Vinkovački laburisti: zašto Karlić ne ode na minimalac poput kolege iz Metkovića?

Zabrinuti smo brojem nezaposlenih u našem gradu za koje vlast nema rješenja, jer se brine za sebe, a ne za građane. Nepotizam i klijentelizam osnovni su modeli upravljanja gradskom upravom i ustanovama što pokazuje i najnoviji potez gradonačelnika – usvojen na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, 23.09.2013. – osnivanje Upravnog odjela za poslove gradonačelnika.

Dok gradonačelnik Metkovića smanjuje plaće zaposlenika gradske uprave i ustanova u vlasništvu grada na minimalac, solidaran sa svojih 2500 nezaposlenih sugrađana, gradonačelnik Vinkovaca osnivanjem novog upravnog odjela i to za poslove svog ureda ne pokazuje ni najmanju solidarnost, kao ni socijalnu osjetljivost prema svojih 6658 nezaposlenih sugrađana.

Gradonačelnik Karlić tvrdi da novi odjel ne znači i novo zapošljavanje, nego da će u njemu raditi djelatnici gradske uprave koji su se i do sada bavili tim poslovima, a pročelnik će biti odabran na javnom natječaju, no jasno je da se novi odjel ad hoc osniva upravo radi uhljebljenja novog pročelnika. Ovo sve se događa u vrijeme kad nezaposlenost u Vinkovcima nezaustavljivo raste, a gubici u javnim tvrtkama su sve veći. Gradske tvrtke, umjesto da pune gradski proračun, iz njega neprestano uzimaju kako bi pokrpali svoje neodgovorno poslovanje.

Tako su gubici gradskog proračuna neprestano „teški“ milijune kuna, a tome treba pridodati i gubitke javnih tvrtki. Pitamo gradonačelnika koliko točno iznose gubici konsolidiranog proračuna i što nas još očekuje? U konačnici će građani morati podmiriti sve gubitke ili kroz cijenu usluga ili na neki drugi način, pa zahtijevamo da budu dobro informirani o stanju gradske blagajne, kako o prihodima tako i rashodima proračuna, a osobito o stanju u javnim tvrtkama.

Prema zadnjim istraživanjima Instituta za javne financije po indeksu otvorenosti gradskih proračunskih procesa javnosti Vinkovci su od 33 grada u Hrvatskoj na zadnjem, 33. mjestu. Pristup informacijama svakom stanovniku Vinkovaca mora biti jednostavan i brz. Hrvatski laburisti – Stranka rada, ogranak Vinkovci traži javnu objavu Proračuna za građane, što do sada nije bila praksa, jer svi građani moraju razumjeti i znati kako se troši njihov novac.

Krajnje je vrijeme da se stane na kraj ignorantskom odnosu gradske uprave i vijećnika prema Vinkovčanima, te da se u rasprave gradskog vijeća uključi i javnost putem prenošenja kompletnih sjednica Gradskog vijeća na Vinkovačkoj televiziji, jer građani sve to plaćaju, pa imaju pravo znati kako se upravlja gradom i sredstvima javnih tvrtki. Do tada ćemo smatrati da je stanje u javnim poduzećima posljedica političkog reketarenja javnog novca.

Marina Budimir

Hrvatski laburisti – Stranka rada
predsjednica ogranka Vinkovci
GSM: 098/ 726 144
e-mail: vinkovci@laburisti.com

| Broj posjeta: 722 |

Želite li komentirati? Objava: "Vinkovački laburisti: zašto Karlić ne ode na minimalac poput kolege iz Metkovića?"

Imate li komentar?