Tri parkirališna mjesta su samo kozmetika!

Nakon više reakcija nezadovoljnih građana i izjave gradonačelnika o ekspresnom rješavanju problema otvaranjem tri privremena parkirna mjesta osječki su laburisti izišli na teren kako bi se i sami uvjerili u točnost informacija o pronalasku pravog raja za punjenje proračuna u režiji gradske vlasti.

Ukidanjem dosadašnjeg privremenog parkirališta ispred željezničkog kolodvora, rezultiralo je pojavom problema nedostatka parking mjesta u blizini željezničkog kolodvora i zgrade MUP-a.

Nakon završetka izgradnje novog autobusnog kolodvora, te zatvaranja starog, privremeno parkiralište ispred zgrade željezničkog kolodvora se zatvorilo za promet vozilima, osim jednog manjeg dijela predviđenog za taxi i invalide. Ideja gradskih urbanista bila je parkiranje građana osobnim vozilima u potpunosti prebaciti u novoizgrađenu podzemnu garažu na novi autobusni kolodvor, udaljen više od 300 m od željezničkog kolodvora, a što građanima bitno otežava pristup željezničkom kolodvoru zbog potrebe ručnog prijenosa prtljage. Također ukidanjem privremenog parkirališta bez istovremeno ponuđenog kvalitetnog zamjenskog rješenja otežan je pristup osobnim vozilima korisnicima usluga MUP-a. Ponuđeno alternativno rješenje, parkiranja u podzemnoj garaži novoizgrađenog autobusnog kolodvora, pokazalo se lošim radi prostorne udaljenosti istog od navedenih javnih objekata. U radove uređenja trga krenulo se bez u potpunosti razrađenog plana, te vremenski neusuglašeno. Posljedica je uništena novopostavljena podna obloga na trgu ispred zgrade HŽ-a, te loše riješeno parkiranje korisnika usluga HŽ-a i MUP-a. Odgovornost za gore navedeno snosi, kako bivša, tako i današnja gradska vlast. A isto je tek jedan u nizu dokaza o loše planiranom trošenju proračunskih sredstava, te nerazumijevanju potreba građana. Na mjestu starog autobusnog kolodvora niknuti će, kako kažu u Gradu “novi objekt javne namjene, odnosno više etažna garaža, te prostorije koje će koristiti Hrvatske željeznice”, što je hvale vrijedan projekt kojim bi se konačno riješilo ruglo tog dijela grada. No pitamo se kada će doći do realizacije tog projekta? Prema dostupnim informacijama staro ruglo (autobusni kolodvor) za sada neće biti srušeno, i to zbog imovinskopravnih odnosa. Naime, Grad je upisan kao vlasnik samo dijela površine starog autobusnog kolodvora, a veći dio, površine 1.772 četvorna metra, još uvijek se vodi kao “društveno vlasništvo u općoj upotrebi” i nema vlasnika. Sudeći po razvoju situacije u kojoj se Trg Lavoslava Ružičke pretvara u pješačku zonu, a radovi na sređivanju Ulice Bartola Kašića završeni, čini se da radovi na rušenju stare zgrade nisu ni u dugoročnom planu. U „snimanju stanja“ koje su Hrvatski laburisti proveli protekli tjedan uočena je povećana aktivnost kako Prometne policije tako i gradskih redara u upozoravanju građana teškom 300-500 Kn zbog nepropisnog parkiranja ili parkiranja na zemljano-zelenoj površini prouzrokovanog isključivo lošom procjenom gradske vlasti i ukidanjem već spomenutog parkirališta. Istovremeno su vjerovatno „slučajno“ zaboravili da prema Odluci o komunalnom redu članak 52. „ Javne garaže moraju biti propisno označene, a na području gradskih prometnica mora biti postavljen dostatan broj putokaza koji upućuju na lokaciju javne garaže.“ Nažalost, osim znaka pred samom garažom drugih obilježja osim usmene predaje o istoj nema!

Pokušaj gradonačelnika Bubala da izmišljanjem tri privremena parkirna mjesta u prostoru namijenjenom za invalide i taxi su hvale vrijedna, ali nažalost samo kozmetička promjena koja sigurno neće zadovoljiti potrebe korisnika MUP-a i HŽ-a.

Iz navedenih razloga Hrvatski laburisti osječkog ogranka zahtijevaju hitno rješenje problema parkiranja vraćanjem privremenog parkiranja na Solarni trg ili nekim drugim rješenjem kao npr. privremenim osposobljavanjem prostora ispred starog autobusnog kolodvora u parkiralište. Time bi se prema našim procjenama dobilo 20-25 parkirnih mjesta.

U suprotnom će odluka o zatvaranju parkirališta kao posljedicu i dalje imati veliki broj nezadovoljnih građana, ali i sve glasnije priče kako se ustvari zatvaranjem navedenog parkirališta direktno željelo povećati promet vlasnicima parkirne garaže na novom kolodvoru.

Time gradska vlast daje jasnu i nedvosmislenu poruku o njihovoj predodžbi javno – privatnog partnerstva, u ovom slučaju s vlasnicima podzemne garaže na novom autobusnom kolodvoru, a na račun građana Grada Osijeka.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Ogranak Osijek
Europske avenije 10/I, 31000 Osijek

| Broj posjeta: 820 |

Želite li komentirati? Objava: "Tri parkirališna mjesta su samo kozmetika!"

Imate li komentar?