Vijenac za tvrtku Progres – Sve je veći broj baranjskih tvrtki koje su otišle u stečaj

BELI MANASTIR – Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, belomanastirski ogranak Hrvatskih laburista odao je počast “pokojnim gospodarskim subjektima” na području Baranje. Kao mjesto za polaganje vijenca i paljenje svijeća, izabrali su prostor ispred građevinske tvrtke Progres, posljednje od čitavog niza nad kojima je otvoren stečaj ili su likvidirane.

– Odlaskom Progresa u stečaj, zatvoren je krug propadanja prijeratnih gospodarskih subjekata s područja grada Belog Manastira – istakno je predsjednik ogranka Čaba Čuso, nastaviviši kako su u vihoru rata i “lopovske privatizacije” nestali i Sutjeska (BTI), Slovo, IMV (TADO), PZ Beli Manastir, Tvornica šećera, Neimar, Adica, te Dunav.

Naglasio je kako su navedene tvrtke prije rata zapošljavale na tisuće ljudi. Progres je u najboljim danima zapošljavao 1.150 radnika, dok je Dunav u Baranji imao 76 prodajnih mjesta i 450 zaposlenih. Ni tvrtke koje rade, naglasili su laburisti, ne zrače optimizmom.

– Smanjen je broj zaposlenih u Belju, ali i u tekstilnim pogonima koji rade za Beneton, te tvornici naplataka Starco. Konstantno raste broj nezaposlenih Belomanastiraca, kojih je bez posla gotovo 1.700, dok je grad između zadnja dva popisa izgubio 928 stanovnika. Ovih dana je put Kanade krenula grupa od 40-ak mladih obitelji, a slijedit će ih još jedna – podvukao je Čuso, zapitavši se što gradska vlast poduzima u cilju zaustavljanja negativnih trendova.

Bilo je riječi i o gradskom proračunu u kojem je, između ostaloga, stavka od 1,3 milijuna predviđena za komunalno opremanje jedne od triju poslovnih zona, na kojima su brojne dodijeljene a nesagrađene čestice. Istovremeno, naglasili su, neke druge proračunske stavke prouzročuju pravu nevjericu, a odnose se na financiranje triju umirovljeničkih udruga, tri romske, četiri udruge žena, pet KUD-ova i slično.

– Rebalansima se smanjuje većina stavki, osim jedne, rashodi za zaposlene – podvukli su. Zaboravili su se osvrnuti na belomanastirski projekt stoljeća – Tvornicu škroba, koji se srušio kao kula od karata, a radnici su ostali “kratki” za veći dio duga.

Izvor: http://www.glas-slavonije.hr/181345/4/Sve-je-veci-broj-baranjskih-tvrtki-koje-su-otisle-u-stecaj

U najam sve što je gradsko

Gradska vlast daje sve u dugogodišnji najam samo da ne bi morali utrošiti djelić svog dragocjenog vremena za izradu i pokretanje projekata koji bi donijeli značajan prihod gradskom proračunu, izjavili su Hrvatski laburisti ogranka Đakovo.

U priopćenju navode kako se u vlasništvu Grada u dugogodišnji najam daju krovovi: uprave, nastavno-sportske dvorane, Hrvatskog doma, tri dječja vrtića i zemljište u Budrovcima te da je izašao javni poziv zainteresiranim tvrtkama za podnošenje ponuda za izgradnju fotonaponskih elektrana na objektima i zemljištu u vlasništvu Grada i uz to u svojim istupima navode da je to ušteda za grad oko tri milijuna kuna.

Hrvatski laburisti smatraju da ova gradska vlast obmanjuje javnost, te stvara privid da je taj projekat od iznimnog značaja i da će osigurati veliku uštedu za grad, a u stvarnosti prikrivaju svoju nesposobnost i neodgovornost ili nešto veće, jer na osnovu 7% naknade za prodanu električnu energiju grad bi ostvario sitne prihode, dok bi investitor ostvario milijunski iznos, te na svoj račun povukao sredstva od ministarstva i Europske unije, stoga pozivaju gradonačelnika da javno objavi pristigle ponude osim ako nisu kodirane sa „strogo povjerljivo“.

Izvor: http://djakovo-danas.hr/Politika/u-najam-sve-to-je-gradsko.html

| Broj posjeta: 1.173 |

Želite li komentirati? Objava: "Vijenac za tvrtku Progres – Sve je veći broj baranjskih tvrtki koje su otišle u stečaj"

Imate li komentar?