Vukšić: Bandić i Ljubičić Zagrepčanima spremaju lošije usluge po višim cijenama

“Loša vlada ili loš gradonačelnik nisu opravdanje za privatizaciju, koja se po Milanovićevu, ili SDP-ovu, ili Kukuriku receptu sprema i u Zagrebu. Prvo su u Zagrebu pušteni probni baloni, a potom je započela i reorganizacija Holdinga. Za još jednu veliku podvalu Zagrepčanima. Za višedesetljetno pelješenje Zagrepčana koji će, privatiziraju li se komunalne i energetske tvrtke, plaćati skuplje energente, skuplji odvoz smeća, skuplju vodu, skuplju vožnju”, poručio je s konferencije za novinare na temu “Bandićeva privatizacija Zagreba po Milanovićevom receptu” saborski zastupnik Hrvatskih laburista – Stranke rada Branko Vukšić.

U Zagrebu – jednom od najskupljih gradova u svijetu po cijeni komunalija – privatizacijom komunalnih tvrtki ili usluga cijene će skočiti motkom u vis, veliki će dio radnika završiti na burzi rada a pojedinci će se – naravno – enormno obogatiti, ustvrdio je Vukšić, pozivajući da se svijećom pronađe barem jednog pretvorbenog direktora, ministra, načelnika ili gradonačelnika koji je privatizirao općinsko, gradsko ili državno bogatstvo a da nije sebi i obitelji riješio sve egzistencijalne probleme deset generacija unaprijed.

Podsjetivši na način na koji su se način razmjenjivala zemljišta u Zagrebu, kada je zemljište u Sesvetskom Kraljevcu bilo gotovo skuplje od onoga u centru Zagreba, Vukšić je zapitao što li će se tek događati u procesu prodaje, primjerice, Čistoće. Kane li to oni doista prodati, raskrčmiti unosan posao odvoza i prerade smeća, dodaje, ističući kako zbrinjavanjem otpada sposobni europski gradonačelnici i sposobne europske gradske uprave fantastično zarađuju. Isto vrijedi i za tržnice, naglašava Vukšić, koje u svim gradovima sa sposobnim upravama ostvaruju dobitak.

Strahuje da, iako se za sada o prodaji gradskog vodovoda šuti, to ne znači da se o prodaji ne razmišlja ili da se prodaja već ne priprema. Smatra kako će se led probiti s Čistoćom, Zrinjevcem, Autobusnim kolodvorom te Gradskom plinarom, a nakon što se proda prvo poduzeće, nastavak privatizacije gradskih poduzeća ići će kao od šale.

“Ostvari li se Bandićev i Ljubičićev naum, slijedi katastrofa jednaka potresu. Mnogo veća od katastrofe koja se dogodila privatizacijom energetskih i komunalnih tvrtki u nekim europskim gradovima, čiji stanovnici plaćaju znatno skuplju vodu, plin, odvoz smeća ili javni prijevoz. No, nakon što su u praksi osjetili kakvu su katastrofu privatizacijom napravili grabežljivi gradonačelnici, mnogi britanski, njemački ili mađarski gradovi nacionaliziraju, otkupljuju natrag vodovode, plinare te poslove odvoza smeća”, upozorio je Vukšić. Kazao je i kako je taj dvojac već prije nekoliko godina svojom megalomanijom, izgradnjom Sopnice-Jelkovec, učinio nenadoknadivu štetu, jer, ako se zbroje gubici nastali svih ovih godina, stanovi u u tom naselju skuplji su od onih na Trgu bana Jelačića. Na tom poluzavršenom naselju zamračeno je poprilično novca, zaključio je.

Vukšić je uvjeren da će se privatizacijom gradski tvrtki Bandićevim i Ljubičićevim pajdašima darovati stotine milijarda vrijedni poslovi, podijeliti ogromne provizije, a građani će dobiti lošije i skuplje komunalne usluge. Bandića i Milanovića uputio je na primjer mađarskog premijera Orbana, koji će nacionalizirati komunalne i energetske tvrtke kako se pojedinci ne bi bogatili na njima, a mađarski građani ispaštali. Građane Zagreba Vukšić je pozvao da se zajedno “probude, pobune i zaustave privatizaciju dok je još u naumu”.

| Broj posjeta: 650 |

Želite li komentirati? Objava: "Vukšić: Bandić i Ljubičić Zagrepčanima spremaju lošije usluge po višim cijenama"

Imate li komentar?