Tko je tko na lokalnim izborima 2013.?

Svaki su izbori test povjerenja, ali i prilika za osnaživanje demokracije

Laburisti se ozbiljno pripremaju za lokalne izbore, prvi put se posebno pamti, a uspjeh se s pravom očekuje. Podružnice i ogranci kvalitetno su obavile svoj prvi zadatak, a oni koji nisu još odlučili o svojim kandidatima za načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, imaju još jako malo vremena da to učine.

Trenutno Laburisti imaju 8 kandidata za župane i njihove zamjenike, kandidata za gradonačelnika Zagreba, zatim 21 kandidata za gradonačelnike i njihove zamjenike te 13 kandidata za načelnike općina i njihove zamjenike i jednu kandidatkinju za zamjenicu župana iz redova nacionalne manjine što znači da je ukupno 111 kandidata (od čega su 35 žene) Laburista spremno preuzeti odgovornost za upravljanje lokalnom zajednicom kao izvršna vlast.

Hrvatski laburisti – Stranka rada ima ogranke u 147 gradova i općina i još 17 ogranaka u Gradu Zagrebu, dakle ukupno 164 ogranak. Županijskih organizacija ima 20 s više od 8.500 članova.

Svi ogranci i podružnice bili su samostalni u donošenju odluke o tome hoće li ili ne imati kandidate za načelnika, gradonačelnika, župana i njihove zamjenike.

Izvršni odbori su tajnim glasovanjem odlučivali o kandidaturama, nakon toga je predsjedništvo stranke obavilo razgovore sa svim kandidatima i svakom kandidatu je moglo dati pozitivno ili negativno mišljenje.

Konačnu odluku donosile su skupštine ogranaka i podružnica, također tajnim glasovanjem. Glasovanje u općinama i gradovima odvijalo se po principu jedan član – jedan glas, a na županijskom nivou odnosno u podružnicama glasali su delegati koji predstavljaju sve ogranke.

Važno je istaknuti da je predsjedništvo dalo pozitivno mišljenje na sve pristigle zahtjeve, a da je eventualno za pojedinog kandidata i dalo negativno mišljenje, konačnu bi odluku donijele skupštine ogranka ili podružnice, ali ovaj put bi važeća odluka bila donesena dvotrećinskom većinom.

U dosada završenom postupku utvrđivanja lista za izbor općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština naši ogranci i podružnice predložili su 19 lista za izbor članova županijskih skupština i listu za Skupštinu Grada Zagreba na kojima je ukupno 856 kandidata od čega je 44,04% žena. Nadalje, predloženo je i 79 lista za izbor gradskih vijeća na kojima je ukupno 1.501 kandidata o kojih 42,17 % žena. Za izbor općinskih vijeća predloženo su 54 liste s ukupno 740 kandidata od kojih je 43,51% žena. Sveukupno, na listama kandidata je 3.097 kandidata a udio žena je 43,01%.

Želimo svim kandidatkinjama i kandidatima, pojedinačnima i na listama, uspjeh na idućim izborima i želimo im da se u potpunosti pripreme uz podršku svojih kolegica i kolega za predstojeće izazove!

Pogledajte do sada Klikni me! službeno potvrđene i važeće kandidature.

| Broj posjeta: 1.545 |

Želite li komentirati? Objava: "Tko je tko na lokalnim izborima 2013.?"

Imate li komentar?