Branko Vukšić predstavio program za zagrebačkog gradonačelnika

‘Cilj nam je oformiti građanske odbore za kontrolu javne nabave.’

Kandidat Hrvatskih laburista za zagrebačkog gradonačelnika Branko Vukšić predstavio je svoj program koji se temelji na većem sudjelovanju građana u vlasti, ustrojavanju funkcionalnog sustava gradske uprave i zbrinjavanju otpada te njegovom pretvaranju u unosan i isplativ posao.

“Jedan od najvećih problema u Zagrebu je trošenje novca”, upozorio je Vukšić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je laburistima cilj oformiti građanske odbore za kontrolu javne nabave u kojima će sjediti ugledni Zagrepčani te odlučivati o nabavi.

Procijenio je da će se tim odborima uštedjeti milijarda kuna ili šestina proračuna te istaknuo da će se time ujedno ostvariti sustav “Građani u vlasti” putem kojeg će Zagrepčani neposredno biti uključeni u upravljanje gradom.

Drugi oblik neposredne demokracije, rekao je, ostvarivat će se referendumima na kojima će građani donositi za budućnost grada važne odluke.

Kao jednu od prioritetnih točaka svog programa, Vukšić je istaknuo ustrojavanje funkcionalnog sustava gradske uprave.

“Mi sad imamo jednog Batmana koji dolazi u pomoć kad građanima treba i koji se predstavlja da bez njega ne bi bile očišćene ulice niti ceste, jer je sve podređeno jednom čovjeku. To nije demokracija”, ustvrdio je Vukšić.

Dodao je kako je cilj napraviti sustav u kojem će gradska uprava biti učinkovita, brza i na korist Zagreba.

Najavio je da će Hrvatski laburisti zbrinjavanje otpada pretvoriti u unosan posao. Istaknuo je da bi se sortiranjem u četiri sortirnice obradilo i prodalo 150 tisuća tona korisnog otpada te da bi to omogućilo zapošljavanje tri tisuće radnika. ‘Nekorisni’ otpad, rekao je Vukšić, gradnjom energane, a ne spalionice, osigurat će 15 posto energetskih potreba Zagreba.

Zagreb, smatra, treba samoupravno i organizacijski ustrojiti na dvije razine, a uz predstavničku i izvršnu vlast funkcionirale bi i gradske četvrti kojima bi bilo dodijeljeno 20 posto proračunskog novca. Kao ideju istaknuo je mjesne zborove u mjesnim odborima, a na njima bi građani odlučivali o svojim potrebama.

Smatra i da bi dio gradske uprave trebalo preseliti u ‘političku pustinju’ – Novi Zagreb.

Kao dio svog programa istaknuo je povezivanje Zagreba s aerodromom u Velikoj Gorici, gradnjom tramvajske pruge na potezu Kvatrić-Domovinski most-aerodrom.

Vukšić se usprotivio šatoru na glavnom trgu, istaknuvši da se Zagreb treba vratiti kulturi i umjetnosti. Kao jednu od ideja, naveo je pretvaranje dijela Velesajma u studio za snimanje.

Po uzoru na registar branitelja, rekao je, inicirat će da se objavi registar HDZ-ovaca koji su na osnovi članske iskaznice dobili posao. Holding ne smatra problemom te ističe da bi s nekoliko kadrovskih rješenja prestao biti slučaj.

Kandidatkinja za zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Sara Bajlo Cindrić kao planove je izdvojila izgradnju gradskih vrtića te domova za starije osobe, te uključivanje mladih kroz projekte lokalne zajednice.

Kandidat za zamjenika zagrebačkog gradonačelnika Ivan Maloča smatra da grad ne brine dovoljno o kulturi te da je potrebno odvojiti kulturu od sporta i obrazovanja te napraviti strategiju kulture.

Izvor: http://www.politikaplus.com/novost/74672/Branko-Vuksic-predstavio-program-za-zagrebackog-gradonacelnik

| Broj posjeta: 918 |

1 komentar u "Branko Vukšić predstavio program za zagrebačkog gradonačelnika"

 1. Nekoliko je tu prijedloga koje bih posebno podržao!

  Prvo to je učestalije referendumsko odlučivanje građana o po njih važnim gradskim problemima i načinima njihovog rješavanja.

  Drugo to su “mjesni zborovi” unutar mjesnih samouprava, uz napomenu da će te mjesne zborove teško biti institucionirati, te da će njihovo organiziranje i utjecaj uvelike ovisiti o broju vijećnika koje će Hrvatski laburisti osvojiti u Mjesnim odborima! Stoga preporučam da se dio predizborne energije usmjeri i na tu razinu.

  Treće je deizolacija Novog Zagreba, što po mom skromnom mišljenju iziskuje bolje povezivanje tih “dvaju” Zagreba, pogotovo pješačkom!

  Četvrto je ideja kandidatkinje za dogradonačelnicu da izgradi više vrtića za starije osobe, pardon, domova, jer sam i sam na pragu dobi u kojoj mi to može postati važno 😆 !

  Romano Krauth
  Ogranak Trnje
  Podružnica Grad Zagreb

Imate li komentar?