Umaški laburisti: Razvoj temeljiti na obrtništvu

Predsjednik umaškog ogranka Hrvatskih laburista – stranke rada Davor Rašin na konferenciji za novinare u Umagu govorio je o nezaposlenosti, posebno se osvrnuvši na skorašnji ulazak u Europsku uniju, zbog čega će bez posla ostati mnogi trenutno zaposleni na graničnim prijelazima i u srodnim djelatnostima. Problem je to koji je direktno pogoditi i Umag, a želja je Laburista, kazao je Rašin, ponuditi ideje za samozapošljavanje, koje u drugim regijama već uspješno funkcioniraju.

– Broj nezaposlenih u Umagu lani, u odnosu na 2009. porastao za gotovo 50 posto – sa 502 na 748 nezaposlena, dok je u 2011. djelovalo 52 obrta manje nego u 2009., iznio je Rašin.

Na presici su bili još kandidati ove stranke za istarskog župana i člana EU parlamenta, Ticijan Peruško iz Pule i William Negri iz Labina, te članica umaških Laburista Marta Miljanović koja je navela da planiraju organizirati radionice koje će sugrađanima približiti samozapošljavanje kroz vlastite talente.

– Naše je tržište prenatrpano suvenirima i proizvodima koji nas ne predstavljaju i koji se mogu naći i na drugim turističkim odredištima na Mediteranu. Želimo potaknuti lokalno stanovništvo na proizvodnju autohtonih umaških suvenira, primjerice replike savudrijskog svjetionika i batane. Prirodnih materijala za to u našoj okolici ima u izobilju. Našim sugrađanima trebaju konkretni savjeti i ideje, a mi nudimo upravo to, istaknula je Miljanović.

Kandidat za župana Peruško naglasio je da se razvoj gospodarstva Istre temelji na obrtu te malom i srednjem poduzetništvu, te da se treba okrenuti domaćim investicijama, jer svi vide da velikih stranih investitora nema.

Naveo je da se Istarska županija mora više uključiti u rješavanje problema i još se više povezati s obrtničkom i gospodarskom komorom. I Negri je govorio o zaštiti autohtonih hrvatskih proizvoda, za što će se zalagati i u EU parlamentu. Njegova je želja, kazao je, da svaki stanovnik Istre može pristojno živjeti od svoga rada. (T. KOCIJANČIĆ)

Izvor: http://www.glasistre.hr/node/pula_istra/398888?

| Broj posjeta: 782 |

Želite li komentirati? Objava: "Umaški laburisti: Razvoj temeljiti na obrtništvu"

Imate li komentar?