijuna kuna od drugih prihoda. No, rashodi tvrtke iznose oko 1,46 milijardi kuna, zbog čega je ZET godinu završio u minisu od 383 milijuna kuna. Iz ranijih godina prenesene su obveze u iznosu većem od 700 milijuna kuna pa se ukupni gubitak penje na više od milijardu kuna. To znači da se prihodima od prodaje karata pokriva samo 26% troškova, pa Državni ured za reviziju predlaže temeljitu analizu stanja.

U reviziji se jasno navodi: “S obzirom na to da se troši više nego što se zarađuje i da je nabava tramvaja i autobusa obavljena bez analize isplativosti, potrebno je reorganizirati tvrtku i s Gradom utvrditi cijene subvencija i cijene prijevoznih karata”.

A još uvijek aktualni gradonačelnik Bandić uložio je 3,5 milijardi kuna u autobuse, tramvaje, zemljišta i nekretnine – bez analize isplativosti. Nekome se očito isplatilo, ZET-u i radnicima ZET-a, sigurno ne!

Niti Bandić, ali niti SDP, Gradom Zagrebom ne žele upravljati već vladati resursima svih nas za osobne probitke. U Zagrebu ima 45.000 nezaposlenih, a bit će ih i više, ako to građani na idućim izborima konačno ne spriječe.

Možda bi s cipelama od 700 kn konačno netko trebao otići u Remetinec, to je prvi korak do raščišćavanja stanja u Gradu Zagrebu i Holdingu. Do tada, izgleda, možemo očekivati da se ništa neće promijeniti, „delati“ na podijeli plijena ostati će i dalje najvažniji posao nekih političkih elita koje upravljaju Zagrebom – barem još kratko vrijeme!

| Broj posjeta: 693 |

Želite li komentirati? Objava: "Zagrebački holding dio je hobotnice koja se još uvijek hrani obiljem javnog novca – SDP i Bandić to odlično znaju!"

Imate li komentar?