Zašto smo protiv spalionice otpada u Cemexu?

Obraćamo se javnosti kao laburisti, a prvenstveno kao građani ove države, s obzirom da naša stranka uz ostala prava radnika, bezrezervno podržava i njihovo pravo da žive i rade u uvjetima koji im neće ugrožavati zdravlje, pravo koje nam je zagarantirano Ustavom i zakonom.

Stanovništvo područja oko Kaštelanskog zaljeva (Split, Kaštela, Solin i šire), desetljećima je moralo podnositi devastaciju ovog prostora. Zagađeno nam je more, zrak, tlo i hrana, i to živom i drugim teškim metalima, azbestom, elektrolučnom prašinom, radioaktivnom i običnom šljakom, ispušnim i stakleničkim plinovima, otpadnim vodama, bukom. Ugroženi su nam zdravlje i životi.

Dosta nam je!!! 300.000 stanovnika koji udišu taj zrak moraju reći dosta, moraju reći ne cementnoj i inoj piromanskoj mafiji, koja pojam održivosti definira isključivo profitom. Građani su rekli dosta lobiju cementne industrije koja nudi svoje peći za “zbrinjavanje” našeg smeća, pa i onog iz uvoza, ako ne budemo proizvodili dovoljno vlastitog.

Suočeni s tužnom istinom da se nadležni ne osvrću na činjenicu da će se ljudima na ovom području još više ugroziti zdravlje (jer poznato je da na ovom području gotovo i nema obitelji koja nije osjetila posljedice gore navedenog kroz autoimune i maligne bolesti ), građani sa ovog područja okupili su se, odlučni u namjeri da spriječe daljnje trovanje. Već mjesecima sve brojnija skupina ekološki osvještenih građana, uz podršku mnogobrojnih udruga i nepotkupljenih stručnjaka, pokušava na sve načine spriječiti da se realizira Cemexov plan o spaljivanju otpada, usred urbane, gusto naseljene cjeline.

Eminentni stručnjaci i znanstvenici, moralni i nepotkupljivi, koji osjećaju odgovornost prema budućim naraštajima i kojima je važnije zdravlje od profita, izradili su znanstvene studije u kojima argumentirano i potkrijepljeno relevantnim podacima obrazlažu štetan i kumulativan utjecaj na okoliš i zdravlje. Naravno da i Cemex čini sve da građane i ine uvjeri u suprotno, kupljenim studijama, letcima prepunim laži, telefonskim anketama, kupljenim medijskim prostorom, donacijama različitim udrugama, vrtićima i sl. Građani Kaštela i Splita u više su navrata izašli na ulice, prosvjedovali ispred tvornice, pokucali na sva vrata, obilazili rive, parkove, održali više tribina. Argumentirano i stručno su se borili za nešto što im je već zagarantirano Ustavom, pisali svim nadležnima u ministarstvu, ali konkretan odgovor još nisu dobili. Na pitanje je li spaljivanje otpada štetno ili ne, čekaju odgovor koji će nedvojbeno imati u zdravstvenim statistikama za deset godina, a onda će biti kasno. Među stručnim i znanstvenim podacima koji traže poznavanje kemije i tehnologije, izdvaja se zapanjujući podatak o planiranoj godišnjoj potrošnji 80 tisuća tona drvnog otpada (u koji spadaju I visokotoksični uvezeni željeznički pragovi ). To je podatak koji i nestručnu osobu može i treba zabrinuti. To je onaj ključni trenutak kada prosječnom građaninu zapravo treba zaštita.

Deklaracija o pravu na zdrav okoliš koju su sastavile ekološke udruge i slobodni intelektualci, a potpisale sve udruge i političke stranke, gradonačelnik grada Kaštela i župan Splitsko-dalmatinski, a koja je utemeljena na Ustavu, izričito odbacuje svaku pomisao o suspaljivanju opasnog i komunalnog otpada u cementarama.

Laburisti Splitsko-dalmatinske podružnice također su potpisnici Deklaracije.

— Izvršni odbor ogranka Kaštela
— Izvršni odbor Splitsko-dalmatinske podružnice

Više o temi:
>> http://www.sunce-st.org/eko.php?category=programi&blob_id=866&lang=hr
>> http://nespalionici.wordpress.com/2011/11/10/zitelji-kastelanskog-zaljeva-obasjani-suncem/

| Broj posjeta: 1.451 |

Želite li komentirati? Objava: "Zašto smo protiv spalionice otpada u Cemexu?"

Imate li komentar?