Laburisti: Grad Rijeka generator nelikvidnosti (video)

RIJEKA – Grad Rijeka generator je nelikvidnosti, ustvrdili su kandidat Laburista za riječkog gradonačelnika Predrag Šustar i kandidat za njegova zamjenika Daniel Paliska, kao primjer navevši poslovanje Rijeka sporta, trgovačkog društva u stopostotnom vlasništvu Grada.

Paliska je pri tom naveo kako Rijeka sport još od 2010. godine muku muči s likvidnošću, u prvom redu zbog nenaplaćenih potraživanja od Grada Rijeke.

– Zbog nenaplaćenih potraživanja od Grada, Rijeka sport nije u mogućnosti uredno podmirivati svoje obaveze prema dobavljačima. Grad je na kraju 2011. godine imao preko 19 milijuna kuna obaveza prema Rijeka sportu, a u 2012. su nastavile rasti pa je tako potraživanje Rijeka sporta prema Gradu u travnju prošle godine iznosilo gotovo 21 milijun kuna. Grad je, dakle, generator nelikvidnosti vlastite tvrtke iz koje se onda ta nelikvidnost širi na dobavljače Rijeka sporta, rekao je Paliska koji se osvrnuo i na poslovne rezultate Rijeka sporta dovevši u pitanje točnost prikazanih bilanci društva.

– Službeno, Rijeka sport je na kraju 2011. godine iskazao dobit od stotinjak tisuća kuna, ali pri tom nisu prikazane tečajne razlike. Da su sve obaveze bile u tom trenutku prikazane prema srednjem tečaju HNB-a, rezultat poslovanja bio bi minus od preko osam milijuna kuna, ustvrdio je Paliska.

Na pitanje novinara znači li to da su službeni poslovni rezultati Rijeka prometa »frizirani«, odnosno lažni, Paliska i Šustar su se ogradili da ne mogu to tvrditi jer je problem s tečajnom razlikom naveden i u službenom izvješću revizije, ali su kazali i da je očito problematična metoda kojom se vrše obračuni.

Šustar se doatakao i Dječjeg vrtića Rijeka, kao institucije kojom upravlja Grad, navevši kako u proteklih pet godina nije izvršena prilagodba novom pedagooškom standardu po pitanju broja djece u vrtićima, zbog čega bi se građani Rijeke mogli suočiti s problemom dodatnog smanjenja broja dostupnih mjesta u vrtićima.

– To je problem koji će čekati bilo koju vlast u gradu. Riječ je o nekoliko stotina mjesta u vrtićima. Pet godina je trajao rok za usklađenje s pedagoškim standardom i zakonom, a za to vrijeme nije učinjeno ništa. U svom programu za iduće mandatno razdoblje zbog toga smo uvrstili gradnju novih kapaciteta u vrtićima, ali i ulaganje u obrazovanje i usavršavanje kadrova u njima, kazao je Šustar, dodajući da će o modelima gradnje vrtića javnost izvijestiti u daljnjim istupima tijekom predizborne kampanje.

Šustar predstavio svoju web stranicu

Predrag Šustar je na konferenciji za novinare predstavio i svoju novu web stranicu www.predragsustar.hr, pod motom Rijeka može bolje.

Izvor: http://pgz.laburisti.com/laburisti-grad-rijeka-generator-nelikvidnosti/

| Broj posjeta: 1.242 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti: Grad Rijeka generator nelikvidnosti (video)"

Imate li komentar?