U Europu bez vlakova

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 3. srpnja 2012., u prostorijama u Svilarskoj ulici br. 6 u Koprivnici predstavnici Hrvatskih laburista Mladen Novak saborski zastupnik, Damir Špoljar predsjednik podružnice Koprivničko – križevačke županije i Siniša Kavgić predsjednik ogranka Koprivnica izrazili su svoje negodovanje najavom ukidanja putničkog željezničkog prometa. Evo ukratko iznesenih stavova.

REAGIRANJE HRVATSKIH LABURISTA – STRANKE RADA NA NAJAVLJENO UKIDANJE MEĐUNARODNIH PUTNIČKIH LINIJA

U EUROPU BEZ VLAKOVA!

Hrvatska bi uskoro mogla postati željeznički eunuh

(Koprivnica, 3.srpnja 2012.) Hrvatski laburisti – Stranka rada na današnjoj se konferenciji za novinare oštro obrušila na nedavno najavljeno ukidanje međunarodnih putničkih linija od prosinca ove godine s drugim državama u okruženju, a tako i na koridoru Vb Paneuropskog pravca koji čini poveznicu luke u Rijeci sa srednjom i srednjeistočnom Europom, točnije prema susjednoj Republici Madžarskoj s kojom smo dijelili pružni pravac proteklih 150 godina, po kojem se prometovala i tijekom svih ratova.

Ovim se prijedlogom HŽ Putničkog prijevoza ukida 16 pograničnih vlakova, od toga 4 na relaciji Koprivnica-Gyekenyes i obrnuto. Na pravcu Budimpešta-Koprivnica-Zagreb od 4 postojeća para vlaka ostaje samo jedan i to sezonski što znači da će prometovati dva dana u tjednu i to samo u ljetnim mjesecima. HŽ Putnički prijevoz je objavio kako međunarodnim vlakovima ostvaruju gubitak od 38,5 milijuna kuna i da će taj iznos zapravo uštedjeti ukidanjem tih međunarodnih linija, ali je činjenica da će 24 vagona i dalje trebati održavati, a riječ je o preko 500.000

Mladen Novak, saborski zastupnik Hrvatskih laburista – Stranke rada kuna po vagonu na godišnjoj razini, a to je ukupno preko 12 milijuna kuna.rekao je „kako se u povijesti nikad nije dogodilo da se na ovakav način ukidaju međunarodni koridori, a posljedice će biti ogromne, jer nakon toga, barem 10 godina Hrvatska neće moći iznova uspostaviti iste međunarodne koridore. Time se ugrožava međunarodni ugled Hrvatske te šalje jedna neozbiljna poruka prema Europskoj uniji i susjednim državama. Ovakava kastracija međunarodnih linija jedinstven je slučaj u Europi!“

Siniša Kavgić, predsjednik ogranka Hrvatskih laburista u Koprivnici izjavio je: “Ovu odluku Hrvatske željeznice pravdaju ekonomičnijim poslovanjem, racionalizacijom, ali ne govore kako je pruga od Zagreba do Gekenyisa elektrificirana, u rekonstrukciju od Križevaca do Koprivnice je uloženo 230 milijuna kuna da bi vlak prometovao brzinom od 140 km/h, da je u obnovu zgrade kolodvora Koprivnica uloženo preko milijun kuna“. Pitamo se zašto, možda zato da bi kolodvor postao tek mala usputna stanica ili da se šljunak preve prema Zagrebu – za to je bila dovoljna i stara pruga, jer ako šljunak dođe sa zakašnjenjem od jednog sata to i nije važno, ali je važno da putnici iz drugih zemalja koji putuju novom prugom mogu svjedočiti o kvaliteti željezničkog prometa. 230 milijuna kuna za prijevoz šljunka nije trebalo ulagati, ali očito se prema novcu odnosimo isto kao prema šljunku. Kod nas je sve moguće.

| Broj posjeta: 946 |

Želite li komentirati? Objava: "U Europu bez vlakova"

Imate li komentar?