Vukovarsko-srijemski laburisti imaju rješenje za kupovinu školskih udžbenika

Laburisti predlažu da općine i gradovi sufinanciraju 20 posto cijena udžbenika, što je financijski teret od 6 milijuna za sve općine i gradove, a županija bi sufinancirala 10 posto cijena udžbenika, što je 3 milijuna kuna.

Hrvatski laburisti-Stranka rada Podružnice Vukovarsko-srijemske županije predlaže rješenje pitanja financiranja ili sufinanciranja udžbenika za osnovce i srednjoškolce.

– Prema proračunima Hrvatskih laburista – Stranke rada Podružnice Vukovarsko- srijemske županije, početak nove školske godine stanovnike Vukovarsko-srijemske županije za opremanje učenika osnovnih i srednjih škola koštat će između 35 i 40 milijuna kuna, a od tog iznosa preko 30 milijuna kuna odnosi se na obaveznu nabavku novih školskih udžbenika. Obzirom da su navedeni iznosi veliki financijski teret za već osiromašene stanovnike najistočnije županije, Laburisti u ovom trenutku traže socijalnu osjetljivost kako općina i gradova, tako i Županije Vukovarsko-srijemske. Svjesni smo gospodarske krize u Hrvatskoj, koja se još snažnije odražava u našoj županiji, svjesni smo slabog punjenja proračuna kako općinskih i gradskih tako i županije i stoga i predlažemo jednu simboličku financijsku gestu – navodi se u priopćenju Laburista kojega potpisuje Ivica Šarić, povjerenik Podružnice za VSŽ.

Oni predlažu da općine i gradovi sufinanciraju 20 posto cijena udžbenika, što je financijski teret od 6 milijuna za sve općine i gradove, a županija bi sufinancirala 10 posto cijena udžbenika, što je 3 milijuna kuna. Nositelj projekta treba biti Upravni odjel za školstvo Vukovarsko-srijemske županije, koji raspolaže s kompletnim podacima o broju učenika po razredima i školama. Hrvatski laburisti pozivaju načelnike, gradonačelnike i župana Vukovarsko-srijemske županije da navedena sredstva iznađu u svojim proračunima i na taj način malo ublaže ovaj udar na proračun građana. – Poznato nam je da stanovnici naše županije kroz razne poreze, prireze i druga davanja pune gradske, općinske i županijski proračun, te se nameće obveza da dio uplaćenih sredstava i vrate uplatiteljima posebice imajući u vidu rashode pojedinih općina, gradova i županije u njihovim proračunima ima prostora za racionalizaciju i smanjenje rashoda, posebno kroz uštede na nepotrebne zaposlenike, bespotrebne savjetnike i pročelnike nepostojećih odjela – navodi se u priopćenju Laburista Vukovarsko-srijemske županije.

Izvor: http://www.vecernji.hr/slavonija/vukovarsko-srijemski-laburisti-imaju-rjesenje-za-kupovinu-skolskih-udzbenika-956764

| Broj posjeta: 616 |

Želite li komentirati? Objava: "Vukovarsko-srijemski laburisti imaju rješenje za kupovinu školskih udžbenika"

Imate li komentar?