Glupost hrvatskih razmjera – novi izvozni proizvod (video)

Dragutin Lesar na izvanrednoj konferenciji za medije održanoj u Zagrebu, uputio je javni prigovor o radu izbornih povjerenstava u vezi predavanja kandidatura za lokalne izbore 2013. godine. Nemarna i dezorijentirana javna uprava čini sve više pogrešaka, što samo ukazuje na opće stanje u državi.

Lesar je podsjetio kako pojedina izborna povjerenstva (IP) danima nisu ni radila ili nisu imala prilagođeno radno vrijeme što je predstavljalo problem zaposlenim kandidatima koji nisu mogli ovjeriti očitovanja nakon 15 sati. Drugi je problem taj što su izborna povjerenstva odbijala ovjeravati očitovanja kandidatima ukoliko nije bila predana kandidacijska lista, što je također glupost hrvatskih razmjera.

Međutim, jučer pak se dogodio samo birokratiziranoj i nesposobnoj hrvatskoj upravi svojstven problem – dio kandidata na (svim) listama IP nije moglo utvrditi nacionalnost jer u policijskim bazama podataka iz kojih IP vrše provjeru podataka o kandidatima, za dio građana nema upisane nacionalne pripadnosti! Nakon već predanih i utvrđenih lista kandidata, IP je zatražio od političkih stranaka naknadnu promjenu podataka na način da se za sva imena kojima je nemoguće utvrditi nacionalnost u tu rubriku upiše – nepoznato. Dakle, Hrvatska svojim izvoznim proizvodima može uvrstiti još jedan genijalan proizvod – jedinstvenu beskrajnu izbornu birokraciju! Amen.

Lesar prozvao DIP zbog nepripremljenosti
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) – Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar uputio je danas javni prigovor zbog, kako je rekao, nepripremljenosti Državnog izbornog povjerenstva te nerada općinskih, gradskih i županijskih povjerenstava za provođenje lokalnih izbora.

“U nekim manjim općinama i gradovima i pet dana nakon stupanja na snagu odluke o provođenju lokalnih izbora, općinska ili gradska povjerenstva nisu ni počela raditi, a kada već jesu, onda im je radno vrijeme bilo do 14 ili 14,30 sati”, rekao je Lesar pojašnjavajući kako zaposleni kandidati tako nisu mogli izvan radnog vremena ići na ovjeru očitovanja o prihvaćanju kandidature.

Prosvjedovali su, kazao je, zbog toga kod DIP-a, a kad je ta manjkavost ispravljena dio povjerenstava je, suprotno zakonu, odbijao ovjeravati očitovanja kandidatima ako prije nije predana kandidacijska lista.

“Kada je i to ispravljeno, jučer poslijepodne nastali su novi problemi, jer dio kandidata na listama za predstavnička tijela lokalne samouprave u bazi podataka policije nema navedenu nacionalnu pripadnost”, kazao je Lesar na konferenciji za novinare.

“To jest bilo zakonito jer unazad pet-šest godina policija prilikom vođenja evidencije prebivališta nije prikupljala podatke o nacionalnosti stanovništva, već se automatizmom, u rubrici nacionalnost upisivalo ‘nepoznato'”, podsjetio je Lesar pojašnjavajući međutim kako je novim Zakonom o registru birača taj podatak vraćen u bazu podataka koji vodi policija.

Stoga su, rekao je, kandidati koji su ovjerili svoja očitovanja pred nadležnim izbornim povjerenstvom, deklarirali svoju nacionalnu pripadnost koja je potom bila upisana na kandidacijsku listu.

Izborna povjerenstva prihvatila su takve liste, a onda su ‘naknadnom kontrolom’, četiri dana nakon predaje lista, utvrdili da kod nekih kandidata koji su se izjasnili da su pripadnici određene nacionalnosti, u bazi podataka u toj rubrici piše “nepoznato”.

Stoga je, pojasnio je, zatraženo od podnositelja lista da mijenjaju nacionalnu pripadnost kandidata odnosno i da na to mjesto moraju pisati “nepoznato”. Dio kandidata je to prihvatio no dio se oštro usprotivio.

“Pokušali smo jutros i prigovorom DIP-u, i u suradnji s Ministarstvom uprave, to razriješiti tako da DIP postupi u korist kandidacijskog postupka i kandidata, ali oni su ostali pri svome”, izvijestio je čelnik laburista.

Tako, kako je rekao, sada ovlašteni predstavnici stranaka putuju po županiji od izbornog do izbornog povjerenstva i ispravljaju nacionalnu pripadnost na “nepoznato” ili su pak kandidati s liste prisiljeni ići u ured državne uprave u svojoj županiji te se ponovno izjasniti koje su nacionalnosti pa s tim papirom onda ići u izborno povjerenstvo da im oni to priznaju.

(Hina)
| Broj posjeta: 1.393 |

Želite li komentirati? Objava: "Glupost hrvatskih razmjera – novi izvozni proizvod (video)"

Imate li komentar?