Umaški laburisti: Valorizirati savudrijsku batanu

Spašavanje i valorizacija savudrijske batane projekt je u koji se uključio i umaški ogranak Hrvatskih laburista na čelu s predsjednikom Davorom Rašinom, koji je tu inicijativu predstavio na današnjoj konferenciji za novinare. Ta se stranka zajedno s Muzejom grada Umaga i jednim od zadnjih stolara iz Savudrije koji izrađuje batane Mariom Kocijančićem uključila i u projekt ribolovnog turizma.

Rašin je istaknuo da osim barki žele spasiti i dati veći značaj tradicionalnim ribarskim alatima, specifičnim za ovaj kraj, kao što su osti, a voljeli bi da to sve bude i dio turističke ponude, s ciljem produžetka sezone.

– Ideja je organizirati cjelodnevne ili noćne turističko-ribarske izlete za manje grupe gostiju kojima bi se ponudilo sudjelovanje u raznim vrstama ribolova (dubinskim parangalima, noćni lov na lignje “pod sviću”, ribolov kančanicom i slično), što bi pratila priča o tradiciji ovog kraja, podvodnom svijetu i potrebi očuvanja njegove bioraznolikosti. Nadam se da će nam se pridružiti Grad, Turistička zajednica, ugostitelji i drugi, iznio je Rašin i pozvao sugrađane da muzeju doniraju stare barke, alate, mreže… štogod da imaju. Sve bi to jednog dana, kada muzej bude imao svoj stalni postav, bilo prikazano u zasebnom odjelu.

V. d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojić kazala je da su već radili na raznim projektima vezanim za more, sve u suradnji s ribarima te zajednicama Talijana i školama. Posjeduju fotografsku i arhivsku dokumentaciju za batane, a jednu su dobili na dar od Rašina te su u pregovorima za restauraciju.

Čelnik laburista napomenuo je da traže sponzore ne bi li se izgradilo barem pet batana u idućih nekoliko godina, koje bi se dale na korištenje primjerice umirovljenicima, koji bi njima vozili turiste.

Kocijančić je kazao da izrada nove savudrijske drvene batane, duge od 4 do 4,2 metra, stoji oko deset tisuća kuna, a popunile bi se i karakteristične grue na kojima su te barke nekoć visjele. (T. KOCIJANČIĆ)

Izvor: http://www.glasistre.hr/node/pula_istra/394151?fb_comment_id=fbc_491251314273470_4365469_491254834273118#f2a3b7fbc4ce5dc

| Broj posjeta: 454 |

Želite li komentirati? Objava: "Umaški laburisti: Valorizirati savudrijsku batanu"

Imate li komentar?