Ulaganje pod svaku cijenu? Priča o "velikim investitorima"

Investicije će pokrenuti ekonomiju i omogućiti novo zapošljavanje. To svi želimo. Pitanje je samo kakvi nam investitori trebaju, hoće li od investicija doista društvo imati koristi, ljudi koji rade ili možda špekulanti i poslodavci upitne reputacije?

Vijest o otvaranju mega projekta u Slatini, u koji Malezijci zajedno s poduzetnikom Marinkom Mikulićem vlasnikom PAN grupe ulažu 320 milijuna eura pobudila je veliki interes javnosti, ali otvorila je i niz pitanja.

Ne želimo dovoditi u pitanje ljude iz daleke Azije kojima nije problem uložiti sredstva u Hrvatsku. Takvih nam ulagača treba, međutim za Hrvatske laburiste nameće se jedno veoma važno pitanje – može li baš svaki naš poslodavac biti “veliki” investitor? Ili možda treba za početak vidjeti kako taj poslodavac plaća svoje radnike?

Za vrijeme akcije Pitajte vladu u sandučić nam je ubačena Izjava o suglasnosti za radnike PAN trgovina d.o.o. Đakovo koji su dužnici, a vjerovnik je navedena tvrtka na iznos od 4.500,00 kuna. Radi se o tome da su radnicima PAN-a plaće redovito isplaćivane za pretprošli mjesec, pa su uvedene kreditne kartice, za koje su radnici mogli u svojoj trgovini kupiti namirnice za svoje potrebe u iznosu dvije plaće. Tako su radnici ostali “dužni ” svome poslodavcu? Na kraju je to postala praksa.

U travnju 2012. Udruga malih dioničara Trgoprometa Đakovo koja je zapošljavala u 100 poslovnih jedinica 550 zaposlenih, ponovo pokreću sudsku tužbu protiv sadašnjeg vlasnika Marinka Mikulića i PAN grupe zbog nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji (po riječima predsjednika udruge Nikole Klemena kaznena prijava koja je podnešena prije 10 godina bila je u ladici dvije godine kako bi ušla u zastaru).

22. rujna 2012. u Glasu Slavonije objavljen je tekst u kojem grupa radnika dolazi do zaostalih plaća i drugih potraživanja tako što su 8. kolovoza 2012. predali zahtjev Trgovačkom sudu u Osijeku prijedlog za otvaranje stečaja nad PAN trgovinom.

PAN industrija (u stečaju) je na listi poreznih dužnika s 142.857.348,74 kune na zavidnom trećem mjestu po dugu.

Nemamo ništa protiv investicija, ali to bi mogle samo tvrtke koje poštuju i podmire svoje obveze, prvenstveno prema svojim radnicima.

Za podružnicu Brodsko-posavske županije
Zoran Popović

| Broj posjeta: 902 |

Želite li komentirati? Objava: "Ulaganje pod svaku cijenu? Priča o "velikim investitorima""

Imate li komentar?