VINKOVCI Novoj (legalnoj?) korupciji da, udžbenicima ne!?

Oštro osuđujemo najnoviju bahatost gradonačelnika Karlića, koji tvrdi da za sufinanciranje školskih udžbenika u proračunu novca nema, dok se u isto vrijeme, Odlukom HDZ-ove koalicijske većine od 27. kolovoza 2014. potpredsjednicima Gradskog vijeća Davorinu Pezeroviću i Goranu Čordašiću naknada povećava na čak 5.225 kuna. Za kupovinu skupocjenog automobila dogradonačelnicima, te za osnivanje novog Upravnog odjela za poslove gradonačelnika novaca se također u proračunu grada vrlo brzo pronašlo.

S obzirom na veliki financijski teret nabavke školskih udžbenika za već osiromašene stanovnike naše županije, Vukovarsko – srijemski laburisti su nedavno predložili jednu simboličnu financijsku gestu, da općine i gradovi sufinanciraju 20% iznosa obvezne nabave udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, a županija 10%.

Budući da se gradonačelnik oglasio u medijima po ovom pitanju, tvrdeći da za ove potrebe „sredstva nisu predviđena u ovogodišnjem proračunu“, te da „Grad ne može sufinancirati udžbenike nego će kroz socijalni program pomoći socijalno ugroženim građanima“, ogorčeni smatramo da je socijalna neosjetljivost gradske vlasti prešla svaku mjeru dobrog ukusa.

Sredstva koja nisu predviđena u proračunu grada, mogu se vrlo jednostavno riješiti rebalansom proračuna, za koji je potrebna volja i malo truda. Instrument “rebalansa proračuna“ radi se jedino kada odgovara gradonačelniku?

Smatramo da postoje proračunske stavke koje trpe odgodu, a predviđena sredstva se mogu preusmjeriti za kupnju udžbenika. Za udžbenike učenika 2014. godine, roditelji će morati osigurati i do 2500 kuna, čemu se nužno treba pribrojiti i trošak nabave bilježnica, školskog pribora, obuće i odjeće potrebne za početak školske godine.

Ovaj iznos daleko će premašiti iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a dobro znamo da velik broj sugrađana koji nije u socijalnom programu, radi upravo za minimalnu plaću. Dobro znamo koliko je građana u ovim teškim vremenima blokirano, dobro znamo da neki od njih rade, no plaću ne primaju mjesecima.

Zna li gradonačelnik? I gdje je, dovraga, gradonačelnik u proračunu 2014. našao 4.291.431,94 kn koje će potrošiti najnoviji Upravni odjel za poslove gradonačelnika, koji je osnovan odmah nakon izbora? Gdje je, do bijesa, u proračunu iskopano 200.000 kuna za novi automobil dogradonačelnicima? Gdje je, na kraju, osvanulo novih 125.400 kuna za naknade potpredsjednicima Gradskog vijeća? Dok se, primjerice, u istoj godini za programe za vrtićku djecu izdvaja tek 30.000,00 kn.

Ogranak Vinkovci

| Broj posjeta: 667 |

Želite li komentirati? Objava: "VINKOVCI Novoj (legalnoj?) korupciji da, udžbenicima ne!?"

Imate li komentar?