Operacija (štednje) uspjela, a pacijenti umiru!

Zagreb, 2. travnja 2013. — Mjere štednje dovele su do dramatičnih posljedica po zdravlje EU stanovnika koji ne samo da gube posao već gube i zdravlje. Političari su spremi spašavati bolesne banke i to plaćaju svi građani, a onda građani plate još jednom, ovaj put svojim zdravljem.

Branko Vukšić, kandidat za gradonačelnika grada Zagreba izjavio je danas da je Kukuriku koalicija građane Hrvatske stavila pred zid s dvije jednako loše alternative: odricanje ili potop. A čega se to može odreći 33 posto siromašnih ili 15 posto ekstremno siromašnih? Čega se to može odreći 250 tisuća obitelji čiji su računi blokirani s 18 milijardi kuna?! Za to vrijeme bogati u Hrvatskoj obaraju rekorde u ekstra profitima.

Najveća prijevara građana dogodila se onoga trenutka kada je saborska većina donijela odluku o smanjenju zdravstvenog doprinosa s 15 na 13. Braneći to pogubno smanjenje ministar zdravlja Rajko Ostojić je ustvrdio da novca u zdravstvu ima ali se on rasipa. Ministar Linić pak je jamčio da će smanjenim doprinosom za zdravstvo rasteretiti privredu. Tako rasterećena privreda će zapošljavati vojsku nezaposlenih. Što se dogodilo? Danas je 80 tisuća više nezaposlenih. Laburisti su upozoravali na posljedice smanjenja doprinosa: manjak lijekova, nedostatak toaletnog papira, loše hrane u bolnicama, dugi lista za specijalističke preglede. I Svjetska zdravstvena organizacija je došla do spoznaje da su zdravstveno najgore pogođene zemlje koje su najviše smanjile potrošnju. Štednja ne rješava ekonomske probleme ali zato stvara zdravstvene probleme. Znači, u Hrvatskoj vlast spašava bolesne banke novcem građana a građani spašavaju bogate svojim zdravljem. Obzirom na stanje zdravstva u Hrvatskoj i obzirom na zdravstveno stanje nacije ministra zdravlja Ostojića treba odsad titulirati s MINISTAR BOLESTI. Koji, kao kandidat SDP-a za gradonačelnika želi ponuditi Zagrepčanima projekt zdravog grada. Čime? Ubijenom solidarnošću? Eutanaziranom socijalnom državom? Uništenim srednim slojem? Nepostojećom zdravstvenom reformom? Ministar bolesti Ostojić i premijer Milanović građanima su podarili ŠOK a bogatima TERAPIJU. Šef ministarstva bolesnog od inercije neće izliječiti Zagreb. Zamislite koliko će Zagrepčani čekati tramvaj – ako Ostojić postane gradonačelnik – ako sada čekaju na megnetsku rezonancu šest mjeseci!?


Vukšić i Drmić na konferenciji za medije

Zdravstveni karton građana koji trpe teror štednje objavljen je u medicinskom časopisu The Lancet i pokazuje da kriza prinosi svoje žrtve i u ljudskim životima. Uvođenje proračunskih rezova, osim što je nužno dovelo do povećanja nezaposlenosti, ugrozilo je elementarno zdravlje stanovnika, depresija se širi kao nekad kuga, a radi pada kvalitete zdravstvene skrbi uvjetovane nedostatkom novca.

Političari su se oglušili na zahtjeve Svjetske zdravstvene organizacije koja je upozorila države da ne provode radikalne zdravstvene reforme u jeku krize. Najdramatičniji podaci stižu iz Grčke, gdje je 2011. bilo čak 40 posto više samoubojstava nego godinu prije.

Mjere štednje pokazuju svoj učinak i u Hrvatskoj, broj nezaposlenih uskoro će dostići 400.000, a pad standarda ugrožava i naše stanovništvo. Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, kojeg vodi neuspješni ministar Rajko Ostojić, ne pokazuje da je svjesno situacije. Smanjili smo proračun za zdravstvo, a Ministar Ostojić vodi brigu samo o tome da poveća broj privatnih poliklinika, a dug Ministarstvo zdravstva povećao se za (1,4 mlrd.) kuna.

U Hrvatskoj su ove godine dodatno ugroženi najširi slojevi društva, osobito siromašni, a pored banaka, svoju imovinu su uvećali i najbogatiji, čak za 1,4 mlrd. kuna. Eto, o kome ova Vlada vodi brigu, o zdravlju njenih građana sigurno ne!

| Broj posjeta: 815 |

Želite li komentirati? Objava: "Operacija (štednje) uspjela, a pacijenti umiru!"

Imate li komentar?