Hrvatski laburisti predstavili program "nepolitičke politike"

Na izbore, ali lokalne, idu i Laburisti pa su tako pod sloganom «nepolitičke politike» predstavili svog kandidata za osječkoga gradonačelnika Jaroslava Pecnika.

Politički analitičar “nepolitičku politiku” je definirao kao okvir, utemeljen na moralnim, humanističkim i civilnim vrijednostima, kojim se želi posvjedočiti da svi koji se bave politikom nisu isti. U imovinskoj kartici Pecnik je ustvrdio kako posjeduje automobil star dvije godine, i preko 20.000 knjiga, dok je njegova supruga vlasnica trosobnog stana i vikendice.

Kriza je demokracije, kriza je političkih stranaka, a bogami kriza je i nestranačkih kandidata. Kako se kandidat Laburista za gradonačelnika Osijeka Jaroslav Pecnik može izvući iz tog nereda.

Jaroslav Pecnik je i politički teoretičar, a sada se bori postati politički praktičar. Danas je biračima Osijeka ponudio program nepolitičke politike:

„Moj današnji istup je bio najavljivanje okvira „nepolitičke politike“ upravo da se ne pomisli da mi Laburisti želimo Beppa Grilla ili da ga imamo u svojim redovima, nego smo željeli upozoriti da on već godinama živi, ja govorim o metafori, simbolu, da godinama živi u hrvatskim političkim strankama na najsramotniji, najgori mogući način i upravo smo željeli našim lokalnim programom, ali on može naravno biti prihvaćen i šire, pokazati što je nepolitička politika.“

Nepolitička politika je sintagma utemeljena u evropskoj tradiciji, kaže Pecnik i nije njegova izmišljotina.

„To je zapravo jedan pokret ljudi koji žele pokazati da se može s vrijednostima, s moralom, sa znanjem parirati totalitarizmu odnosno populizmu, nacionalizmu, znači svemu onome što zapravo na neki način, divljem kapitalizmu, neoliberalizmu, svemu onome što guši čovjeka, što čovjeka izbacuje iz svakodnevne prakse mogućnosti da utječe na svoj vlastiti život”, rekao je Pecnik.

U izbornom projektu Laburisti s Pecnikom ne nude konkretna obećanja, nego projektni program u kojem mogu sudjelovati građani.

„A šta Vaclav Havel kaže, kada su ga izabrali 1990.g. za predsjednika:” Izabrali ste me da vam govorim istinu, a ne da vam lažem. Ja vam obećavam da ću govoriti istinu, a da vam neću lagati.” I to je Havel doista radio i to je moja, nemojte krivo shvatiti, ne mogu se uspoređivati s Havelom, ali to je naša ideja na lokalnoj razini, a naravno preporuka i svima ostalima tko želi slijediti taj put na nacionalnoj razini. Mi zapravo nudimo ljudima participaciju, a li ne sramotnu političku participaciju, nego nepolitičku, vrijednosti.“

Što je politika, u politikantstvu smo već svi prilično zaboravili, ili, kao primjerice Bugari, još nikada nismo ni naučili. Oni nakon pobune zbog nemoguće visokih računa za struju, nakon kojih je bugarski premijer odstupio, traže nešto što zovu stalna politička participacija.

„Oni su razočarani jer se djelotvorna institucionalna demokracija nije zaživjela, nije se manifestirala i traže nova rješenja. Ja upravo govorim to da unutar demokracije postoje mehanizmi koji sve to omogućavaju samo ih treba dosljedno poštovati, a ako ih se dosljedno ne poštuje onda hajmo podsjetiti na to što je to i boriti se za to. To je program nepolitičke politike. Ne, izlazak u politiku nego unošenje vrijednosti u politiku.“

U nepolitičkoj politici, Pecnik i Laburisti nude participaciju i civilnom društvu i gospodarstvu i svima koji mogu pomoći da se formiraju konkretne javne politike.

„Ovdje se radi i o etici i o moralu, ali i o drugim sadržajima i civilizacijskim vrijednostima koji su, ja sam nabrojao… život u istini, to su pojmovi koji su se upotrebljavali, teorijski i praktički u životu zajednica koje su se borile za slobodu. Mi se nalazimo u situaciji da se u vrijeme neoliberalnog kapitalizma borimo za slobodu. Mi imamo demokraciju koja nije demokracija nego demokreatura. Da biste došli do toga što je demokracija vi morate dati šansu ljudima da to iskažu. Koja vlast daje ljudima da to iskažu?”, zapitao se Pecnik.

Laburisti su nova i još neokaljana politička stranka, kaže Pecnik, koja ima svoj politički program, pa bi i jasan program i njihova neokaljanost trebali biti dovoljni aduti za birače.

Izvor: http://www.radio101.hr/news.php?id=187735

Još o temi:
>> http://osjecko-baranjska.laburisti.com/?page_id=2365
>> http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/246757/Hrvatski-laburisti-predstavili-program-nepoliticke-politike.html#.UTOHITcYrN0
>> http://www.poslovni.hr/hrvatska/laburisti-predstavili-program-nepoliticke-politike-232578

| Broj posjeta: 936 |

1 komentar u "Hrvatski laburisti predstavili program "nepolitičke politike""

  1. E, sad. Izlazimo li mi s Pecnikovom “nepolitičkom politikom” i vraćanjem vrijednosti koje su se iz nje pogubile, samo u Osijeku, ili posvuda u Hrvatskoj?
    To te ja pitam 😮

    [rjk]

Imate li komentar?